Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul de plata. Cum sa corectezi erorile rapid

09-Iun-2025
1926
Ordinul de plata. Cum sa corectezi erorile rapid

In contextul activitatilor economice, gestionarea financiara corecta este esentiala pentru orice agent economic, iar ordinul de plata reprezinta un instrument fundamental in desfasurarea acestor operatiuni. Ordinul de Plata Multiplu Electronic (OPME) permite operatorilor economici si altor entitati sa efectueze plati online in mod eficient. Procesul de completare si utilizare a OPME implica anumite conditii legale si contabile care trebuie respectate riguros, pentru a evita erorile, mai ales in ceea ce priveste semnaturile si datele de identificare.

De-a lungul acestui articol vom vedea in detaliu caracteristicile ordinului de plata, pasii necesari pentru completarea acestuia si implicatiile legale asociate greselilor de inregistrare. Vom analiza, de asemenea, un exemplu concret legat de rectificarea unei inregistrari eronate, care aduce in discutie aspecte importante privind legislatia si practica contabila, precum si optiunile disponibile pentru corectarea situatiilor financiare.

Ce este Ordinul de plata

Ordinul de plata multiplu electronic (OPME) ets eun document care poate fi utilizat de operatorii economici (agentii economici) si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati online din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului.

Conditii pentru utilizarea Ordinului de plata

Reprezentantul unui agent economic care semneaza Ordinul de Plata Multiplu Electronic (OPME) trebuie sa fie inregistrat in Spatiul Privat Virtual (SPV) fie ca reprezentant legal, fie ca reprezentant desemnat sau imputernicit al acestuia. 

De asemenea, persoana care semneaza OPME si cea desemnata in Fisa Specimenelor de Semnatura depusa la unitatea Trezoreriei Statului unde agentii economici isi au conturile trebuie sa fie aceeasi. 

Reprezentantul agentului economic aplica semnatura electronica in sectiunea „Semnatura 1” de pe OPME. 

Agentii economici care au indicat in fisa specimenelor de semnaturi persoane diferite pentru semnarea Ordinului de Plata pentru Trezoreria Statului (OPT) cu Semnatura 1 si Semnatura 2 pot sa utilizeze OPME doar daca decid sa efectueze platile cu o singura semnatura si depun o noua fisa a specimenelor de semnaturi la unitatea Trezoreriei Statului in aceste conditii. In caz contrar, vor putea utiliza exclusiv Ordinul de Plata pentru Trezoreria Statului pe suport de hârtie (OPT).

Cum se completeaza Ordinul de plata

Ordinul de plata se completeaza astfel:

1. in rubrica "Data Document" se inscrie data (zi/luna/an) emiterii ordinului de plata multiplu electronic (OPME);
2. in rubrica "Nr. Document" se inscrie un numar unic atribuit de platitor documentului electronic format din 10 caractere (ex. 000000001), care nu poate fi repetat pe parcursul celor 24 de ore ale zilei completate in rubrica "Data Document";
3. in rubrica "Tip entitate" selecteaza optiunea "Alte entitati"; 
4. in rubrica "Total Document" se completeaza automat de aplicatie si reprezinta totalul sumelor completate in rubrica "Suma"; 
5. in rubrica "LEI, adica" se completeaza automat de aplicatie suma in litere; in rubrica "Nr. Inregistrari" se completeaza automat de aplicatie numarul total de operatiuni de plata inscrise in ordinul de plata multiplu electronic (OPME);
6. in rubrica "Denumire Platitor" se inscrie denumirea platitorului, fara diacritice;
7. in rubrica "CIF Platitor" se inscrie codul de identificare fiscala al platitorului;
8. in rubrica "Adresa Platitor" se inscrie adresa platitorului, farar diacritice;
9. in rubrica "NR. OP" se inscrie numarul ordinului de plata atribuit de catre platitor;
10. in rubrica "Cod IBAN Platitor" se inscrie codul IBAN al contului deschis la unitatea Trezoreriei Statului;
11. rubrica "Denumire Trezorerie" se completeaza automat de aplicatie in functie de informatia inscrisa la rubrica "Cod IBAN Platitor";
12. rubrica "Cod program" nu se completeaza;
13. rubricile "Cod angajament" si "Indicator angajament" nu se completeaza;
14. rubrica "Denumire Beneficiar" se completeaza similar cu Ordinul de plata pentru Trezoreria statului (OPT) pe suport hartie; 
15. in rubrica "CIF Beneficiar" se completeaza similar cu Ordinul de plata pentru Trezoreria statului (OPT) pe suport hartie; 
16. in rubrica "Cod IBAN Beneficiar" se inscrie codul IBAN aferent contului de venituri ori de cheltuieli bugetare sau contului de disponibilitati, dupa caz, in care se achita suma
17. rubrica "Denumire Banca/Trezorerie" se completeaza automat de aplicatie denumirea institutiei de credit/unitatii Trezoreriei Statului in functie de informatia inscrisa la rubrica „Cod IBAN Beneficiar"; 
18. in rubrica "Suma" se inscrie, suma in cifre; in rubrica "Nr. de evidenta a platii" se completeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data intocmirii ordinului de plata multiplu electronic (OPME); 
19. rubrica "Reprezentand" se completeaza similar cu Ordinul de plata pentru Trezoreria statului (OPT) pe suport hartie;
20. in rubrica "Semnatura 1", dupa validarea si generarea fisierului XML fara erori se aplica semnatura electronica calificata a persoanei care are competenta de a efectua plati si este inregistrata in Spatiul privat virtual (SPV) 
21. rubrica "Semnatura 2" nu se utilizeaza.

Rectificare Ordin de plata completat eronat

Avem cazul acesta. La 31.12.2024 societatea prezenta in balanta de verificare in contul 455/ asociat unic, suma de 200000 lei (suma pentru care s-a facut 457-455 200000) pe baza contract creditare. Pentru dividendele respective societatea a achitat in decembrie 2024, impozitul pe dividende (217391X 8% -17391).

In anul 2025 s-a restituit prin banca asociatului integral suma de 200000 (455-5121 200000), insa din greseala la explicatii cand s-a ridicat suma s-a trecut dividende, in loc de restituire aport. Intrebarea este daca se poate face legal compensare 455 la 457 (subrogatie sau alta forma) sau cum pot rezolva legal aceasta situatie.

In balanta de verificare la 31.01.2025 am:

-SOLD DEBITOR 457 200000

-SOLD CREDITOR 455 200000

Specialistul ne spune ca nu exista o reglementare care sa oblige asociatul unic sa-si ridice dividendele deja impozitate ori care sa interzica lasarea acestora la dispozitia societatii, pentru finantarea activitatii, astfel ca se poate opta pentru lasarea dividendelor la dispozitia societatii.

Suma respectiva poate sa ramana la dispozitia firmei ca si creditare, insa doar dupa retinerea si plata impozitului pe dividende aferent.

Potrivit functiunii contului 457 din reglementarile contabile, in debitul contului 457 "Dividende de plata" se inregistreaza:
- sumele achitate actionarilor/asociatilor, reprezentand dividende datorate acestora (512, 531);
- impozitul pe dividende (446);
- sumele lasate temporar la dispozitia entitatii, reprezentand dividende (455);
- sume reprezentand dividende datorate actionarilor/asociatilor, prescrise potrivit legii (758).

Conform functiunii contului Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" este un cont de pasiv.

In creditul contului 455 "Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza:

  • • sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531);
  • • dobanzile aferente sumelor depuse de actionari/asociati (666);
  • • sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii (457);

 

Conform 1802/2014 pct. 349, sumele depuse sau lasate temporar de catre actionari/asociati la dispozitia entitatii, precum si dobanzile aferente, calculate in conditiile legii, se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte (contul 4551 "Actionari/asociati conturi curente", respectiv contul 4558 "Actionari/asociati dobanzi la conturi curente")

In cazul dvs, inteleg ca s-a produs o eroare la completarea ordinului de plata-in loc de restituire imprumut s-a trecut plata dividende, astfel ca in acest moment, in balanta de verificare exista sold debitor in cont 457(respectiv s-a efectuat inregistrarea 457=5121) si sold creditor in cont 4551.

Parerea mea este ca se poate face o nota in care sa se arate ce s-a intamplat, pe care sa o semneze atat administratorul cat si asociatul respectiv, in baza caruia sa se rectifice soldurile respective.

Este evident ca in anul 2025 nu se mai pot plati dividende, atat timp cat asociatul a renuntat la sumele respective in anul 2024 (cand s-a incheiat si contract de creditare) si le-a lasat la dispozitia societatii, iar in anul 2025 s-a efectuat restituirea creditului, nu plata dividendelor.


Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016