MFP a publicat Ordinul nr. 3347 din 2011 privind obligatiile fiscale
Ministerul de Finante a publicat recent la categoria Transparenta decizionala, Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art. 781 alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala (CPF), precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 29/2011, au fost aduse modificari CPF prin introducerea, dupa art. 78, a unui nou articol, articolul 78 indice 1, Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, fiind aduse modificari reglementarilor aplicabile pentru declararea contribuabililor inactivi.
Potrivit noilor prevederi, declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, care se comunica contribuabilului.
Totodata, contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) isi indeplinesc toate obligatiile de plata;
c) organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
Ori de cate ori se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor si pentru trecut.
In ceea ce priveste Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, acesta se organizeaza la nivelul ANAF, este public si se afiseaza pe websiteul institutiei, la adresa www.anaf.ro. Decizia de declarare in inactivitate/reactivare, emisa de organul fiscal, produce efecte fata de terti de la data inscrierii in registrul mentionat.
Avand in vedere modificarile legislative mentionate, a fost elaborat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art. 781 alin.(1) din Codul de Procedura Fiscala (CPF), precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, care reglementeaza fluxurile aplicabile atat pentru declararea de catre organele fiscale a contribuabililor inactivi, potrivit conditiilor prevazute la art. 78 indice 1 alin.(1) lit. a) din CPF, cat si cele pentru indreptarea erorilor materiale si pentru reactivarea contribuabililor declarati inactivi.
Prin proiectul de ordin, se propune:
- intocmirea si comunicarea, de catre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul, pe baza documentatiei transmise de organul de inspectie fiscala competent, a deciziilor privind inactivarea, reactivarea si indreptarea erorilor materiale in cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit conditiilor prevazute la art. 78 indice 1 alin. (1) lit. b) sau c) din CPF;
- depunerea cererilor de reactivare sau de indreptare a erorilor materiale, de catre contribuabili, la organele fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati, inclusiv in cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 78 indice 1 alin. (1) lit. b) sau c) din CFP. Astfel, prin propunerile formulate in baza prezentului proiect de ordin:
- asigurarea unei gestiuni unitare a contribuabililor declarati inactivi, la nivelul organelor fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati.
Totodata, Administratia Fiscala vine in sprijinul contribuabililor care depun cereri de reactivare sau de indreptare a erorilor materiale.
*
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise in scris la Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, cu mentiunea "Conf. Legii nr. 52/2003":
- prin scrisori, la adresa: ANAF - Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, cod postal 050741;
- electronic, la adresa de e-mail relatiipublice.anaf@mfinante.ro;
- prin fax, la numarul: 0213.199.857.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Locatiune/inchiriere sau locatie de gestiune
Intrebare: In cadrul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se introduc conturile analitice: 6121"Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile". Institutul are in chirie de la un furnizor aparate de filtrare a apei care sunt racordate la retea si butelii de gaze, care se pastreaza in institut pana la momentul terminarii gazului achizitionat. Cum privim aceste cheltuieli? Doar chirii sau locatii de gestiune?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din servicii sau alte operatiuni realizate cu persoane nerezidente
Intrebare: Avem o factura de prestari servicii emisa de un operator din spatiul UE (Bulgaria) in lei constand in plata conform unui acord de asociere intre societatea noastra si alte 2 societati (ambele inregistrate in Bulgaria in scopuri de TVA) in vederea participarii la o licitatie publica, avand ca obiect atribuirea contractului de lucrari publice. S-a incheiat un angajament notarial prin care ne obligam sa achitam un procent din valoarea de adjudecare a contractului la anumite termene. Cum tratam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cheltuieli deductibile PFA. Codul CAEN 6209
Intrebare: O PFA infiintata in octombrie 2023 cu codul CAEN 6209, activitate independenta, fara salariati, cu venituri estimate in 2023 de maxim 10.000 ron, poate beneficia de sistemul de impozitare bazat pe normele de venit? Imi puteti preciza care sunt, in aceasta situatie, cheltuielile deductibile (exemplu: sunt deductibile in cota parte conform contractului de comodat al sediului PFA-ului, cheltuieli cu intretinerea, energia electrica, apa, gunoiul)? In esenta m-ar interesa toate tipurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inchiderea contului 461
Intrebare: O microintreprindere constituita in ianuarie 2023 cu salariati si platitoare de TVA inregistreaza in contul 461 la data de 30.09 suma de 6850 lei. Soldul s-a format din platile diverse fara documente justificative care apar pe extrasele bancare (cheltuieli pe numele administratorului). Societatea nu are profit pentru a se putea intocmi bilant interimar. Pentru inchiderea soldului 461 este corecta inregistrarea 461 = 7588 in minus si apoi declarare impozit din alte surse de 10% pe intreaga suma?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende 2023. Baza de calcul CASS
Intrebare: Cum se procedeaza la completarea declaratiei unice rectificative in speta urmatoare, avand in vedere ca salariul minim a devenit 3.300 lei de la 1 octombrie 2023? 1. Declaratia initiala Societatea a repartizat la dividende interimare suma de 191.188 lei brut in luna septembrie 2023, suma ridicata efectiv dupa achitarea impozitului pe dividende fiind de 175.893 lei. Salariul minim de 3000 lei * 24=72.000 lei. 72.000*10% = 7.200 lei contributie la sanatate. 2. Declaratia rectificativa In luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –