
Raportul Special
realizat de specialisti
Min. Economiei propune, printr-un memorandum publicat pe site-ul oficial, simplificarea barierelor administrative pentru mediul de afaceri romanesc. Pana acum, firmele trebuiau sa isi declare sediile secundare atat la ONRC, cat si la ANAF. Documentul prevede eliminarea declaratiilor 060 si 061 care se depun la fisc, fiind o obligatie redundanta.
Exista prevederi legale care reglementeaza obligativitatea declararii sediilor secundare la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), dar totodata si la ANAF prin declaratile 060/061 (Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru sediile secundare). Aceasta obligatie de declarare este redundanta deoarece ANAF primeste informatii de la ONRC.
De asemenea, in prezent, pentru sediile secundare cu mai mult de 5 salariati, agentii economici au obligatia sa obtina CIF - Cod de inregistrare Fiscala (Codul de inregistrare Fiscala obtinut de la ANAF foloseste doar la efectuarea platii impozitului, neavand alt rol), prin depunerea urmatoarelor documente: formularul 060, copie CIF a persoanei juridice, rezolutia privind inregistrarea punctului de lucru la ONRC, dovada spatiului pentru sediul secundar declarat, declaratie pe propria raspundere ca societatea are 5 salariati incepand cu data respectiva, extras din Revisal si alte documente pe care unitatea teritoriala le considera necesare.
Astfel, contribuabilii sunt obligati sa declare si sa efectueze diferentiat plata impozitului pe salarii catre trezoreria locala pe raza careia se afla sediul secundar. Aceasta obligativitate genereaza erori in administrarea platilor si muta gestionarea impozitului pe veniturile din salarii in sarcina contribuabilului. Contribuabilul este nevoit sa administreze cate o fisa sintetica in relatia cu ANAF pentru fiecare punct de lucru, sa intocmeasca acelasi numar de ordine de plata pentru achitarea impozitului pe salarii pentru punctele de lucru cu 5 salariati, iar banii ajung sa fie colectati in contul trezoreriei si nu in contul administratiei locale.
Ministerul Economiei propune, in acest context, urmatoarele:
De asemenea, printre masurile propuse de Ministerul Economiei se numara eliminarea obligativitatii tranzactiilor firmelor prin contul de trezorerie in relatia cu institutiile statului.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In prezent, operatorii economici au obligatia legala ca in relatia cu institutiile statului sa deruleze tranzactiile prin intermediul contului deschis la Trezoreria Statului. Obligatia este impovaratoare administrativ, cu atât mai mult cu cât aceasta institutie nemodernizata a demonstrat o birocratie excesiva, cu tranzactii intârziate si care impiedica desfasurarea facila a activitatii contribuabililor.
Dupa cum se regaseste si in Programul de Guvernare 2020 - 2024, institutia considera ca este momentul oportun pentru liberalizarea tranzactiilor bancare prin institutiile de credit si eliminarea poverii birocratice de pe umerii mediului de afaceri.
Este propusa eliminarea prevederilor art. 6 din Ordonanta de urgenta nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: MEAT
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Victor Ponta: in luna martie vom avea un nou Cod FiscalSe dau fonduri pentru fabricile de lapte si afacerile producatoare de produse de panificatie si lactateStrategia bugetara 2013-2015 revizuita | Revenirea TVA-ului la 19 la sutaMFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comercialeCNPP, ANPIS si ANOFM au acces direct la adeverintele de venit din sistemul informatic al FinantelorUltimele articole
Proiect adoptat de Camera Deputatilor! PFA-urile pot opta, dupa cel putin un an de functionare, sa devina SRL-uriA fost adoptata o HG care simplifica achizitiile publice din domeniul IT si contribuie la DEBIROCRATIZAREa sistemuluiReducerea birocratiei, conform Legii 9/2023. Din 4 iulie 2023 au intrat in vigoare 2 elemente de noutate importanteProiect: Finantele propun modificarea modelului autorizatiei de distribuire a aparatelor de marcatProiect: Certificatul de cazier judiciar se va elibera gratuit si in forma electronicaSfaturi de la experti
Regim fiscal TVA pentru servicii participare targ extern. Beneficiar din Romania
Intrebare: Compania noastra organizeaza targuri si expozitii atat pe teritoriul Romaniei, cat si in UE si EEA. Trebuie sa facturam catre o companie cu sediul in Romania, dar care va participa la un targ organizat in afacerea Romaniei, in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Modul de calcul al indemnizatiei de maternitate
Intrebare: O salariata este in concediu de maternitate. Este angajata cu timp partial, 8 ore pe saptamana, repartizate marti, miercuri, joi si vineri cate 2 ore. In ultimele 6 luni inainte de concediul de maternitate, salariata a efectuat 93...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie
[MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori
Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?
ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA