In acest articol vom explora principalele prevederi legale si vom detalia modul de calcul al dobanzilor si penalitatilor de intarziere aplicabile in anul 2025.
Reglementari cheie despre creantele fiscale
Dobanzile si penalitatile de intarziere se aplica pentru a compensa prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata si pentru a descuraja comportamentul neconform. Regimul aplicarii acestor acesorii fiscale este prevazut in Codul de procedura fiscala, in art. 173- 183.Astfel, conform prevederilor legislative, dobanzile si penalitatile de intarziere:
- Se constituie ca venituri ale bugetului in care este evidentiata creanta fiscala principala.
- Se stabilesc prin decizii, cu exceptia accesoriilor fiscale datorate prin titlu executoriu in cazurile de executare silita. Dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi actualizate anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
- Se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
IMPORTANT DE STIUT!
Dobanzile si penalitatile de intarziere nu se aplica pentru sumele datorate cu titlu de amenzi (indiferent de natura acestora), obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si pentru echivalentul in lei al bunurilor sau sumelor confiscate care nu au fost gasite la locul faptei.
De asemenea, nu se datoreaza accesorii fiscale pentru sumele achitate de contribuabil in contul obligatiilor fiscale principale, daca plata a fost efectuata inainte ca respectivele obligatii sa fie stabilite oficial, iar suma achitata nu a acoperit alte obligatii restante.
Acest principiu se aplica in cazul in care obligatiile fiscale au fost stabilite ulterior prin:
a) declaratii de impunere depuse dupa efectuarea platii;
b) declaratii rectificative sau decizii de impunere, inclusiv cele rezultate din refacerea inspectiei fiscale.
In astfel de situatii, accesoriile fiscale se calculeaza doar pentru perioada cuprinsa intre data scadentei obligatiei fiscale principale si data platii efective.
ALTE REGLEMENTARI IMPORTANTE:
1. In cazul platilor efectuate prin decontare bancara – daca institutiile de credit nu deconteaza sumele cuvenite bugetului general consolidat in termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului contribuabilului/platitorului, acesta din urma nu este exonerat de obligatia de plata a sumelor respective. Prin urmare, neplata va atrage dobanzi si penalitati de intarziere dupa termenul de 3 zile. Pentru recuperarea sumelor datorate bugetului si nedecontate de institutia de credit, precum si a accesoriilor aferente, contribuabilul sau platitorul are dreptul de a actiona impotriva respectivei institutii bancare.
2. In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare - dobanzile si penalitatile de intarziere, dupa caz, se calculeaza pana la data prevazuta la art 164 alin 4 din Codul compensarii.
3. In cazul deschiderii procedurii insolventei -dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza in conformitate cu prevederile legii care reglementeaza aceasta procedura.
4. In cazul debitorilor pentru care s-a pronuntat o hotarare de dizolvare - pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a debitorului in registrul comertului, incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere. Daca prin hotarare judecatoreasca definitiva a fost desfiintat actul care a stat la baza inregistrarii dizolvarii, se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere intre data inregistrarii in registrul comertului a actelor de dizolvare si data ramanerii definitive a hotararii de desfiintare.
Ce trucuri folosesc inspectorii ANAF pentru a te intimida! Si ce solutii ai ca sa ii dezarmezi instantaneu!
Comanda ACUM Ce NU vrea ANAF sa stii. Piruete legale in aspecte fiscale >>>>
Dobanzi de intarziere 2025
Conform art.174 alin 5 din Codul de procedura fiscala, nivelul dobanzilor de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.Dobanzile se calculeaza zilnic, incepand din prima zi dupa termenul de scadenta si pana la data stingerii complete a sumei datorate.
Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea deciziilor de impunere, calculul dobanzilor incepe din ziua urmatoare scadentei creantei fiscale initiale si se incheie la data achitarii integrale.
In cazul in care, in urma corectarilor sau modificarilor, rezulta sume mai mici decat cele stabilite initial, dobanzile se vor aplica doar pentru suma efectiv datorata dupa ajustare, cu acelasi interval de calcul - de la scadenta pana la data stingerii obligatiei fiscale.
Exceptii
Exceptii de la calculul dobanzilor de intarziere:
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulEroare SAF-T Am primit urmatoarea eroare la depunerea SAF-T: E: MasterFiles (1) sectiune AnalysisTypeTable (1) sectiune AnalysisTypeTableEntry (1) sectiune AnalysisIDDescription (1) eroare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRegim TVA pentru achizitii combustibil si taxe de drum prin card DKV Societatea a primit un raport detaliat de la furnizorul DKV pentru alimentarile de combustibil a autocamioanelor pe parcurs extern, raportul contine cantitatea de combustibil...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata fond de handicap. Servicii de la unitati protejate Societatea a inchiriat echipament de birou in baza unui acord de parteneriat de la o societate autorizata ca unitate protejata, care are in anexa 1 la autorizatia de functionare ca...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAnul 2025 - intre reforma si confuzie: Ce se intampla cu asigurarea la sanatate pentru persoanele fizice cu venituri nesalariale? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeducerea ajustarilor pentru deprecierea creantelor citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
In cazul creantelor fiscale recuperate prin executare silita - dobanzile se calculeaza pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire, inclusiv. Pentru situatiile de plata in rate a pretului, dobanzile se aplica doar pana la intocmirea procesului-verbal de distribuire a avansului, obligatia de plata a dobanzilor pentru suma ramasa transferandu-se catre cumparator.
Pentru debitorii declarati insolvabili fara venituri si bunuri urmaribile- calculul dobanzilor inceteaza la momentul comunicarii procesului-verbal de insolvabilitate, urmand ca dobanzile sa se aplice din nou doar dupa reintroducerea obligatiilor fiscale in evidenta curenta.
Dobanzi pentru neplata impozitelor
Pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale reprezentand impozite pentru care perioada fiscala este anuala, regulile de calcul ale dobanzilor sunt urmatoarele:
- In anul fiscal de impunere, dobanzile pentru sumele neachitate la scadenta se calculeaza din ziua urmatoare termenului de scadenta pana la data stingerii sau pana la sfarsitul anului fiscal;
- Pentru sumele ramase neachitate, dobanzile continua sa se acumuleze din prima zi a anului fiscal urmator pana la stingerea completa.
- In cazul in care obligatia fiscala anuala finala este mai mica decat platile anticipate stabilite initial, dobanzile se recalculeaza in anul fiscal urmator, tinand cont doar de soldul neachitat raportat la impozitul anual final.
- Pentru diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei anuale, dobanzile se aplica incepand cu ziua urmatoare termenului legal de scadenta, cu mentiunea ca pentru impozitul pe venit aceasta se aplica doar daca declaratia a fost depusa la termen, in caz contrar dobanda calculandu-se de la 1 ianuarie a anului urmator.
Aceste reguli se aplica si in cazul contribuabililor care nu isi indeplinesc obligatiile declarative, cand creanta este stabilita de organul fiscal prin decizie, precum si in cazul diferentelor de impozit suplimentare stabilite in urma controlului fiscal, caz in care dobanzile se calculeaza incepand cu prima zi a anului fiscal urmator.
Aceste prevederi se aplica si in cazul contributiilor sociale.
Penalitati de intarziere 2025
In conformitate cu art. 176 din Codul de procedura fiscala, nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.ATENTIE!
Penalitatea de intarziere NU inlatura obligatia de plata a dobanzilor. De asemenea, penalitatea de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare potrivit art. 181 (care se poate reduce cu 75% in anumite conditii).
Penalitati de nedeclarare 2025
Pentru obligatiile fiscale principale care nu au fost declarate sau au fost declarate incorect de catre contribuabil/platitor si care sunt stabilite ulterior de organul fiscal prin decizie de impunere, se datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe zi.Aceasta se aplica incepand cu ziua urmatoare scadentei si pana la data stingerii integrale a sumei datorate. Totusi, este important de stiut ca organul fiscal nu stabileste penalitate de nedeclarare daca aceasta este mai mica de 50 lei.
Alte aspecte legislative de avut in vedere:
1. Penalitatea de nedeclarare se reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata sau compensare pana la termenul prevazut la art. 156 alin. (1) sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii. In cazul esalonarii la plata, reducerea se acorda la finalizarea esalonarii.
2. Penalitatea de nedeclarare se majoreaza cu 100% daca obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare, potrivit legii.
3. Penalitatea de nedeclarare NU se aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/platitorului de catre organul fiscal central.
4. In situatia in care obligatiile fiscale principale sunt stabilite de organul de inspectie fiscala ca urmare a nedepunerii declaratiei de impunere, se aplica numai penalitatea de nedeclarare, fara a se aplica sanctiunea contraventionala pentru nedepunerea declaratiei.
[MOD de CALCUL] Exemplu de calcul dobanzi si penalitati de intarziere
Vom oferi mai jos un studiu de caz util cu un exemplu de calcul pentru dobanzi si penalitati de intarziere.Vom presupune un scenariu in care o societate a depus o declaratie rectificativa din care rezulta o suma suplimentara de plata la impozitul pe profit. In cele ce urmeaza vom raspunde urmatoarelor intrebari:
1. In cat timp de la depunerea declaratiei rectificative trebuie achitata diferenta de plata si ce dobanzi si penalitati se datoreaza in acest sens?
In cazul in care se depune o declaratie rectificativa care genereaza o suma suplimentara de plata la impozitul pe profit, obligatia de plata intervine imediat dupa depunerea declaratiei rectificative.
2. Cum se calculeaza dobanzile si penalitatile de intarziere?
Dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza conform prevederilor Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, astfel:
- Dobanzile- Se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta initial al impozitului pe profit si pana la data achitarii sumei datorate. Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
- Penalitati de intarziere - Se calculeaza tot din ziua imediat urmatoare scadentei initiale si pana la data achitarii sumei. Nivelul penalitatii este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Exemplu de calcul dobanzi si penalitati de intarziere:
Presupunand ca suma suplimentara de plata la impozitul pe profit este de 5.500 de ron, pentru 114 zile de intarziere, se vor calcula:
- Dobanzi penalizatoare in suma de 125,4 ron, rezultata din 5.550 ron x 0.02%(cota dobanzii pe fiecare zi de intarziere) x 114 (zile de intarziere)
- Penalitati in cuantum de 62,7 ron, rezultata din 5.550 ron x 0.01%(cota penalitatilor pe fiecare zi de intarziere) x 114 (zile de intarziere)
- In total se va plati 125 ron+63 ron = 188 ron
3. Se poate beneficia de vreo reducere de dobanzi si penalitati daca achita in termen diferenta de impozit?
In prezent nu exista nicio amnistie fiscala aplicabila pentru reducerea dobanzilor si penalitatilor aferente impozitului pe profit. Accesoriile (dobanzile si penalitatile) se calculeaza la debitul principal datorat si, odata ce debitul este achitat, acestea inceteaza sa mai fie calculate.
Pentru claritate:
- Dobanzile si penalitatile se calculeaza doar pentru perioada in care debitul este restant.
- Daca suma principala este achitata, dobanzile si penalitatile nu mai continua sa se acumuleze.
- Accesoriile din evidentele ANAF trebuie achitate separat, intrucat se calculeaza pana la momentul platii debitului principal.
Pentru evitarea acumularii de dobanzi si penalitati suplimentare, este recomandat sa se achite diferenta imediat dupa depunerea declaratiei rectificative.