Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele consiliului IMM, despre noua lege a pensiilor: Este ca o bomba cu ceas pusa in economie

17-Sep-2018
1851

Noua lege a pensiilor care presupune cresterea cu 61% a acestora reprezinta “un cadou electoral care va genera dereglari in economie, fiind ca o bomba cu ceas”, spune presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute luni.

„In anul 2020, pentru ca urmeaza alegeri si pentru ca se vor voturile celor 4 milioane si ceva de pensionari, li se face un cadou electoral imens necorelat cu realitatile economice – de productie, de productivitate, de import, monetare si se da peste cap toata economia nationala”, spune Ovidiu Nicolescu.

Totodata, acesta a precizat ca, in cazul aplicarii legii, “in anul 2020 o sa avem un puseu inflationist de minim 15%, vom avea o crestere a deficitului balantei de plati in jur de 5 miliarde de euro, or sa se deterioreze criteriile de convergenta si nu o sa putem sa mai intram in zona euro – inca nu stiu cati ani dupa ce se vor reface si daca se vor putea reface – si nu vor fi respectate corelatiile macroeconomice”, a spus liderul patronal.

Presedintele de onoare al CBIPMMR sustine ca legea submineaza stabilitatea economiei romanesti, dat fiind ca o crestere de 61% intr-un an (la 1.777 de lei), raportat la valoarea cuantumului punctului de pensie de la 1 iulie 2018 (1.100 de lei), nu este sustenabila.

„Aceasta crestere masiva intr-un an va determina patru deteriorari fantastice ale economiei romanesti, va determina un puseu inflationist, cand creste ceva cu 60 si ceva la suta intr-un an, atunci avem de-a face cu o inflatie majora. Dupa aprecierile mele, vom avea o inflatie de cel putin 15%, deci este ceva ce in Romania nu am avut-o de peste 10 ani”, a subliniat Nicolescu.

Un alt efect al cresterii nesustenabile a pensiei, spune sursa citata, ar fi acela ca se va amplifica deficitul balantei comerciale, dat fiind ca pe piata vor intra zeci de miliarde intr-un consum pentru care Romania nu are productie. “Spre exemplu: am facut un calcul ca in anul 2021 deficitul la bugetul de pensii va fi de 30 de miliarde de lei. Asta inseamna 7 miliarde de euro. De unde va lua Romania acesti bani?”, se intreaba Nicolescu.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016