Bancile Romaniei, de incredere pentru strainii care au aici 9 miliarde de euro
Strainii si-au creat depozite in bancile din Romania in valoare de aproximativ 9 miliarde de euro, fapt datorat increderii pe care o au acestia in politica monetara dusa de BNR. In concret, bancile romanesti sunt ferite de criza datoriilor suverane si reusesc sa ofere, in conditiile actuale, printre cele mai bune dobanzi existente pe piata comunitara. Astfel, sumele detinute de straini in bancile romanesti sunt mai mari cu peste 5 miliarde de euro decat cele de la inceputul crizei financiare.
Soldul total al depozitelor pe termen mediu si lung detinute de persoanele straine in Romania era de peste 8,6 miliarde de euro la jumatatea anului 2011, mai mare cu 5 miliarde de euro fata de 2008. Cresterea nu se datoreaza insa unei revigorari accentuate a pietei autohtone, ci a faptului ca leul romanesc reuseste in prezent sa ofere cele mai bune dobanzi dintre toate monedele din Uniunea Europeana, chiar si de 8% in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este cea mai mare din UE adica 6,25%.
Prin comparatie, in Cehia dobanzile medii la depozite in coroane nu trec de 2,5%, iar in Polonia dobanzile sunt de 4-5% la depozitele in zloti. In Ungaria aceste dobanzi depasesc putin media europeana, fiind de 6,5%, insa in Bulgaria aceasta dobanda la economiile in leva nu depaseste 5%.
Leul romanesc devine astfel, alaturi de francul elvetian, moneda de refugiu, fapt la care contribuie si evolutia stabila a cursului de schimb euro/leu din ultimii doi ani de zile. Aceste depozite nu reprezinta insa neaparat un vot de incredere pe termen lung, deoarece strainii ar putea sa isi retraga banii imediat ce piata dobanzilor se va stabiliza si se vor ivi oferte mai convenabile din tari cu economii mai solide.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de 01.08.2024, conform art. 316 alin. (11) lit. d. Furnizorul a emis cele doua facturi cu TVA. In data de 13.08.2024, furnizorul a redevenit platitor de TVA.a) In ceea ce priveste achizitia in perioada in care TVA-ul este anulat (01-12 august), care este monografia contabila?b) Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dobanda fiscala sau civila solicitata la plata
Intrebare: O SRL in luna aprilie 2013 a intrat in insolventa. ANAF s-a inscris la masa credala cu suma de 514.420 lei. In luna ianuarie 2017, SRL-ul a intrat in faliment, iar ANAF s-a inscris cu o suma suplimentara de 152.159 lei, rezultand un total de 666.579 lei. In luna decembrie 2015, SRL a depus un decont de TVA cu optiune de rambursare pentru suma de 858.912 lei. Dupa rezolvarea decontului (RIF-ul a fost contestat in diferite instante, castig de cauza avand loc in octombrie 2021), ANAF a compensat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligatia generarii codului UIT in sistemul RO e-Transport
Intrebare: O societate comerciala, membra intr-o Cooperativa Agricola, livreaza naut (produs cu risc fiscal ridicat) catre aceasta. Societatea comerciala si Cooperativa Agricola au acelasi sediu si acelasi depozit. Marfa (nautul) practic nu este incarcata intr-un mijloc de transport si nu paraseste depozitul; este intocmita doar e-factura.Bunurile respective cu risc fiscal ridicat fac, in acest caz, obiectul monitorizarii in sistemul RO e-Transport? Este necesara generarea codului UIT?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Indemnizatie de maternitate. Stagiu de cotizare. Baza de calcul
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect in urmatoarea situatie:O salariata a adus in luna iunie un concediu medical cu codul 08 (sarcina si lauzie) pentru perioada 01.06.2024-30.06.2024. La societatea noastra a inceput sa lucreze din 01.01.2024, dar a adus o adeverinta de la vechiul loc de munca cu veniturile realizate in perioada 01.06.2023-31.12.2023. Este corect sa luam in calcul pentru indemnizatia de concediu medical si veniturile de la vechiul angajator sau trebuie sa tinem cont doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor << PFA. Relatii de colaborare
Intrebare: O PFA doreste sa realizeze un proiect de valoare 200.000 lei in domeniul informatic pentru o SRL din Romania. PFA doreste sa imparta lucrarea cu un colaborator, tot PFA, prin subcontract.PFA poate incheia subcontractul cu cealalta PFA sau doar SRL si PFA pot incheia un asemenea contract pentru aceasta valoare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare operatiuni cu numerar puncte de lucrusediu
Intrebare: Avem doua firme: una cu obiect de activitate fabricarea produselor de cofetarie si alta cu obiect de activitate vanzarea acestora. Locatiile unde avem magazinele sunt raspandite in mai multe judete din tara, fata de sediul firmei.Cum putem colecta, prin personal propriu, banii in numerar din cofetarii, in mod cat mai sigur si legal? Ce documente intocmim la ridicarea banilor incadrati din vanzari, din cofetarii (puncte de lucru), unde avem registru de casa? Ce documente intocmim la incasarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<