
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Min. Economiei propune, printr-un memorandum publicat pe site-ul oficial, simplificarea barierelor administrative pentru mediul de afaceri romanesc. Pana acum, firmele trebuiau sa isi declare sediile secundare atat la ONRC, cat si la ANAF. Documentul prevede eliminarea declaratiilor 060 si 061 care se depun la fisc, fiind o obligatie redundanta.
Exista prevederi legale care reglementeaza obligativitatea declararii sediilor secundare la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), dar totodata si la ANAF prin declaratile 060/061 (Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru sediile secundare). Aceasta obligatie de declarare este redundanta deoarece ANAF primeste informatii de la ONRC.
De asemenea, in prezent, pentru sediile secundare cu mai mult de 5 salariati, agentii economici au obligatia sa obtina CIF - Cod de inregistrare Fiscala (Codul de inregistrare Fiscala obtinut de la ANAF foloseste doar la efectuarea platii impozitului, neavand alt rol), prin depunerea urmatoarelor documente: formularul 060, copie CIF a persoanei juridice, rezolutia privind inregistrarea punctului de lucru la ONRC, dovada spatiului pentru sediul secundar declarat, declaratie pe propria raspundere ca societatea are 5 salariati incepand cu data respectiva, extras din Revisal si alte documente pe care unitatea teritoriala le considera necesare.
Astfel, contribuabilii sunt obligati sa declare si sa efectueze diferentiat plata impozitului pe salarii catre trezoreria locala pe raza careia se afla sediul secundar. Aceasta obligativitate genereaza erori in administrarea platilor si muta gestionarea impozitului pe veniturile din salarii in sarcina contribuabilului. Contribuabilul este nevoit sa administreze cate o fisa sintetica in relatia cu ANAF pentru fiecare punct de lucru, sa intocmeasca acelasi numar de ordine de plata pentru achitarea impozitului pe salarii pentru punctele de lucru cu 5 salariati, iar banii ajung sa fie colectati in contul trezoreriei si nu in contul administratiei locale.
Ministerul Economiei propune, in acest context, urmatoarele:
De asemenea, printre masurile propuse de Ministerul Economiei se numara eliminarea obligativitatii tranzactiilor firmelor prin contul de trezorerie in relatia cu institutiile statului.
Agricultura Noutati fiscal-contabile Monografii contabile specifice
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In prezent, operatorii economici au obligatia legala ca in relatia cu institutiile statului sa deruleze tranzactiile prin intermediul contului deschis la Trezoreria Statului. Obligatia este impovaratoare administrativ, cu atât mai mult cu cât aceasta institutie nemodernizata a demonstrat o birocratie excesiva, cu tranzactii intârziate si care impiedica desfasurarea facila a activitatii contribuabililor.
Dupa cum se regaseste si in Programul de Guvernare 2020 - 2024, institutia considera ca este momentul oportun pentru liberalizarea tranzactiilor bancare prin institutiile de credit si eliminarea poverii birocratice de pe umerii mediului de afaceri.
Este propusa eliminarea prevederilor art. 6 din Ordonanta de urgenta nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: MEAT
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Vor fi simplificate procedurile de instrumentare a dosarelor de pensii ( anunt CNPP)MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comercialeCum arata perspectivele economiei mondiale? Discutii in cadrul reuniunii anuale a FMI si Bancii MondialeRevisal poate fi accesat online de angajati/fosti salariati . NU mai este nevoie de consimtamantul angajatorilor sau al ITMProiect de OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea agentiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportuluiUltimele articole
Proiect: Certificatul de cazier judiciar se va elibera gratuit si in forma electronicaProiect: Dosarul cu sine va fi ELIMINAT. Institutiile publice vor pune la dispozitie contribuabililor formulare si cereri digitaleObligatii in minus pentru operatorii economici. Vor fi simplificate documentele necesare utilizarii caselor de marcatOperatorii economici sunt obligati sa achizitioneze cititoare POS doar daca cifra de afaceri depaseste 100.000 de euroAnumite firme NU mai au OBLIGATIA de a completa Registrul de Evidenta Fiscala in format fizicSfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<