BERD a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2011
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,1%, fata de o estimare din octombrie 2010 ce indica o expansiune de 0,9% in 2011, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, dat publicitatii, luni, la Viena.
BERD a modificat si estimarea privind declinul economiei Romaniei in 2010, la 1,9%, fata de o prognoza de 2% realizata in octombrie 2010.
BERD a apreciat ca recuperarea economica a inceput in majoritatea tarilor din Europa emergenta in 2010 si va continua si in 2011, insa riscurile se vor mentine.
Perspectivele economice s-au imbunatatit usor in statele membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania, se arata intr-un raportul BERD.
"In Romania, guvernul a reusit sa ramana pe calea cea dreapta in privinta programului convenit cu FMI, implementand masuri dure de austeritate, care vor ajuta executivul sa tina sub control fiscalitatea. Totusi, economia Romaniei s-a contractat din nou in 2010, estimat cu 2%, iar redresarea din acest an va fi probabil modesta", se arata in raportul BERD.
In cazul Bulgariei, BERD apreciaza ca exista semne distincte de redresare, inclusiv majorarea exporturilor, un sezon turistic bun si perspectivele obtinerii unor performante solide in agricultura, care vor ajuta la compensarea slabiciunii continue din alte industrii cheie.
BERD estimeaza ca Romania si Croatia au inregistrat din nou un declin economic anul trecut, desi un sezon turistic puternic in Croatia a ajutat la compensarea cererii interne slabe.
Daca politicile monetare actuale vor alimenta cresterea inflatiei in statele dezvoltate, bancile centrale din aceste state ar putea incepe sa-si inaspreasca politicile monetare mai curand decat s-a anticipat, avertizeaza BERD. In plus, turbulentele din sectorul financiar, in urma crizei datoriilor din zona euro, ar putea provoca o crestere mai puternica a aversiunii fata de riscul global decat se inregistra pana acum.
Politicile interne, cum ar fi deciziile de a restructura fondurile de pensii sau introducerea unor taxe majore pe banci (asa cum s-a intamplat in Ungaria si este in prezent in dezbatere in Romania) ar putea inrautati increderea investitorilor, se arata in raportul BERD. Ca rezultat, intrarile nete de capital din ultimul timp si-ar putea schimba rapid directia, iar investitiile straine directe, care au ramas scazute, cu exceptia Europei de Est si Caucazului, s-ar putea opri, provocand o depreciere semnificativa a valutelor sau ar pune presiune asupra rezervelor bancilor centrale. Tinand cont de stocul inca ridicat de imprumuturi in valuta in majoritatea tarilor din regiune, debitorii din sectorul privat sunt vulnerabili la deprecierea accentuata a valutelor, avertizeaza BERD. Sursa: AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –