Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile Romaniei, de incredere pentru strainii care au aici 9 miliarde de euro

16-Aug-2011
2533
Strainii si-au creat depozite in bancile din Romania in valoare de aproximativ 9 miliarde de euro, fapt datorat increderii pe care o au acestia in politica monetara dusa de BNR. In concret, bancile romanesti sunt ferite de criza datoriilor suverane si reusesc sa ofere, in conditiile actuale, printre cele mai bune dobanzi existente pe piata comunitara. Astfel, sumele detinute de straini in bancile romanesti sunt mai mari cu peste 5 miliarde de euro decat cele de la inceputul crizei financiare.

Soldul total al depozitelor pe termen mediu si lung detinute de persoanele straine in Romania era de peste 8,6 miliarde de euro la jumatatea anului 2011, mai mare cu 5 miliarde de euro fata de 2008. Cresterea nu se datoreaza insa unei revigorari accentuate a pietei autohtone, ci a faptului ca leul romanesc reuseste in prezent sa ofere cele mai bune dobanzi dintre toate monedele din Uniunea Europeana, chiar si de 8% in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este cea mai mare din UE adica 6,25%.

Prin comparatie, in Cehia dobanzile medii la depozite in coroane nu trec de 2,5%, iar in Polonia dobanzile sunt de 4-5% la depozitele in zloti. In Ungaria aceste dobanzi depasesc putin media europeana, fiind de 6,5%, insa in Bulgaria aceasta dobanda la economiile in leva nu depaseste 5%.

Leul romanesc devine astfel, alaturi de francul elvetian, moneda de refugiu, fapt la care contribuie si evolutia stabila a cursului de schimb euro/leu din ultimii doi ani de zile. Aceste depozite nu reprezinta insa neaparat un vot de incredere pe termen lung, deoarece strainii ar putea sa isi retraga banii imediat ce piata dobanzilor se va stabiliza si se vor ivi oferte mai convenabile din tari cu economii mai solide.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016