
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Un nou Proiect de Ordin amana, din nou, termenul limita pentru mutarea activitatii de solutionare a contestatiilor facute de firme si PFA-uri de la ANAF la Ministerul Finantelor. Noul termen prevazut de lege pentru preluarea acestei activitati este data de 31 martie 2022.
Reamintim ca prin OUG 51/2021 a fost propusa preluarea activitatii de solutionare a contestatiilor fiscale de catre Ministerul Finantelor la data de 1 octombrie 2021. Initial aceasta activitate trebuia inceputa de finante la data de 21 iunie 2021.
Propunerea actuala are in vedere evitarea unor disfunctionalitati in ceea ce priveste activitatea de solutionare a contestatiilor, cu legatura directa cu aplicarea legislatiei fiscale in vederea acordarii unui tratament echitabil contribuabililor, precum si faptul ca pana in prezent nu au fost aprobate actele normative de modificare a Hotararii Guvernului nr. 34/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, precum si Hotararii Guvernului nr. 520/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la organizarea si functionarea ANAF.
Astfel, in Nota de fundamentare se propune prorogarea termenului prevazut la la art. II – Dispozitii tranzitorii, punctul 9 si la art. III – Dispozitii finale, din Legea nr. 295/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, cu privire la preluarea activitatii de solutionare a contestatiilor formulate impotriva titlurilor de creanta, precum si a altor acte administrativ-fiscale emise de organul fiscal central de la data de 1 octombrie 2021 la data de 31 martie 2022.
In prezent, in realizarea functiilor sale, ANAF exercita si atributia prevazuta la art.7 lit. A, punctul 25, respectiv "solutioneaza contestatiile si plangerile prealabile formulate impotriva actelor emise in exercitarea atributiilor".
Activitatea de solutionare a contestatiilor este reglementata de Titlul VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, conform caruia organele de solutionare a contestatiilor solutioneaza contestatiile formulate impotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, a deciziilor pentru regularizarea situatiei emise in conformitate cu legislatia in materie vamala, a masurii de diminuare a pierderii fiscale stabilita prin decizie de modificare a bazei de impunere, care au ca obiect impozite, taxe, contributii, datorie vamala, accesoriile aferente acestora, precum si contestatiile formulate impotriva deciziilor de reverificare.
In afara de activitatea de solutionare a contestatiilor, se intocmesc si se pun la dispozitia structurii care reprezinta Agentia in fata instantelor de judecata propuneri privind intampinarile in dosarele avand ca obiect decizii emise in solutionarea contestatiilor, precum si documentele necesare constituirii dosarului la instanta.
Prin Legea nr. 295/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, s-a statuat preluarea activitatii de solutionare a contestatiilor formulate impotriva titlurilor de creanta, precum si a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal in cadrul Ministerului Finantelor si, in plus fata de atributiile specifice in vigoare la acest moment, acesteia ii revin si urmatoarele:
Activitatea de solutionare a contestatiilor formulate impotriva titlurilor de creanta, precum si a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal este desfasurata prin structuri organizate atat la nivelul aparatul propriu al Agentiei, cat si la nivelul directiilor generale regionale ale finantelor publice si Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
Sursa: ANAF
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<