Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firme incadrate ca entitati mijlocii. Au obligatia auditarii situatiilor financiare?

02-Ian-2024
2352
Firme incadrate ca entitati mijlocii. Au obligatia auditarii situatiilor financiare?

O societate infiintata in 2022 are indicatorii total active - peste 20.000.000lei, cifra de afaceri peste 35.000.000 lei si salariati sub 50. Se incadreaza la entitate mijlocie la data depunerii bilantului 2022. Se incadreaza si la obligatia de auditarea a acestora sau se merge pe analiza a doi ani consecutivi? Multumesc.

Auditarea situatiilor financiare – raspunsul specialistului:

Conform pct. 9 alin. (4) din Reglementarile contabile adoptate prin OMFP 1802/2014:
"(4) Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b) cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50."

Astfel cum rezulta din intrebare, societatea depaseste primii 2 indicatori inca din primul an de activitate, respectiv totalul activelor si cifra de afaceri neta.


Totodata, pct. 22-26 din acelasi act normatic stabileste urmatoarele:
"22. -

(1) In cazul entitatilor nou-infiintate, acestea pot intocmi pentru primul exercitiu financiar de raportare situatiile financiare anuale prevazute fie la pct. 20, fie la pct. 21 sau in formatul aplicabil microentitatilor.

(2) Pentru al doilea exercitiu financiar de raportare, aceste entitati analizeaza indicatorii determinati din situatiile financiare ale anului precedent si indicatorii determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent, intocmind situatii financiare anuale in functie de criteriile de marime inregistrate.

(3) Prevederile prezentului punct nu se aplica entitatilor de interes public.

23. - Situatiile financiare anuale se intocmesc in mod clar si in concordanta cu prevederile prezentelor reglementari.

24. - Situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatii.

25. - Daca aplicarea prevederilor prezentelor reglementari nu este suficienta pentru a oferi o imagine fidela a activelor, a datoriilor, a pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatii, in notele explicative la situatiile financiare sunt furnizate informatiile suplimentare necesare pentru respectarea cerintei respective.

26. - Daca, in cazuri exceptionale, aplicarea unei prevederi din prezentele reglementari este incompatibila cu obligatiile prevazute la pct. 24 si 25, dispozitia respectiva nu se aplica, pentru a oferi o imagine fidela a activelor, a datoriilor, a pozitiei financiare si a profitului sau a pierderii entitatii. Neaplicarea unei astfel de dispozitii se prezinta in notele explicative la situatiile financiare, impreuna cu o explicatie a motivelor si a efectelor sale asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii entitatii."

Inteleg din intrebare ca ati optat pentru aplicarea variantei de a intocmi pentru primul an situatiile financiare de la entitatile mijlocii si mari conform pct. 21.

In ceea ce priveste obligatia de auditare a acestor situatii financiare aferente exercitiului financiar 2022, incidente sunt prevederile pct. 563 alin. (1) din Reglementarile contabile, astfel:
"563. -
(1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit."

In opinia mea, o data exercitata optiunea entitatii de a intocmi pentru primul an de activitate situatii financiare pentru companiile mijlocii si mari, coroborat cu pct. 12 alin. (1):
"12. -

(1) Atunci cand, la data bilantului, o entitate depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate la pct. 9, acest fapt afecteaza aplicarea derogarilor prevazute de prezentele reglementari numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive."
consider ca societatea are obligatia auditarii situatiilor financiare aferente anului 2022. 
Cu alte cuvinte, interpretarea prevederilor anterior redate trebuie inteleasa in cheia conform careia obligatiile (inclusiv cea a auditarii) sau derogarile privind (si) intocmirea unui anumit format al situatiilor financiare sunt strans legate de categoria in care a fost incadrata entitatea si viceversa.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Firme incadrate ca entitati mijlocii. Au obligatia auditarii situatiilor financiare?":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Cheltuieli de constituire: ce sunt, cum le inregistram si studii de caz

  • In acest articol vom discuta despre cheltuielile de constituire. Vom vedea ce sunt acestea, cum le inregistram in contabilitate, dar si cateva studii de caz utile contribuabililor. Ce sunt cheltuielile de constituire Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate...» citeste mai departe aici

 • Bon fiscal pierdut. Studiu de caz util pentru pentru contabili

  • O societate de constructii a achizitionat niste materiale cu factura in data de 05.10.2023, achitata cash (valoare de 175 lei). De la acest furnizor se cumpara frecvent cu plata la termen, prin ordin de plata. La o verificare a fisei partener, s-a descoperit diferenta dintre solduri, reprezentata de factura din 05.10.2023, al carei bon fiscal s-a pierdut. Se poate inregistra plata acestei facturi, facuta cash de catre adiministrator, desi, nu mai avem bonul fiscal? Care este inregistrarea...» citeste mai departe aici

 • Dividende interimare. Monografii si studii de caz utile

  • In acest articol vom prezenta cateva monografii contabile si studii de caz utile pentru dividendele interimare. Dividende interimare. Se mai calculeaza acestea daca firma va fi lichidata? Speta 1 Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii...» citeste mai departe aici

 • Situatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024

  • De curand a fost aprobat sistemul de raportari contabile la 30 iunie 2024 prin Ordinul 3100/2024. Situatiile semestriale vor a fi depuse la unitatile teritoriale ale Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024. Cine nu are aceasta obligatie? Cine NU depune raportari contabile la 30 iunie 2024 Conform Referatului de aprobare, entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in...» citeste mai departe aici

 • Microintreprindere in 2024. Daca bilantul a fost depus cu intarziere, firma va trece la impozit pe profit?

  • Societatea este platitoare de impozit pe microintreprindere de la infintare (2019) pana in prezent, dar am depus bilantul cu intarziere 02.06.2024, va trece la plata impozitului pe profit? Microintreprinderi si depunerea bilntului cu intarziere – raspunsul specialistului: Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins: 1. a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii. Pentru a...» citeste mai departe aici

 • Controale GDAF: Inspectorii verifica operatorii care efectueaza ITP pentru autovehicule

  • ANAF anunta, printr-un comunicat de presa, ca inspectorii DGAF verifica la nivel national operatorii economici care efectueaza inspectii tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule Directia generala antifrauda fiscala (DGAF) actioneaza sistematic prin analiza integrata a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF si a celor disponibile la nivelul unor autoritati de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afecteaza semnificativ colectarea creantelor fiscale, in anumite domenii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016