Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului National Electronic pentru platile online

01-Oct-2021
3493
TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea Sistemului National Electronic pentru platile online
In Monitorul oficial au fost publicate recent normele metodologice pentru utilizarea Sistemului National electronic de plata online. Adresa de internet la care este disponibil Sistemul National Electronic de Plata Online este www.ghiseul.ro.
 
Normele Metodologice din 25 ianuarie 2021 de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 1235/2010 privind Sistemul national electronic de plata online au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 920 bis din 27 septembrie 2021.
 
Dezvoltarea, implementarea, administrarea si operarea Sistemului National Electronic de Plata Online se realizeaza de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR).
 
Intervalul orar zilnic de plata prin Sistemul national electronic de plata online pentru contribuabil este 00,00-24,00, de luni pana duminica.
 
In vederea furnizarii de servicii de acceptare de plati electronice prin intermediul SNEP, institutiile de credit vor incheia o conventie cu operatorul sistemului. Pentru incheiarea conventiei, institutia de credit acceptatoare va transmite operatorului SNEP o cerere in acest sens de inregistrare.
 
Operatorul SNEP are obligatia de a incheia conventia cu institutiile de credit in termen de maximum 10 zile lucratoare de la solicitarea institutiei de credit. Operatorul SNEP va incheia conventia in conditiile in care institutia de credit acceptatoare va respecta cerintele obligatorii prevazute la pct. 4.1 din conventia al carei model este prevazut in anexa nr. 1 pentru contul sau.
 
In termen de maximum 5 zile lucratoare de la semnarea conventiei, operatorul SNEP are obligatia activarii contului institutiei de credit si de a transmite acesteia, prin mijloace securizate, informatiile de autentificare.
 
In termen de maximum 3 zile lucratoare de la luarea la cunostinta de catre operatorul SNEP asupra inregistrarii institutiei de credit, operatorul SNEP are obligatia de a actualiza lista tuturor institutiilor de credit prin intermediul SNEP, disponibila public pe pagina de internet www.ghiseul.ro
Inregistrarea institutiei de credit acceptatoare se face de catre operatorul SNEP.
 
Dupa activarea contului, institutia de credit acceptatoare inregistrata poate utiliza urmatoarele servicii puse la dispozitie de SNEP:
 
a) modificarea datelor de acces proprii;
b) descarcarea fisierelor cu tranzactiile autorizate potrivit art. 14 alin. (3) din prezentele norme.
Operatorul institutiei de credit are posibilitatea de a genera credentiale pentru utilizatorii SNEP.
 
Inregistrarea institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare ale platilor
 
(1) Inregistrarea institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare ale platilor se face de catre operatorul SNEP dupa verificarea conformitatii datelor inscrise in modelul de cerere prevazut in anexa nr. 3.
(2) Institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare ale platilor isi selecteaza institutia de credit acceptatoare de plati electronice, cu respectarea legislatiei in vigoare.
(3) La cererea de inregistrare in SNEP, institutiile publice beneficiare/ entitatile beneficiare ale platilor vor transmite, operatorului SNEP cerere privind inregistrarea in SNEP, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
(4) In documentatiile de atribuire elaborate de institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare in vederea selectarii institutiei de credit acceptatoare de plati electronice se vor avea in vedere urmatoarele cerinte minime si obligatorii:
 
a) comisionul perceput de institutia de credit acceptatoare, aferent efectuarii platii electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat in documentatia de atribuire, nu va depasi 1% din valoarea tranzactiei, dar nu va fi mai mare de 30 de lei in situatia in care prin aplicarea cotei de 1% rezulta o suma mai mare de 30 de lei;
b) institutia de credit acceptatoare de plati electronice selectata efectueaza tranzactiile din SNEP utilizand standardele de securitate in vigoare pentru astfel de plati;
c) institutiile de credit selectate de catre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare ale platilor vor fi din randul celor deja inregistrate in SNEP.
(5) In termen de maximum 10 zile lucratoare de la inregistrarea cererii transmise de catre institutia publica/entitatea beneficiara a platii va incheia cu operatorul SNEP o conventie privind inrolarea in sistem, conform anexei nr. 4.
(6) In termen de maximum 10 zile lucratoare de la semnarea conventiei intre institutia publica/entitatea beneficiara a platii si operatorul SNEP, acesta din urma are obligatia de a activa contul institutiei in sistem si de a-i transmite acesteia, prin mijloace securizate, informatiile de autentificare la SNEP.
 
Inregistrarea si actualizarea listei contribuabililor
 
(1) Conditiile privind constituirea si actualizarea in SNEP a informatiilor referitoare la contribuabili, precum si accesul la acestea sunt urmatoarele:
a) institutia publica/entitatea beneficiara a platii are obligatia ca, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la activarea contului sau in SNEP, sa furnizeze in format electronic, prin mijloacele puse la dispozitie de SNEP, informatiile referitoare la toti contribuabilii care au CNP/NIF/CIF valid si au obligatii de plata catre institutia publica respectiva;
b) institutia publica/entitatea beneficiara a platii are obligatia ca, ulterior activarii contului sau in SNEP, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la luarea la cunostinta a modificarii informatiilor privind contribuabilii persoane fizice care au CNP, contribuabilii persoane juridice si persoanele fizice autorizate care detin CIF sau NIF valid si au obligatii de plata catre institutia publica respectiva, sa asigure in format electronic, prin mijloacele puse la dispozitie de SNEP, actualizarea acelor informatii in sistem.
(2) Inregistrarea contribuabililor in SNEP se realizeaza potrivit standardului emis de operatorul SNEP cu ajutorul unei aplicatii informatice furnizate de catre acesta sau prin generarea unui fisier din aplicatia proprie cu respectarea standardului.
(3) Datele de acces necesare pentru autentificarea contribuabililor in SNEP sunt puse la dispozitia contribuabililor de catre distribuitorii de date de acces prin unul dintre urmatoarele mijloace, dupa caz:
a) prin generare electronica la ghiseul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare/institutiei de credit;
b) prin mijloace electronice securizate.
(4) Prin acceptarea elementelor de identificare si autentificare in SNEP, contribuabilul isi asuma responsabilitatea controlului acestora si a luarii masurilor necesare pentru a preveni pierderea, dezvaluirea sau utilizarea neautorizata.
 
Interconectarea cu SNEP
 
(1) Institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare ale platilor care detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare asigura interconectarea sistemului informatic propriu de gestiune a contribuabililor si debitelor acestora cu SNEP, in conditii de siguranta si securitate cu respectarea Normelor tehnice privind Sistemul National Electronic de Plata Online aprobate prin Decizia presedintelui ADR.
(2) Operatorul SNEP are obligatia de a pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare ale platilor interesate, interfata de baza pentru interconectarea cu SNEP.
(3) Operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare ale platilor interesate, conform solicitarii acestora a unei interfete personalizate pentru interconectarea cu SNEP. Costurile interconectarii in acest caz sunt suportate de institutiile publice beneficiare/ entitatile beneficiare ale platilor, dupa caz.
(4) Interconectarea SNEP cu sisteme informatice ale procesatorilor de plati electronice se realizeaza printr-un link securizat specific fiecarui procesator in parte, accesibil din SNEP.
(5) Conectarea institutiilor publice beneficiare la SNEP se realizeaza prin intermediul sistemelor de comunicatii interne ale statului, iar in situatia in care nu exista aceasta posibilitate, se vor utiliza temporar, cu avizul institutiei care implementeaza, opereaza si administreaza SNEP, sistemele de comunicatii publice existente, folosind protocoale de comunicatii securizate.
 
