
Raportul Special
realizat de specialisti
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 219 din 18.03.2020 a fost publicat Ordinul militar nr.1/2020 privind unele masuri de prima urgenta care privesc aglomerarile de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri.
Ordinul militar nr. 1/2020 a intrat in vigoare incepand cu data de 18.03.2020 si propune noi masuri de urgenta privind impiedicarea raspandirii virusului SARS-CoV-2, cu precadere dupa ce a fost instituita starea de urgenta in Romania si declararea pandemiei la nivel mondial.
Amintim ca in data de 16.03.2020 a fost publicat Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pe o durata de 30 de zile. Click AICI pentru a afla mai multe detalii despre masurile luate in domeniul economic.
Revenind la Ordonanta militara nr.1/2020, iata care sunt masurile adoptate in privinta aglomerarilor de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri:
Art. 1. -
(1) Se suspenda activitatea de servire si consum al produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei.
(2) Este permisa organizarea, de catre entitatile prevazute la alin. (1), a activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip "drive-in", "room-service" sau livrare la client.
Art. 2. -
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examen Consultant Fiscal 2025
Art. 3. -
(1) Se interzice organizarea si desfasurarea oricarui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise.
(2) Organizatorii evenimentelor organizate si desfasurate in spatii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligati sa dispuna masuri care sa asigure distanta de minimum 1 metru intre participanti.
Art. 4. -
(1) Conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 3,5 t au obligatia ca, in punctul de trecere a frontierei, sa aiba asupra lor si sa poarte mijloace individuale de protectie, precum dezinfectant, manusi, masca pentru fata, precum si sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.
(2) Conducatorii de autovehicule prevazuti la alin. (1), care sosesc din "zone rosii" sau "zone galbene" ori au tranzitat aceste zone, nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptomatologie asociata COVID-19.
Art. 5. -
(1) Transportul dispozitivelor medicale si materialelor sanitare care asigura preventia si tratarea afectiunilor asociate COVID-19, precum si al medicamentelor cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania (Canamed), in vederea distribuirii in afara teritoriului Romaniei, este interzis.
(2) Transportul ansamblelor si subansamblelor de echipamente medicale, fabricate in Romania pentru beneficiari externi, nu se supune interdictiei prevazute la alin. (1).
Art. 6. -
Masurile de prima urgenta, prevazute la art. 1-5, se aplica pe toata durata starii de urgenta, in termen de 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
Art. 7. -
(1) Se suspenda toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile. Masura se aplica incepand cu data de 18 martie 2020, ora 18.00, ora Romaniei.
(2) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia si din Italia catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 23 martie 2020.
(3) Masurile prevazute la alin. (1) si (2) nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.
Art. 8. -
(1) Se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, sa iasa din locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente.
(2) Masura se aplica pe toata durata starii de urgenta, de la data aplicarii prezentei ordonante militare.
Art. 9. -
(1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:
a) Politia Romana, Jandarmeria Romana, politia locala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masurile prevazute la art. 1-3;
b) Politia de Frontiera Romana si directiile de sanatate publica, pentru masura prevazuta la art. 4;
c) Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru masura prevazuta la art. 5;
d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masura prevazuta la art. 7;
e) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia de Frontiera Romana, politia locala, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si structurile subordonate, directiile de sanatate publica si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masura prevazuta la art. 8.
(2) Nerespectarea masurilor de prima urgenta prevazute la art. 1-8 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Personalul institutiilor prevazute la alin. (1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ORDONANTA MILITARA nr.3/2020: Noi restrictii in privinta circulatiei. Model declaratie pe proprie raspundere angajatoriOUG 67/2020: A fost prelungita valabilitatea documentelor emise pe perioada starii de urgentaDeclaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficialaA fost actualizat modelul declaratiei pe proprie raspundereORDONANTA MILITARA nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilorUltimele articole
Operatorii economici a caror activitate este afectata de COVID-19 vor primi certificate de situatii de urgentaArticole similare
Noi masuri pentru contabilii autorizati si expertii contabili pe perioada starii de urgenta (Anunt ONRC)Sfaturi de la experti
Achizitie duba din Olanda taxata cu TVA de 21%
Intrebare: Am achizitionat o autoutilitara second hand din Olanda. Desi i-am comunicat vanzatorului codul de TVA, factura a fost emisa cu TVA 21%, aplicata la valoarea de vanzare. Valoarea fara TVA: 12.396,69 euro + TVA 2.603,30 euro, total...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind declaratia 406. SAF-T
Intrebare: Am un chirias care are urmatorul CIF emis de ANAF: 9000000282163. Certificatul este emis in 2012, iar CIF-ul este atribuit din 2005. Chiriasul este Organizatia Internationala pentru Migratie, cu domiciliul fiscal in Bucuresti,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Masuri fiscale 2025. Schimbari pentru dividende, impozit pe profit, CASS si proprietati
D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari
Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei
CASS pentru PFA in 2025. 2 solutii de luat in calcul dupa eliminarea D. Unice estimative
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA