Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea D112 rectificativa, solutia in cazul persoanelor care si-au pierdut statutul de asigurat in SIUI (Informare CNAS)

10-Iul-2020
4056

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate aduce clarificari cu privire la situatia persoanelor aflate in somaj tehnic care si-ai pierdut statutul de asigurat in SIUI.

Astfel, in urma sesizarilor primite la CNAS, referitoare la faptul ca mai multe persoane aflate in somaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), desi angajatorii au virat sumele aferente contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, institutia face urmatoarele precizari:

CNAS gestioneaza fondurile provenite din contributiile la sanatate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importa in SIUI datele de la ANAF, care primeste de la angajatori Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1942/979/819/2020.

Din analiza situatiilor semnalate, am constatat ca in Declaratia 112, incepand cu luna aprilie 2020, mai multi angajatori nu au incadrat corect personalul aflat in somaj tehnic si nu a fost specificata perioada in care personalul s-a aflat in somaj tehnic. 

Astfel, in datele importate de la ANAF in SIUI s-au preluat informatic formularele in care personalul aflat in somaj tehnic a fost inscris la categoria salariat cu contributie zero la sanatate. Conform reglementarilor in vigoare din sistemul de sanatate, o persoana care nu contribuie la fondul de sanatate si nici nu este incadrata intr-o categorie scutita de plata contributiei isi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plati a contributiei.

O modalitate de a regla aceasta problema ce creeaza neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau inca mai sunt in somaj tehnic consta in depunerea declaratiilor rectificative de catre angajatori. Aceasta noua declaratie da posibilitatea ca, in termen de 48 de ore, SIUI sa recunoasca statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.

„Este mai mult decat regretabil ca cei care intampina deja neajunsuri cauzate de faptul ca au fost nevoiti sa intre in somaj tehnic trebuie sa suporte acum si piedici in accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligatia noastra sa asiguram accesul la servicii medicale. De aceea, desi aceasta problema nu a fost generata de casele de asigurari de sanatate sau de sistemul informatic al CNAS, incercam sa identificam cele mai bune solutii impreuna cu colegii din ANAF pentru ca oamenii sa nu se mai confrunte cu situatia de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016