Realizarea platilor electronice prin SNEP
 
Actualizarea obligatiilor de plata aferente persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate si persoanelor juridice
 
Institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare au obligatia de a furniza SNEP informatiile aferente obligatiilor de plata ale contribuabililor potrivit urmatoarei structuri:
a) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
b) CNP pentru contribuabili persoane fizice si NIF sau CIF pentru persoane fizice autorizate si persoane juridice al persoanelor care au obligatia de plata;
c) numele si prenumele persoanei fizice/persoanei fizice autorizate/persoanei juridice care are obligatia de plata;
d) domiciliul legal al persoanei fizice sau sediul persoanei fizice autorizate/persoanei juridice care are obligatia de plata asa cum figureaza in evidentele institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare, dupa caz;
e) tipul obligatiei de plata
f) codificarea interna a veniturilor - informatie optionala;
g) detalii privind obligatia de plata;
h) suma de plata;
i) data la care a fost actualizata obligatia de plata de catre institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara.
j) numarul de evidenta a platii, dupa caz;
k) codul IBAN, dupa caz.
 
Actualizarea obligatiilor de plata, de catre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare ale platilor
 
Actualizarea in SNEP a obligatiilor de plata se face de catre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare si are in vedere urmatoarele obligatii:
 
a) institutia publica beneficiara/ entitatea beneficiara a platii are obligatia de a mentine informatii actualizate cu privire la debitele pe care le au de achitat contribuabilii care sunt in evidenta institutiei, care au CNP/NIF sau CIF valid.
b) obligatiile de plata inscrise in SNEP sunt conforme cu informatiile mentionate la art. 7 pct. 1;
c) institutia publica beneficiara/ entitatea beneficiara a platii are obligatia de a furniza SNEP informatii aferente obligatiilor de plata ale contribuabililor, stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare.
 
Modalitatea "Plata cu autentificare" a obligatiilor bugetare catre institutii publice beneficiare /entitatile beneficiare
 
(1) Pentru efectuarea unei plati, contribuabilul trebuie sa se autentifice in SNEP pe baza datelor de acces primite.
(2) Din interfata SNEP contribuabilul va selecta obligatia de plata aferenta unei institutii publice beneficiare/entitati beneficiare. Informatiile minime furnizate contribuabilului prin intermediul SNEP de catre institutia publica/entitatea beneficiara sunt urmatoarele:
a) pentru obligatiile cu debit:
a.1. CNP/NIF sau CIF al contribuabilului;
a.2. codul si denumirea obligatiei bugetare;
a.3. numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare /entitatii beneficiare;
a.4. suma de plata;
a.5. codul IBAN al obligatiei de plata;
b) pentru obligatiile fara debit (taxe):
b.1. CNP/NIF/ CIF al contribuabilului;
b.2. numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
b.3. codul IBAN al obligatiei bugetare;
b.4. tipurile de obligatii de plata.
(3) In vederea efectuarii unei plati, contribuabilul:
a) va selecta obligatia de plata;
b) va introduce suma pe care doreste sa o achite;
c) va confirma acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare a serviciilor oferite de SNEP;
d) va selecta modalitatea de plata - prin card bancar sau printr-un instrument de plata electronica cu acces la distanta de tipul Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking;
e) va confirma initierea platii;
f) daca plata se va face prin card va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata;
g) daca plata se va face printr-un instrument de plata electronica cu acces la distanta de tipul Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking va utiliza facilitatea de plata si va efectua plata utilizand mecanismele specifice solutiei de plata aleasa. Platforma ghiseul.ro va transmite prin mijloace securizate bancii selectate de catre contribuabil urmatoarele informatii: obligatia de plata, suma pe care doreste sa o achite, codul si denumirea obligatiei bugetare, codul IBAN aferent obligatiei bugetare, denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
 
Dupa transmiterea informatiilor mentionate la acest punct, contribuabilul efectueaza plata din interfata de Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking;
 
h) interconectarea platformei Ghiseul.ro cu alte platforme se face la solicitarea acestora, cu indicarea clara a termenilor si conditiilor de lucru.
(4) In cazul amenzilor care se fac venit la bugetul local, daca sistemul nu pune la dispozitia contribuabilului forma electronica a documentului constatator, contribuabilul va putea incarca in sistem in format electronic actul constatator. Raspunderea pentru autenticitatea documentului constatator incarcat in sistem apartine contribuabilului.
(5) Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite si va transmite, la adresa de email indicata de catre contribuabil, o dovada de plata in format electronic care va contine urmatoarele informatii:
a) numarul de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) sau prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking;
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF/CIF pentru care s-a achitat obligatia de plata;
d) codul si denumirea obligatiei bugetare;
e) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare
f) suma platita;
g) explicatii.
 
Modalitatea de "plata fara autentificare" a obligatiilor bugetare
 
(1) Pentru efectuarea unei plati, contribuabilul se conecteaza la SNEP fara informatiile de autentificare si va accepta termenii si conditiile utilizarii sistemului. Din interfata SNEP contribuabilul va selecta si/sau va completa, dupa caz:
a) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare a platii
b) CNP/NIF/CIF al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
c) CNP/NIF/CIF al persoanei care achita obligatia de plata-pentru obligatii de plata achitate la bugetul general consolidat, altele decat cele specificate la lit. a)
d) explicatii;
e) suma de plata;
f) numele si prenumele persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
g) adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
h) adresa de e-mail la care se primeste dovada de plata
i) aprobarea si confirmarea initierii platii.
j) in cazul amenzilor care se fac venit la bugetul local, contribuabilul va putea incarca in sistem o copie scanata a actului constatator. Raspunderea pentru autenticitatea copiei apartine contribuabilului.
(2) Contribuabilul va introduce datele aferente cardului bancar in interfata procesatorului si va autoriza plata.
(3) Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului, in situatia in care plata a fost efectuata prin intermediul cardului bancar, la adresa de e-mail mentionata indicata in acest sens conform la art. 12 alin. (1) lit. h), o dovada de plata ce va contine urmatoarele informatii:
a) numar de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN);
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF/CIF al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata;
d) codul si denumirea obligatiei de plata;
e) denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
f) suma platita;
g) explicatii.
 
Modalitati de verificare a platilor efectuate de catre contribuabil
 
(1) In cazul in care institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara a sumei platite difera de institutia publica prestatoare a unui serviciu, SNEP va pune la dispozitia acestora o interfata in care institutiile pot verifica realizarea unei tranzactii de catre un contribuabil.
(2) Institutia publica prestatoare va accesa in SNEP interfata de verificare a autenticitatii tranzactiilor pe baza datelor de acces furnizate de SNEP prin persoanele autorizate din cadrul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare.
(3) Operatorul institutiei publice prestatoare are obligatia de a verifica in SNEP incasarea obligatiei de plata, prin introducerea numarului de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) sau numar de referinta tranzactie prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking sau CNP/NIF/CIF al persoanei pentru care se achita obligatia de plata.
(4) Informatiile pe care le furnizeaza SNEP institutiei publice prestatoare sunt:
a) numar de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking ;
b) data platii (data autorizarii tranzactiei);
c) CNP/NIF/CIF al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
d) numele si CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
f) suma platita.
(5) Operatorul institutiei publice prestatoare are obligatia de a valida si de a inregistra in SNEP utilizarea dovezii de plata.
(6) In cazul in care institutiile publice beneficiare/ entitatile beneficiare incaseaza sume sau obligatii de plata pentru alte institutii publice prestatoare, acestea au obligatia ca la momentul inregistrarii tipului de obligatie de plata in sistem sa indeplineasca toate cerintele prevazute in Normelor tehnice privind Sistemul National Electronic de Plata Online aprobate prin Decizia presedintelui ADR.
 
Decontarea sumelor achitate prin SNEP de catre institutiile de credit acceptatoare
 
(1) Decontarea si inregistrarea sumelor achitate prin intermediul SNEP de catre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare se realizeaza in baza CNP/NIF/CIF.
(2) Consolidarea si autorizarea datelor in vederea decontarii sumelor incasate prin intermediul SNEP se realizeaza de catre operatorul SNEP la ora 24,00 a fiecarei zile lucratoare, pentru tranzactiile din ziua respectiva. Pentru zilele nelucratoare, autorizarea tranzactiilor se realizeaza odata cu tranzactiile aferente primei zile lucratoare.
(3) Dupa consolidarea si autorizarea datelor, operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor de credit acceptatoare care presteaza servicii pentru institutiile publice beneficiare /entitatile beneficiare fisierele cu tranzactiile autorizate potrivit alin. (2), avand urmatoarele informatii:
a) numar de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) sau numar de referinta tranzactie prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking ;
b) data autorizarii tranzactiei;
c) CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
d) contul IBAN al obligatiei de plata;
e) suma platita;
(4) SNEP va pune la dispozitia institutiilor de credit fisiere semnate electronic continand tranzactii autorizate potrivit alin. (3) in urmatoarea zi lucratoare realizarii tranzactiilor, pana la ora 3,00. Fisierele vor fi semnate electronic.
(5) Institutiile de credit acceptatoare vor descarca fisierele cu tranzactii autorizate puse la dispozitie de SNEP si vor credita contul institutiei publice beneficiare cu sumele aferente in ziua z + 1 lucratoare pentru tranzactiile aferente zilei z. Dupa creditarea contului institutiei publice beneficiare, institutia de credit acceptatoare va deconta catre contul colector al institutiei publice beneficiare deschis la Trezoreria Statului, in aceeasi zi z + 1, sumele aferente tranzactiilor zilei z. Institutiile de credit acceptatoare vor transmite institutiilor publice beneficiare, prin intermediul SNEP, fisierele de tranzactii aferente zilei z. Fisierele aferente tranzactiei zilei z vor fi semnate electronic.
(6) In cazul entitatilor beneficiare inregistrate care nu au conturi colectoare deschise la Trezoreria Statului, sumele aferente tranzactiilor efectuate raman in contul bancar deschis cu aceasta destinatie la institutia de credit acceptatoare partenera.
(7) Institutiile de credit acceptatoare trebuie sa confirme SNEP, pana la ora 10,00 a zilei z + 1, integritatea fisierelor generate conform alin. (3).
(8) In cazul in care institutiile de credit acceptatoare nu pot descarca fisierele ori acestea sunt eronate, institutia de credit acceptatoare se va adresa operatorului SNEP, care are obligatia sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate cu respectarea urmatoarelor termene:
a) pentru solicitarile primite pana la ora 10 se vor lua masuri de solutionare a problemelor sesizate pana la ora 15;
b) pentru solicitarile primite dupa ora 10 se vor lua masuri de solutionare a problemelor sesizate pana la ora 10 a urmatoarei zile.
(9) Dupa decontarea sumelor prevazute la alin. (5), institutia de credit acceptatoare va transmite SNEP fisierul cu tranzactiile decontate, pe fiecare institutie publica beneficiara/entitatile beneficiare in parte, pana la ora 14,00 a zilei z + 1. in cazul in care institutia de credit acceptatoare nu are tranzactii cu institutia publica beneficiara va transmite un fisier cu aceeasi structura a datelor, dar fara informatii.
 
(10) Structura fisierelor primite de catre operatorul SNEP de la institutia de credit acceptatoare va contine:
a) numar de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) sau numar de referinta tranzactie prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking
b) data autorizarii tranzactiei;
c) CIF-ul institutiei publice/entitatii beneficiare;
d) contul IBAN al obligatiei de plata.
e) suma platita;
(11) Operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare fisierele prevazute la alin.(8) pana la ora 14,00 a zilei z + 1. Institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara confirma operatorului SNEP, pana la ora 16,00 a zilei z + 1, primirea si integritatea fisierelor transmise conform alin. (8).
(12) In cazul in care operatorul SNEP nu receptioneaza fisierele ori acestea nu contin toate tranzactiile transmise institutiei de credit acceptatoare in vederea decontarii, potrivit alin. (3), institutia de credit acceptatoare are obligatia ca, in urmatoarea zi lucratoare, pana la ora 9,00 sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate de operatorul SNEP. Fisierele prevazute la alin. (8) vor fi semnate electronic de catre institutia de credit acceptatoare.
(13) In cazul platilor efectuate prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking modalitatea de decontare este cea stabilita prin Normele BNR privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente. Platile efectuate prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking vor fi marcate corespunzator in SNEP.
 
Decontarea si inregistrarea sumelor achitate prin SNEP de catre institutia publica/entitatea beneficiara a platilor.
 
(1) Operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare fisiere semnate electronic continand tranzactii autorizate potrivit art. 14 alin. (3), in urmatoarea zi lucratoare, pana la ora 14,00.
(2) Structura fisierelor aferente tranzactiilor puse la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare de catre operatorul SNEP contine urmatoarele informatii:
a) numar de referinta al tranzactiei cu cardul (RRN) sau numar de referinta tranzactie prin Internet Banking/ Mobile Banking/ Phone Banking/ Home Banking
b) data autorizarii tranzactiei;
c) CIF-ul institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare
d) numele si prenumele/denumirea persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
e) CNP/NIF/CIF al persoanei pentru care se achita obligatia de plata;
f) contul IBAN al obligatiei bugetare
g) suma de plata;
h) cod venit clasificatie bugetara;
i) codificare interna a veniturilor - informatie optionala;
j) explicatii;
k) adresa persoanei pentru care se achita obligatia de plata.
l) numarul de evidenta a platii, dupa caz;
m) CNP/NIF/CIF-ul persoanei care achita obligatia de plata - pentru obligatii de plata achitate bugetului general consolidat, altele decat cele specificate la lit. c);
(3) Fisierele prevazute la art. 15 alin. (1) vor fi semnate electronic de catre operatorul SNEP.
(4) Institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare trebuie sa confirme SNEP, pana la ora 14,00 a zilei z + 1, receptia fisierelor generate conform art. 15 alin. (1).
(5) In cazul in care institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare nu pot descarca fisierele ori acestea sunt eronate, institutia publica / entitatea beneficiara se va adresa operatorului SNEP, in scris, pe email sau fax, care are obligatia ca, pana la ora 10,00 a zilei urmatoare, sa ia masurile pentru solutionarea problemelor sesizate de institutia publica/ entitatea beneficiara.
(6) Pana la ora 14,00 a zilei z + 1, operatorul SNEP va pune la dispozitia institutiilor publice beneficiare/entitatilor beneficiare fisierele transmise de institutiile de credit acceptatoare aferente tranzactiilor decontate in ziua lucratoare z.
(7) Institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare pot sesiza operatorul SNEP cu privire la eventualele erori legate de receptia si integritatea fisierelor, pana la ora 10,00 a zilei urmatoare.
 
Modalitati de restituire a platilor eronate efectuate de contribuabil pentru institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare
 
Restituirea sumelor platite eronat catre o institutie publica beneficiara/entitate beneficiara, se efectueaza de catre aceasta potrivit legislatiei in vigoare.
 
Asigurarea disponibilitatii online si a continuitatii fluxurilor informationale in cadrul SNEP
Asigurarea disponibilitatii online a fluxurilor informationale in cadrul SNEP.
 
Operatorul SNEP are obligatia de a defini si implementa proceduri si mecanisme necesare pentru asigurarea securitatii si disponibilitatii sistemului, la nivelul tuturor componentelor acestuia, astfel incat SNEP sa functioneze la urmatorii parametrii de calitate:
 
a) sa asigure o disponibilitate online de minimum 361 de zile pe an;
b) indisponibilitatea online a SNEP nu va putea fi mai mare de 12 ore consecutive in zilele lucratoare si de maximum 36 ore in zilele de sambata, duminica si zile libere nationale.
 
Asigurarea continuitatii fluxurilor informationale in relatia SNEP cu institutiile de credit.
 
(1) In cazul in care operatorul SNEP nu poate solutiona problemele semnalate de institutia de credit acceptatoare in termenele prevazut la art. 14 alin. (7), operatorul SNEP va comunica institutiei de credit acceptatoare informatiile necesare efectuarii operatiunilor prevazute la art. 14.
(2) In cazul in care operatorul SNEP nu primeste de la institutiile de credit beneficiare fisierele continand tranzactii in termenul prevazut la art. 14 alin. (11), din cauza unor erori de comunicatii, acestea vor transmite operatorului SNEP, pe suport optic portabil, fisierele prevazute la art. 14 alin.(8), semnate electronic, pana in urmatoarea zi lucratoare, ora 9.00.
 
Nerespectarea prevederilor prezentelor Norme
 
Suspendarea accesului la SNEP
 
(1) Operatorul SNEP are dreptul de a suspenda accesul la utilizarea SNEP pentru o perioada de maximum 3 luni daca nu este respectata una sau mai multe prevederi ale prezentei norme de catre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare/ institutiile de credit inregistrate in SNEP.
(2) Suspendarea intra in vigoare de la data notificarii in scris a institutiei publice beneficiare/ entitatii beneficiare /institutiei de credit de catre operatorul SNEP. Informatia privind aplicarea suspendarii va fi publicata pe site-ul www.ghiseul.ro in sectiunea institutii inrolate.
 
Dispozitii finale
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentele normele metodologice.
 
Anexa nr. 1
Modelul conventiei incheiate intre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si institutiile de credit
CONVENtIA Nr. .... /...
Incheiata astazi,........, intre:
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, cu sediul in ......., identificata prin CUI ........, Nr. ONRC ....., tel. ......, adresa de corespondenta electronica .......... reprezentata prin ........., in calitate de presedinte, denumit in continuare operator SNEP,
si
Institutia de credit ........, cu sediul in ........., str. ........ nr. ......., sectorul ......... identificata prin CUI ........., Nr. ONRC ........, adresa de posta electronica ........., reprezentata prin .........., in calitate de .........., denumita in continuare Banca, denumite individual partea si impreuna partile
 
