
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un material informativ despre completarea si depunerea formularului 230, “Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat”.
Formularul 230 se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2020 de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru:
- sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii,
- sustinerea unitatilor de cult,
- acordarea de burse private.
Atentie!
Declaratia 230 a fost modificata de mai multe ori in ultima perioada, iar varianta oficializata prin Ordinul nr.614/2020 a adus cateva noutati, dupa cum urmeaza:
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
-persoana fizica poate opta pentru distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de 2 ani prin bifarea casutei corespunzatoare din cerere.
-in cazul optiunii pentru o perioada de 2 ani, in anul urmator persoana fizica nu mai depune cererea, distribuirea efectuandu-se de organul fiscal pentru aceiasi beneficiari, la nivelul plafonului admis de lege, fie in aceeasi suma daca aceasta a fost completata, fie in mod egal.
Cererea va putea fi reinnoita dupa expirarea perioadei de 2 ani.
COMPLETAREA formularului 230 (prevazut de Ordinul ANAF 614/2020 )
Sectiunea I din formular se completeaza cu datele de identificare ale contribuabilului
Sectiunea II se completeaza de persoanele fizice care, in anul 2019, au realizat in Romania venituri din : -
salarii si asimilate salariilor,
- pensii,
- activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa, astfel:
a) pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 dispun asupra destinatiei sumei reprezentand: -
2% din impozitul pe venit aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
- 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii;
b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019 dispun asupra destinatie unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Sectiunea III se completeaza de persoanele fizice care, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, au realizat venituri din:
- activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit,
- drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real,
- cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, pentru contractele in lei (articolele123 alin.4, 123^1 alin.3 din Codul fiscal), sau pe baza normelor de venit, si care dispun asupra destinatie unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Persoanele fizice care opteaza pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private completeaza formularul "Anexa nr. ....... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".
In aceasta situatie se completeaza corespunzator casutele prevazute in formularul 230 cu numarul anexelor completate si depuse impreuna cu acesta.
DEPUNEREA formularului 230
Formularul se depune impreuna cu anexele completate, dupa caz:
- in format hartie, direct la registratura organului fiscal competent* sau prin posta, cu confirmare de primire sau,
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, inclusiv prin Spatiul Privat Virtual. *
*organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania; - organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania.
In cazul formularelor 230 inregistrate la organul fiscal pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a noului model aprobat prin Ordinul ANAF 614/2020, optiunea contribuabililor referitoare la directionarea unei sume din impozitul anual datorat, incepand cu anul 2019, ramane valabila.
Formularele 230 aprobate prin Ordinul ANAF 50/2019 si prin Ordinul ANAF 147/2020 si, de asemenea, de Ordinul ANAF 614/2020 pot fi completate si depuse in continuare la organul fiscal pana la data de 25 mai 2020 inclusiv.
BAZA LEGALA:
Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul ANAF 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare, astfel cum a fost modificat de Ordinul ANAF 614/2020 publicat in Monitorul Oficial 181 din 5 martie 2020.
Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Cum procedam cand anul fiscal e diferit de cel calendaristic?Ce spune Consiliul Fiscal despre eficienta colectarii impozitelorSistemul e-Factura si e-Transport. Aspecte fiscaleCe a modificat si aprobat OANAF 3845/2015?Transfer dreptul de proprietate asupra bunurilor. Ce regim fiscal se aplica?Ultimele articole
Contract inchiriere apartament. 3 cazuri in care este OBLIGATORIE depunerea C168Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesareDeclaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheieArticole similare
DECLARATIA 230: Descarca noua versiune actualizata 2024Destinatia sumei reprezentand 2 la suta din impozitul datorat pe venitul net anual impozabilCe declaratii depunem pana la 25 mai? Lista completa ANAFANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230Reminder ANAF! 25 mai, termen limita pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul anual -formularul 230Ultimele articole
Contribuabilii care depun D212 si D230 dupa data de 25 mai 2023 NU vor fi amendatiDECLARATIA 230: Pana cand poate fi depus formularul in 2023?DECLARATIA 230 in 2023: Cum se completeaza formularul?DECLARATIA 230 poate fi transmisa la ANAF pana pe 25 mai 2023. Cine are aceasta obligatieContribuabilii pot completa D230 sau D212 daca vor sa redirectioneze suma de pana la 3,5% din impozitul pe venitSfaturi de la experti
Acordare premii in bani elevilor de liceu
Intrebare: Daca liceul nu are o fundatie/asociatie inscrisa in Registrul OUG, pot incheia un contract direct cu liceul pentru acordarea premiilor, iar cheltuiala sa fie considerata sponsorizare deductibila din impozitul pe profit? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cheltuieli de transport in regimul de marja contabilizare si TVA
Intrebare: Facturile pentru autoturismele second-hand le-am inregistrat in contul 371, iar facturile conexe le-am inregistrat pe cheltuieli, respectiv in contul 624, aplicand taxarea inversa. Este obligatoriu sa includ aceste cheltuieli in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA