Bancile Romaniei, de incredere pentru strainii care au aici 9 miliarde de euro
Strainii si-au creat depozite in bancile din Romania in valoare de aproximativ 9 miliarde de euro, fapt datorat increderii pe care o au acestia in politica monetara dusa de BNR. In concret, bancile romanesti sunt ferite de criza datoriilor suverane si reusesc sa ofere, in conditiile actuale, printre cele mai bune dobanzi existente pe piata comunitara. Astfel, sumele detinute de straini in bancile romanesti sunt mai mari cu peste 5 miliarde de euro decat cele de la inceputul crizei financiare.
Soldul total al depozitelor pe termen mediu si lung detinute de persoanele straine in Romania era de peste 8,6 miliarde de euro la jumatatea anului 2011, mai mare cu 5 miliarde de euro fata de 2008. Cresterea nu se datoreaza insa unei revigorari accentuate a pietei autohtone, ci a faptului ca leul romanesc reuseste in prezent sa ofere cele mai bune dobanzi dintre toate monedele din Uniunea Europeana, chiar si de 8% in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este cea mai mare din UE adica 6,25%.
Prin comparatie, in Cehia dobanzile medii la depozite in coroane nu trec de 2,5%, iar in Polonia dobanzile sunt de 4-5% la depozitele in zloti. In Ungaria aceste dobanzi depasesc putin media europeana, fiind de 6,5%, insa in Bulgaria aceasta dobanda la economiile in leva nu depaseste 5%.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Leul romanesc devine astfel, alaturi de francul elvetian, moneda de refugiu, fapt la care contribuie si evolutia stabila a cursului de schimb euro/leu din ultimii doi ani de zile. Aceste depozite nu reprezinta insa neaparat un vot de incredere pe termen lung, deoarece strainii ar putea sa isi retraga banii imediat ce piata dobanzilor se va stabiliza si se vor ivi oferte mai convenabile din tari cu economii mai solide.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<