PREAMBUL
Avand in vedere ca partile doresc dezvoltarea unei colaborari in scopul promovarii platilor online a taxelor si impozitelor, precum si al facilitarii platilor prin mijloace electronice aferente prestarii oricarui serviciu public cu legatura directa sau indirecta cu prestarea respectivului serviciu catre institutia/entitatea beneficiara, tinand cont ca aceasta colaborare presupune inregistrarea Bancii in platforma de tranzactionare a Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor,
Partile au incheiat prezenta conventie (denumita in continuare Conventie), stabilind de comun acord urmatoarele:
1. Obiectul Conventiei
1.1. Obiectul prezentei conventii il constituie inregistrarea institutiei de credit in Sistemul national electronic de plata online - SNEP si furnizarea de servicii de acceptare de plati electronice prin intermediul SNEP.
2. Durata
2.1. Prezenta conventie intra in vigoare la data de ........ si se incheie pe o perioada de 2 (doi) ani, prelungindu-se de plin drept pe perioade succesive egale daca niciuna dintre parti nu o denunta unilateral prin notificare scrisa transmisa celeilalte parti cu 60 de zile inainte de data stabilita pentru incetare.
3. Definirea utilizatorilor institutiei de credit in relatia cu SNEP
3.1. in vederea inregistrarii in SNEP, institutia de credit acceptatoare are obligatia de a desemna minimum doua persoane care vor desfasura activitatile de operare in Sistemul National Electronic de Plata Online.
3.2. Desemnarea persoanelor se va realiza nominal de catre institutia de credit prin completarea cererii prevazute in anexa 1A, care face parte integranta din prezenta conventie.
3.3. Modificarea persoanelor desemnate conform pct. 3.1 se va realiza prin transmiterea de catre institutia de credit a cererii prevazute in anexa 1A catre operatorul SNEP. Modificarile solicitate si eliberarea credentialelor se vor realiza de catre operatorul SNEP.
3.4. In situatii de urgenta in care institutia de credit acceptatoare doreste blocarea accesului unui anumit utilizator, aceasta va solicita telefonic blocarea accesului in baza identificatorului comunicat de operatorul SNEP institutiei de credit. Institutia de credit are obligatia ca in termen de o zi lucratoare de la solicitarea telefonica sa transmita operatorului SNEP cererea de modificare intocmita conform pct. 3.3. Operatorul SNEP are obligatia de a efectua modificarile solicitate in cel mai scurt termen posibil.
4. Obligatiile partilor
4.1. Institutia de credit are urmatoarele obligatii:
– De a fi autorizata de Banca Nationala a Romaniei;
– De a fi certificata 3DSecure in vederea acceptarii online a platilor;
– De a respecta reglementarile in vigoare privind SNEP;
– De a respecta regulile si procedurile operatorului SNEP in activitatea curenta;
– De a respecta toate cerintele functionale, tehnologice si de informatii caracteristice SNEP;
– De a promova obiectul prezentei conventii printre clientii sai prin mijloacele pe care le are la dispozitie, incurajandu-si clientii sa utilizeze serviciile financiare ale SNEP si sa transmita operatorului SNEP recomandari cu privire la imbunatatirea serviciului;
– De a oferi suport contribuabililor, in limita competentelor pe care le are, in ceea ce priveste realizarea platilor prin SNEP;
– De a oferi suport operatorului SNEP, in limita competentelor pe care le are, in ceea ce priveste realizarea platilor prin SNEP.
4.2. Operatorul SNEP are urmatoarele obligatii:
– De a pune la dispozitia Bancii informatiile necesare in vederea realizarii obiectului Conventiei;
– De a oferi suportul necesar in vederea inregistrarii Bancii, precum si a clientilor sai in SNEP;
– De a dispune trimiterea catre Banca de materiale, informatii si rapoarte necesare bunei operari a SNEP, imbunatatirii activitatii si viitoarelor dezvoltari ale acestuia;
– De a oferi suport Bancii in utilizarea SNEP de catre contribuabili, in limita competentelor pe care le are.
5. Forta majora
5.1. Forta majora, convenita ca fiind acel eveniment absolut imprevizibil si de neinlaturat, petrecut dupa intrarea in vigoare a Conventiei, care impiedica partea sau partile sa isi indeplineasca total sau in parte obligatiile asumate prin Conventie, exonereaza de raspundere partea care o invoca in conditiile legii.
Partea care invoca forta majora va aduce la cunostinta celeilalte parti printr-o notificare aparitia cazului de forta majora, in maximum 48 de ore de la producere, si va remite acesteia confirmarea Camerei de Comert si Industrie sau a altui organism autorizat privind existenta cazului de forta majora in termen de maximum 15 zile de la aparitia cazului de forta majora.
5.2. Dupa primirea notificarii si confirmarii mentionate, cele doua parti se vor consulta si vor decide in termen de 15 zile asupra actiunilor si masurilor ce se impun in interesul ambelor parti pentru a limita si contracara efectele situatiei de forta majora.
In situatia in care forta majora a fost corect notificata si justificata fata de cealalta parte, drepturile si obligatiile celor doua parti vor fi automat prelungite cu o perioada egala justificata prin forta majora.
Fiecare parte va depune toate eforturile pentru reducerea cat mai mult posibil a intarzierilor datorate fortei majore.
5.3. Daca in termen de 60 de zile de la producerea evenimentului care constituie caz de forta majora evenimentul respectiv nu inceteaza, prezenta conventie se considera reziliata de plin drept la data primirii de catre partea afectata a unei notificari in acest sens din partea celeilalte parti.
6. Conditiile de incetare a Conventiei
6.1. Prezenta conventie poate inceta prin:
a) Acordul scris al partilor si respectarea prevederilor contractuale cu institutiile publice beneficiare/entitatii beneficiare cu care Banca are contract pentru ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei;
b) Denuntarea unilaterala, in scris, din partea oricareia dintre parti, cu respectarea unui termen de preaviz de 60 de zile si respectarea prevederilor contractuale cu institutiile publice beneficiare/entitatilor beneficiare cu care Banca are contract pentru ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei;
c) Rezilierea de plin drept fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata sau indeplinirea vreunei alte formalitati, in cazul in care una dintre parti nu isi executa sau isi executa in mod necorespunzator obligatiile asumate in temeiul prezentei conventii, cu respectarea prevederilor contractuale cu institutiile publice beneficiare/entitatilor beneficiare cu care Banca are contract pentru ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei. Partea prejudiciata va notifica in scris partii aflate in culpa obligatia neexecutata/executata in mod necorespunzator. Partea aflata in culpa se obliga sa depuna toate diligentele in vederea solutionarii problemei, in termen de 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data primirii notificarii. in cazul in care partea aflata in culpa nu a solutionat problema notificata in termenul de 30 (treizeci) de zile, Conventia va fi reziliata de plin drept, la sfarsitul perioadei de 30 de zile calendaristice;
d) Rezilierea de plin drept in conditiile pct. 5.3, cu respectarea prevederilor contractuale cu institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare cu care Banca are contract pentru ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei.
6.2. Nerespectarea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate prin prezenta conventie de catre una dintre parti da dreptul celeilalte parti, in conditiile legii, la rezilierea Conventiei (in conditiile mentionate mai sus).
7. Confidentialitatea
7.1. Toate clauzele de confidentialitate inscrise in contractele de furnizare de servicii incheiate intre institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare si institutiile de credit acceptatoare respecta prevederile legale in vigoare.
8. Cesiunea Conventiei
8.1. Partile nu pot cesiona unui tert drepturile si obligatiile stabilite prin prezenta conventie fara acordul prealabil, scris, al celeilalte parti, sub sanctiunea nulitatii cesiunii si a rezilierii de plin drept a prezentei conventii, cu respectarea prevederilor contractuale cu institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare cu care Banca are contract pentru ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei.
9. Rezolvarea litigiilor
9.1. Litigiile de orice natura decurgand din interpretarea si executarea prezentei conventii sau in legatura cu aceasta, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabila de catre reprezentantii desemnati de catre parti, vor fi solutionate de instantele judecatoresti romane competente.
10. Modificarea Conventiei
10.1. Partile sunt de acord ca orice modificare sau completare a prevederilor prezentei conventii se va realiza in scris, prin act aditional, semnat de reprezentantii autorizati ai ambelor parti.
10.2. Modificarile Conventiei constituie parti integrante ale acesteia si intra in vigoare la data semnarii lor de ambele parti.
11. Notificari
11.1. Orice aspect legat de executarea, modificarea sau incetarea Conventiei va fi notificat de catre parti la adresele precizate mai jos:
Pentru operatorul SNEP:
Persoana de contact: ...........
Telefon: ...........
E-mail: ............
Pentru Banca:
Persoana de contact: ............
Telefon: ...........
E-mail: ............
11.2. Notificarile vor contine antetul partii si mentiunile "Cu referire la Conventia Nr..." si, dupa caz, mentiunea "urgent". Ele vor fi adresate conducerii celeilalte parti si persoanei de contact (aceea care se ocupa in mod curent se ocupa de ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei).
11.3. Notificarile se vor transmite in scris, prin e-mail, catre persoana de contact, urmand a fi transmise si prin scrisoare recomandata. Notificarile verbale nu se iau in considerare de niciuna dintre parti.
12. Dispozitii finale
12.1. Partile vor depune toate diligentele pentru derularea in bune conditii a prezentei conventii.
12.2. Prezenta conventie reprezinta intreaga intelegere a partilor, se interpreteaza conform dispozitiilor legale in vigoare si se supune legii romane.
12.3. Renuntarea uneia dintre parti la aplicarea vreunei prevederi cuprinse in prezenta conventie trebuie, in mod obligatoriu, sa fie expresa si confirmata in scris.
12.4. Orice modificare in SNEP a profilului institutiei de credit se face de catre operatorul SNEP, ca urmare a modificarii conventiei.
Prezenta conventie s-a incheiat astazi, ........, in Bucuresti, in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
 
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei,
Prin ............
Institutia de credit,
Prin ............
Anexa 1A
 
Cerere,
Privind desemnarea/inlocuirea persoanelor
responsabile pentru relatia cu sistemul
SNEP
Prin prezenta, institutia de credit .............., cu sediul in .........., str. ........, nr. ......., sector ............, identificata prin CUI .........., Nr. ONRC ........, tel. ........., adresa de corespondenta electronica ............ reprezentata prin ................, in calitate de .................., denumita in continuare "Banca",
Solicita inregistrarea in Sistemul National Electronic de Plata, a urmatoarelor persoane desemnate a desfasura in relatia cu operatorul SNEP activitatile de operare in Sistemul National Electronic de Plata Online.
1 NOTa: Pentru inregistrarea datelor privind persoanele responsabile se completeaza tabelul urmator*)
(* - se bifeaza casuta corespunzatoare)
Nume
Prenume
CNP
Functie
Telefon
e-mail
NOTa: Pentru modificarea persoanelor/datelor privind persoanele responsabile se completeaza tabelul urmator*)
Nume
Prenume
CNP
Functie
Telefon
e-mail
(* - se bifeaza casuta corespunzatoare)
[denumire banca],
[semnatura reprezentantului]
Anexa nr. 2
Nr. ........ Data: [data calendaristica]
 
Cerere privind inregistrarea in
Sistemul National Electronic de Plata Online
In baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1235/2010, privind Sistemul National Electronic de Plata Online, cu modificarile si completarile ulterioare,
Institutia de Credit .........., cu sediul in ........., str. ........ nr. ......, sector ........., identificata prin CUI ........., Nr. ONRC ........., tel. ........, adresa de corespondenta electronica ......... reprezentata prin .........., in calitate de .............,
Prin prezenta, va solicitam inregistrarea institutiei noastre in Sistemul National Electronic de Plata Online in calitate de institutie de credit acceptatoare.
 
Cu stima,
[Functie]
[Nume si prenume]
Data: [data calendaristica]
Anexa nr. 3
 
Cerere privind inregistrarea .............*1) in
Sistemul National Electronic de Plata Online
........*1) reprezentata legal prin .............*2), in calitate de ..........*3), in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1235/2010 privind Sistemul National Electronic de Plata Online, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam inregistrarea institutiei noastre in Sistemul National Electronic de Plata Online.
In vederea inregistrarii institutiei noastre in SNEP, va comunicam urmatoarele date relevante inregistrarii:
1. Numele institutiei: ...................*1)
2. Judetul: .................
3. CUI: ..................*4)
4. Adresa: Str. ........... Nr. ...... Cod postal ........*5)
5. Persoana de contact: ...........*6)
6. Telefon de contact: ............*7)
7. Adresa de mail: ..........*8)
8. Telefon suport: ........*9)
9. Denumire institutie de credit acceptatoare: .............*10)
10. Denumirea trezoreriei unde avem conturile deschise: ............*11)
11. Contul IBAN deschis la banca partenera: ................
12. Contul IBAN colector Trezorerie: ..............
13. Cheie procesator: ...........*12)
14. Merchant ID: ...........*13)
15. Comisionul bancar este de .......%*14) si va fi suportat de ......
Anexam prezentei, extras de cont privind codul IBAN al contului colector deschis la o institutie de credit precum si, dupa caz, adresa de la Trezorerie, din care sa rezulte contul institutiei publice beneficiare prin care aceasta isi va derula platile prin Sistemul National Electronic de Plata Online.
in cazul in care cererea nu este semnata de ordonatorul principal de credite al institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare se prezinta in copie imputernicirea de a reprezenta legal institutia, a persoanei semnatare.
Precizez ca solicitam si inregistrarea in SNEP a contribuabililor persoane fizice sau persoane juridice indiferent de forma de organizare, aflate in evidenta institutiei noastre si care inregistreaza debite catre noi.
Cu stima,
..............*3)
..............*2)
Data: ...........
*1) Se inscrie numele institutiei/entitatii beneficiare (in cazul autoritatilor administratiei publice locale se va inscrie Primaria, urmata de tipul unitatii administrativ teritoriale si denumirea acesteia Ex: Primaria Municipiului Oradea);
*2) Se va inscrie numele si prenumele reprezentantului legal al institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
*3) Se va inscrie functia reprezentantului legal al institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
*4) Se va inscrie codul unic de identificare al institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
*5) Se va inscrie adresa postala a institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare;
*6) Se va inscrie Numele si Prenumele persoanei care are responsabilitatea, in institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara, a implementarii inregistrarii in SNEP (specialistul IT al institutiei);
*7) Se va inscrie numarul de telefon al persoanei de la punctul anterior (specialistul IT);
*8) Se va inscrie adresa de mail a persoanei de la punctul anterior (specialistul IT);
*9) Se va inscrie numarul de telefon, email, adresa web la care se pot obtine date relevante privitoare la taxele si impozitele gestionate de institutie (telefonul din compartimentul financiar ce gestioneaza taxele si impozitele);
*10) Se va inscrie denumirea bancii cu care institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara a semnat conventia (la care a fost deschis contul colector);
*11) Se va inscrie denumirea trezoreriei unde institutia publica isi are deschise conturile (ex: Trezoreria Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti);
*12) Cheia procesator este un cod care va va fi pus la dispozitie de banca cu care ati incheiat conventia;
*13) Merchant ID este un cod care va va fi pus la dispozitie de banca cu care ati incheiat conventia;
*14) Se vor inscrie, conform celor aprobate prin hotarare a consiliului local (sau, in cazul autoritatilor administratiei publice centrale, prin acte normative specifice), procentul si numele complet al autoritatii publice care va suporta comisionul bancar la plata online.
NOTa: Cererea si documentele mai sus mentionate vor fi transmise:
1. Prin posta cu confirmare de primire catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, cu sediul in Bucuresti, str. Italiana nr. 22, sector 2.
2. Semnate electronic la adresa de mail: suport@ghiseul.ro
Anexa nr. 4
 
Modelul conventiei incheiate intre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei si institutiile publice beneficiare/entitatile beneficiare ale platilor care detin sistem informatic de gestiune
CONVENtIA Nr. ....... /.......
Incheiata astazi, ......., intre:
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Italiana nr. 22, sectorul 2, tel........, identificata prin CUI......., Nr. ONRC ........., adresa de corespondenta electronica ........ reprezentata prin ........., in calitate de presedinte, denumit in continuare operator SNEP,
si
Institutia publica/entitatea beneficiara a platii ..........., cu sediul in ......... , str. ........ nr. ......., sectorul ........., identificata prin CUI .........., Nr. ONRC ........., adresa de corespondenta electronica ........... reprezentata prin .........., in calitate de ..........., denumita in continuare institutia publica/entitate beneficiara a platii,
Denumite individual partea si impreuna partile
 
PREAMBUL
Avand in vedere ca partile doresc dezvoltarea unei colaborari in scopul promovarii platilor online cu cardul a taxelor si impozitelor, precum si al facilitarii platilor prin mijloace electronice aferente prestarii oricarui serviciu public cu legatura directa sau indirecta cu prestarea respectivului serviciu catre institutia/entitatea beneficiara, tinand cont ca aceasta colaborare presupune inregistrarea institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare a platii in platforma de tranzactionare a Sistemului national electronic de plata online,
Partile au incheiat prezenta conventie (denumita in continuare Conventie), stabilind de comun acord urmatoarele:
1. Obiectul Conventiei
1.1. Obiectul prezentei conventii il constituie inregistrarea institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare a platii in Sistemul national electronic de plata online - SNEP, in vederea facilitarii platii electronice catre institutia publica/entitatea beneficiara prin intermediul operatorului SNEP.
2. Durata
2.1. Prezenta conventie intra in vigoare la data de [...] si se incheie pe o perioada de 2 (doi) ani, prelungindu-se de plin drept pe perioade succesive egale daca niciuna dintre parti nu o denunta unilateral prin notificare scrisa transmisa celeilalte parti cu 60 de zile inainte de data stabilita pentru incetare.
3. Definirea utilizatorilor institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare a platilor in relatia cu SNEP
3.1. In vederea inregistrarii in SNEP, institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara are obligatia de a desemna minimum o persoana care va desfasura in relatia cu sistemul SNEP activitatile prevazute in Normele metodologice privind Sistemul national electronic de plata online;
3.2. Desemnarea persoanelor se va realiza nominal de catre institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara, prin completarea formularului prevazut in anexa A la prezenta conventie.
3.3. Modificarea persoanelor desemnate conform pct. 3.1 se va realiza prin transmiterea de catre institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara a formularului prevazut in anexa A catre operatorul SNEP. Modificarile solicitate si eliberarea credentialelor se vor realiza de catre operatorul SNEP in termen de maximum doua zile lucratoare de la primirea solicitarii.
3.4. In situatii de urgenta in care institutia publica doreste blocarea accesului unui anumit utilizator, aceasta va solicita telefonic blocarea accesului in baza identificatorului comunicat de operatorul SNEP institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare. Institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara are obligatia ca in termen de o zi lucratoare de la solicitarea telefonica sa transmita catre operatorul SNEP cererea de modificare intocmita conform pct. 3.3. Operatorul SNEP are obligatia de a efectua modificarile solicitate in cel mai scurt termen posibil.
4. Obligatiile partilor
4.1. Institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara a platilor are urmatoarele obligatii:
– De a lua toate masurile pentru integrarea sistemelor informatice proprii de gestiune a contribuabililor si debitelor acestora si dupa caz de gestiune financiara, cu SNEP;
– De a respecta reglementarile in vigoare privind SNEP;
– De a respecta regulile si procedurile operatorului SNEP in activitatea curenta;
– De a informa, prin mijloacele gratuite pe care le are la dispozitie, contribuabilii pe care ii are in evidenta cu privire la facilitatile de plata oferite prin SNEP si de a transmite operatorului SNEP recomandari cu privire la imbunatatirea serviciului;
– De a oferi suport contribuabililor, in limita competentelor pe care le are, in ceea ce priveste realizarea platilor prin SNEP;
– De a oferi suport operatorului SNEP, in limita competentelor pe care le are, in ceea ce priveste realizarea platilor prin SNEP;
– De a transmite in termen de maximum doua zile lucratoare orice modificare privind informatiile prevazute la pct. 3.1;
– De a furniza SNEP informatii aferente obligatiilor de plata a contribuabililor, stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare.
4.2. Operatorul SNEP are urmatoarele obligatii:
– De a pune la dispozitia institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare informatiile necesare in vederea realizarii obiectului Conventiei;
– De a oferi suportul necesar in vederea inregistrarii institutiei publice/entitatii beneficiare si a contribuabililor aflati in evidenta acesteia in SNEP;
– De a dispune trimiterea catre institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara de materiale, informatii si rapoarte necesare bunei operari a SNEP, imbunatatirii activitatii si viitoarelor dezvoltari ale acestuia;
– De a oferi suport institutiei publice beneficiare/entitatii beneficiare si contribuabililor aflati in evidenta acesteia in utilizarea SNEP, in limita competentelor pe care le are.
5. Forta majora
5.1. Forta majora, convenita ca fiind acel eveniment absolut imprevizibil si de neinlaturat, petrecut dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, care impiedica partea sau partile sa isi indeplineasca total sau in parte obligatiile asumate prin prezenta conventie, exonereaza de raspundere partea care o invoca in conditiile legii.
– Partea care invoca forta majora va aduce la cunostinta celeilalte parti printr-o notificare aparitia cazului de forta majora, in maximum 48 de ore de la producere si va remite acesteia confirmarea Camerei de Comert si Industrie sau a altui organism autorizat privind existenta cazului de forta majora in termen de maximum 15 zile de la aparitia cazului de forta majora.
5.2. Dupa primirea notificarii si confirmarii mentionate, cele doua parti se vor consulta si vor decide in termen de 15 zile asupra actiunilor si masurilor ce se impun in interesul ambelor parti pentru a limita si contracara efectele situatiei de forta majora.
in situatia in care forta majora a fost corect notificata si justificata fata de cealalta parte, drepturile si obligatiile celor doua parti vor fi automat prelungite cu o perioada egala justificata prin forta majora.
Fiecare parte va depune toate eforturile pentru reducerea cat mai mult posibil a intarzierilor datorate fortei majore.
5.3. Daca in termen de 60 de zile de la producerea evenimentului care constituie caz de forta majora evenimentul respectiv nu inceteaza, prezenta conventie se considera reziliata de plin drept la data primirii de catre partea afectata a unei notificari in acest sens din partea celeilalte parti.
6. Conditiile de incetare a Conventiei
6.1. Prezenta conventie poate inceta prin:
– Acordul scris al partilor;
– Denuntarea unilaterala, in scris, din partea oricareia dintre parti, cu respectarea unui termen de preaviz de 60 de zile;
– Rezilierea de plin drept fara punere in intarziere si fara interventia instantei de judecata sau indeplinirea vreunei alte formalitati, in cazul in care una dintre parti nu isi executa sau isi executa in mod necorespunzator obligatiile asumate in temeiul prezentei conventii. Partea prejudiciata va notifica in scris partii aflate in culpa obligatia neexecutata/executata in mod necorespunzator. Partea aflata in culpa se obliga sa depuna toate diligentele in vederea solutionarii problemei, in termen de 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data primirii notificarii. in cazul in care partea aflata in culpa nu a solutionat problema notificata in termenul de 30 (treizeci) de zile, Conventia va fi reziliata de plin drept, la sfarsitul perioadei de 30 de zile calendaristice;
– Rezilierea de plin drept in conditiile art. 5 pct. 5.3.
6.2. Nerespectarea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate prin prezenta conventie de catre una dintre parti da dreptul celeilalte parti, in conditiile legii, la rezilierea Conventiei (in conditiile mentionate mai sus).
7. Cesiunea Conventiei
7.1. Partile nu pot cesiona unui tert drepturile si obligatiile stabilite prin prezenta conventie fara acordul prealabil, scris, al celeilalte parti, sub sanctiunea nulitatii cesiunii si a rezilierii de plin drept a prezentei conventii.
8. Rezolvarea litigiilor
8.1. Litigiile de orice natura decurgand din interpretarea si executarea prezentei conventii sau in legatura cu aceasta, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabila de catre reprezentantii desemnati de catre parti, vor fi solutionate de instantele judecatoresti romane competente.
9. Modificarea Conventiei
9.1. Partile sunt de acord ca orice modificare sau completare a prevederilor prezentei conventii se va realiza in scris, prin act aditional, semnat de reprezentantii autorizati ai ambelor parti.
9.2. Modificarile prezentei conventii constituie parti integrante ale acesteia si intra in vigoare la data semnarii lor de ambele parti.
10. Notificari
10.1. Orice aspect legat de executarea, modificarea sau incetarea Conventiei va fi notificat de catre parti la adresele precizate mai jos:
Pentru Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei:
Persoana de contact: ..........
Telefon: ............
E-mail: ............
Pentru institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara:
Persoana de contact: ...............
Telefon: ............
E-mail: .......
10.2. Notificarile vor contine antetul partii si mentiunile "Cu referire la Conventia" si, dupa caz, mentiunea "urgent". Ele vor fi adresate conducerii celeilalte parti si persoanei de contact (aceea care se ocupa in mod curent de ducerea la indeplinire a obiectului Conventiei).
10.3. Notificarile se vor transmite in scris, prin e-mail, catre persoana de contact, urmand a fi transmise si prin scrisoare recomandata. Notificarile verbale nu se iau in considerare de niciuna dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute anterior.
11. Dispozitii finale
11.1. Partile vor depune toate diligentele pentru derularea in bune conditii a prezentei conventii.
11.2. Prezenta conventie reprezinta intreaga intelegere a partilor si se interpreteaza conform dispozitiilor legale in vigoare si se supune legii romane.
11.3. Renuntarea uneia dintre parti la aplicarea vreunei prevederi cuprinse in prezenta conventie trebuie, in mod obligatoriu, sa fie expresa si confirmata in scris.
11.4. Partile convin ca data platii se considera data raportata pentru efectuarea platii de catre procesatorul de plati electronice.
11.5. Sumele achitate de contribuabili/utilizatori prin intermediul SNEP se inregistreaza de catre institutia publica/entitatea beneficiara in sistemele de gestiune proprii, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Prezenta conventie s-a incheiat astazi,..., in Bucuresti, in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
 
