Informare ONRC privind Legea nr.265/2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1113 din data de 20.11.2020, a fost publicata Legea nr.265/20.11.2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004.
Oficiul National al Registrului Comertului a transmis recent, pe site-ul oficial, cele mai importante modificari aduse de actul normativ mentionat vizeaza urmatoarele aspecte:
1. Calitatea de fermier activ este obligatorie pentru persoanele juridice (s-a eliminat din textul legii sintagma persoanele fizice) care se asociaza in cooperative agricole;
2. Calitatea de membru cooperator asociat in cooperativa agricola va putea fi detinuta si de gospodaria taraneasca;
3. Definitiile unor termeni au fost modificate si a fost adaugata notiunea de cooperativa agricola activa;
4. Interdictia de folosire a sintagmei cooperativa agricola, coop sau cooperativa, s-a extins de la denumirea societatilor la brandurile si marcile inregistrate ale societatilor, in promovarea entitatilor care nu au statutul de cooperativa/societate cooperativa si forma de organizare corespunzatoare;
5. Clarificarea conditiilor de publicare a hotararii adunarii generale privind majorarea capitalului social sau reducerea capitalului social, in sensul in care daca acestea sunt mai mari de 10 % din capitalul social, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, iar daca majorarea sau reducerea capitalului social este mai mica de 10%, se afiseaza la sediul cooperativei agricole.
Majorarea sau reducerea poate fi operata numai dupa 30 de zile de la data afisarii;
6. Componenta adunarii generale, in sensul in care adunarea generala este alcatuita din membrii fondatori si membrii cooperatori actionari care au aderat la actul constitutiv al cooperativei agricole;
7. Completarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca membrii consiliului de administratie, in sensul in care:
? pot fi alesi in consiliul de administratie membrii cooperatori detinatori de parti sociale cu o vechime mai mare de 2 ani,
? orice persoana fizica sau juridica poate fi membru in consiliul de administratie intr-o singura cooperativa agricola, pe acelasi sector de activitate si grad.
8. Dizolvarea judiciara a cooperativei agricole.
La art. 761, dupa alineatul (2) din Legea cooperatiei agricole nr.566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
„Art.761 – (3)La cererea oricarui membru al cooperativei agricole, precum ?i a Oficiului National al Registrului Comertului, instanta de judecata va putea pronunta dizolvarea cooperativei agricole in cazul in care:
a)cooperativa agricola nu si-a depus situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 2 ani;
b)nu mai este o cooperativa agricola activa, a incetat activitatea cooperativei agricole sau nu a fost reluata activitatea dupa perioada de inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului, perioada care nu poate depasi 2 ani de la data inscrierii in registrul comertului.
(4)Cu 30 de zile inainte de implinirea termenului prevazut la alin. (3) lit. a) ?i b), Oficiul National al Registrului Comertului publica pe pagina sa de internet listele cu cooperativele agricole care nu si-au indeplinit obligatia. Fiecare oficiu al registrului comertului afi?eaza la sediul sau lista cooperativelor agricole din circumscriptia sa care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a bilantului, in conditiile prezentei legi.”
Prin acest articol se reglementeaza posibilitatea intreruperii temporare a activitatii unei cooperative agricole, care nu poate depasi 2 ani de la data inscrierii mentiunii in registrul comertului si in?tiintarii organelor fiscale.
9. Publicarea pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a Registrului National al Cooperativelor Agricole, care se realizeaza, se actualizeaza si se administreaza de catre aceasta institutie, pe baza datelor si informatiilor transmise de Oficiul National al Registrului Comertului.
Extras din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1113/20.11.2020 cu Legea nr.265/20.11.2020 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr.566/2004.
Sursa: ONRC
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi