Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOT ce trebuie sa stii despre completarea si depunerea D603

03-Dec-2021
4744
TOT ce trebuie sa stii despre completarea si depunerea D603

Declaratia 603 denumita „Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate” trebuie depusa la fisc de toate persoanele care platesc CASS in strainatate si vor sa fie exceptate de la aceasta obligatie in tara.

Recent ANAF a propus modificarea modelului si continutului formularului 603 printr-un nou Proiect de Ordin despre care am vorbit in acest articol.

Depunerea declaratiei

Declaratia se depune la organul fiscal competent de catre persoanele care obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, si care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European, Confederatiei Elvetiene si Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei.

Declaratia se depune de persoana in cauza sau de catre imputernicitul acesteia, ca urmare a indeplinirii conditiilor legale in vederea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate si face dovada acestui fapt.

Completarea D603

Declaratia se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia. 

Declaratia se poate completa si depune si prin mijloace electronice, potrivit legii.

Declaratia se depune, dupa caz:

a) pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, impreuna cu documentele justificative care atesta dreptul persoanei de a solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. 


Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Termen limita de depunere

Data depunerii declaratiei este data inregistrarii pe pagina de internet a organului fiscal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei, potrivit art.103 din Codul de procedura fiscala.

Organul fiscal competent 


Prin organ fiscal competent se intelege organul fiscal la care persoana are obligatia sa declare veniturile realizate, potrivit legii.


Declaratia se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriind corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de formular. 
Declaratia in format hartie se semneaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit.

DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI

Cod de identificare fiscala -se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

In cazul in care declaratia este completata de catre imputernicit, se va inscrie codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabilului pe care il reprezinta.

Adresa -se inscrie adresa unde isi are domiciliul sau adresa unde locuieste efectiv contribuabilul, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, conform legii.

In cazul persoanelor fizice nerezidente, care nu au domiciliul fiscal in Romania, se inscrie adresa acestora din strainatate.

Banca, Cont bancar (IBAN) - se inscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.

DATE DE IDENTIFICARE A IMPUTERNICITULUI 

Se completeaza cu datele de identificare a imputernicitului, numai in cazul in care declaratia se depune de catre imputernicitul desemnat de contribuabil, potrivit dispozitiilor art.18 din Codul de procedura fiscala.

Cod de identificare fiscala -se inscrie codul de identificare fiscala a imputernicitului.
Adresa -se inscrie adresa domiciliului fiscal al imputernicitului, conform legii.
Nr./data act imputernicire - se inscrie numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.



DATE PRIVIND EXCEPTAREA DE LA PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE 

Se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de contribuabil exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor art.153 alin.(1) si (2) din Codul fiscal.
Se completeaza cu denumirea documentelor justificative pe care contribuabilul le anexeaza la declaratie.

Documente justificative

Documentele justificative care atesta ca persoana nu are calitatea de contribuabil la sistemul national de asigurari sociale de sanatate, si nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pot fi:

a) Documentul portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;
b) TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila,
c) PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila,
d) MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila,
e) E104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta sau echivalentul in documente electronice structurate S041 - Raspuns la cererea pentru confirmarea perioadelor - tip de risc asigurat: boala si maternitate,
f) TR/R2 - Totalizarea perioadelor de asigurare pentru persoanele indreptatite la prestatii in caz de boala si maternitate,
g) QUE/ROU 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare in Romania sau de resedinta in Quebec,
h) SRB/RO 104 - Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare.
Documentele in format hartie se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului.
In situatia depunerii declaratiei prin posta, documentele justificative se vor anexa in copie legalizata.

In situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice, documentele justificative se vor anexa in copie, in format electronic.

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016