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei,
Prin ...............
Institutia publica beneficiara/Entitatea beneficiara,
Prin ...............
Anexa 4A
 
Cerere,
Privind desemnarea/inlocuirea persoanelor
responsabile pentru relatia cu sistemul SNEP
Prin prezenta, institutia publica beneficiara/entitatea beneficiara a platii ........., cu sediul in .........., str. .........., nr. ........, sector ..........., identificata prin CUI ..........., Nr. ONRC ..., adresa de corespondenta electronica .......... reprezentata prin ........., in calitate de ............ solicita inregistrarea in Sistemul National Electronic de Plata Online, a urmatoarelor persoane desemnate a desfasura in relatia cu sistemul SNEP activitatile prevazute in Normele metodologice privind Sistemul National Electronic de Plata Online
2 NOTa:Pentru inregistrarea datelor privind persoanele responsabile se completeaza tabelul urmator*)
(* - se bifeaza casuta corespunzatoare)
Nume
Prenume
CNP
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inregistrarea si radierea unui punct de lucru cu peste 5 salariati Ce declaratie se depune pentru radierea unui punct de lucru care este inregistrat fiscal (are peste 5 salariati) ?Mentionez ca la inregistrare s-a depus declaratia 060. CUI-ul...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere O asociatie psihologica organizeaza cursuri de formare profesionala de lunga durata in psihoterapie. Scopul si obiectivele asociatiei, conform statut, sunt: elaborarea si...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Facturare transport alternativ O microintreprindere platitoare de TVA presteaza servicii de taximetrie prin platforma Bolt. Facturile emise de catre Bolt in numele societatii nu sunt intocmite corespunzator,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    DU 2024 Cabinet medical Va rog sa imi spuneti cum trebuie completata Declaratia Unica pentru un cabinet medical individual pentru anul 2024. Un cabinet medical, organizat ca PFA, a obtinut in anul 2024...citeste mai mult
F

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti

  • Compensare IMCA

    Intrebare: Compensarea o fac la nivelul impozitului pe profit, adica 566.104 lei si platesc diferenta sau o aplic la intreaga suma IMCA de 712.500 lei (o scad din soldul debitor la contul 441)? Mentionez ca efectuez plati anticipate...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Detasare personal

    Intrebare: Initial, erau trimisi in delegatie, insa am avut control de la ITM si acestia mi-au spus sa ii inregistrez in detasare, nu in delegatie, deoarece este considerata o detasare transnationala. Conform Legii 16/2017 (art. 5 alin. 2...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Distribuire dividende. Se pot plati dividendele INAINTE sa fie depus Bilantul la ANAF?

    • Distribuirea si plata dividendelor este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale contribuabililor. Iar in acest articol vom vedea daca se poate face plata dividendelor in cazul in care Bilantul a fost aprobat AGA, dar nu a fost transmis la ANAF. Avem cazul urmator. In data de 12.03.2025 s-au semnat actele necesare arhivei pentru Bilantul Contabil la 31.12.2024. AGA a decis ca intreg profitul aferent an 2024 sa fie repartizat asociatilor sub forma de dividende. Bilantul aferent an 2024...» citeste mai departe aici

  • Controale antifrauda. Au dreptul inspectorii sa efectueze perchezitii personale (posete, vestiare)?

    • Un contribual se intreaba daca in cazul unui control tematic/inopinat, inspectorii de la ANAF − SERVICIUL ANTIFRAUDa au dreptul de a cauta in tot magazinul dupa ce doresc ei? Au dreptul sa te puna sa scoti din buzunare tot ce ai, sa-ti controleze poseta si vestiarul? Specialistul ne spune ca in cadrul activitatii de control antifrauda desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), functionarii publici ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au atributii specifice...» citeste mai departe aici

  • Declaratia D394. Cum poate fi rectificata pentru a NU mai exista sume in plus in D300

    • Intocmirea declaratiilor fiscale este o problema pe care toti contribuabilii trebuie sa o trateze cu seriozitate. Insa uneori apar greseli, omisiuni sau alte erori pe care le observam mult prea tarziu, cand formularele sunt deja transmise. In cazul de astazi vom vedea cum trebuie sa procedati pentru a rectifica D394, astfel incat sa nu mai existe sume in plus in D300. Avem cazul unui contribuabil care a refacut contabilitatea din 2023 pana in 2024, iar la intocmirea declaratiei D300...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016