Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poti avea PFA si SRL in acelasi timp? Ce spun specialistii

24-Feb-2025
919
Poti avea PFA si SRL in acelasi timp? Ce spun specialistii
Cuprins
Pentru antreprenorii care vor sa isi diversifice activitatea, detinerea simultana a unui PFA si SRL poate parea o solutie ideala. Vom discuta in acest articol daca poti avea PFA si SRL in acelasi timp si daca da, care sunt implicatiile fiscale. De asemenea, analizam si care sunt diferentele intre cele doua forme de organizare, ce avantaje si dezavantaje exista, astfel incat sa iei cea mai buna decizie pentru afacerea ta.

Un titular PFA poate fi in acelasi timp asociat unic si administrator pentru o SRL?

Nu exista nicio restrictie legala care sa impiedice o persoana sa fie simultan titular de PFA si asociat sau administrator intr-un SRL, chiar daca ambele entitati opereaza in acelasi domeniu de activitate.

Acest lucru inseamna ca poti fi titular PFA si in acelasi timp fie asociat unic intr-un SRL, fie unul dintre asociati sau administrator al unui SRL. Domeniile de activitate ale celor doua forme de organizare pot fi identice (acelasi cod CAEN principal) , pot fi complementare sau complet diferite.

Detinerea unui PFA si a unui SRL in acelasi timp poate oferi antreprenorului o flexibilitate strategica in gestionarea afacerilor. PFA-ul este de obicei ideal pentru proiecte mai mici sau colaborari directe cu clientii, in timp ce prin SRL se pot aborda proiecte mai mari si parteneriate cu companii care prefera colaborarea cu persoane juridice, beneficiind de credibilitate sporita si raspundere limitata. Aceasta combinatie permite diversificarea surselor de venit si optimizarea fiscala, putand alege cea mai avantajoasa forma de facturare in functie de client si proiect.

Este important sa retii ca, desi nu exista incompatibilitati, trebuie sa gestionezi cu atentie aspectele contabile si fiscale ale ambelor entitati pentru a evita confuziile si pentru a respecta toate obligatiile legale.

Diferenta intre PFA si SRL

Persoana Fizica Autorizata (PFA) reprezinta cea mai accesibila modalitate prin care un individ poate desfasura activitati economice pe cont propriu. Este o forma de organizare care permite persoanei sa lucreze independent in aproape orice domeniu, bazandu-se in principal pe propria munca. In cazul PFA-ului, titularul raspunde pentru obligatiile afacerii cu intreg patrimoniul sau personal. In cazul SRL-ului, raspunderea este limitata la capitalul social subscris. Acest lucru inseamna ca asociatii raspund pentru obligatiile firmei doar in limita capitalului investit, fara a-si pune in pericol bunurile personale. 

Iata si alte diferente majore intre PFA si SRL:

1. Flexibilitatea in gestionarea veniturilor. Unul dintre cele mai importante beneficii ale PFA-ului este flexibilitatea in gestionarea veniturilor obtinute, oferind antreprenorului control direct asupra fluxului financiar al afacerii. In schimb, in cazul unui SRL, principala modalitate prin care asociatii isi pot accesa profitul este sub forma de dividende. Insa, ei pot beneficia de acesti bani doar dupa ce situatiile financiare (fie cele anuale, fie cele interimare) sunt finalizate si depuse la autoritatile fiscale.

In contrast, un PFA are un avantaj semnificativ in ceea ce priveste accesul la bani - titularul poate utiliza sumele disponibile in contul afacerii in orice moment al anului, asa cum sunt acestea inregistrate in Registrul de incasari si plati, fara a trebui sa astepte incheierea unui exercitiu financiar sau depunerea unor situatii financiare. 

2. Obligatii fiscale. Intre cele doua forme de organzare exista diferente si din punct de vedere al obligatiilor fiscale.

A. Taxele platite de PFA sunt:
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Completareclarificare raspuns Dumneavoastra ce monografie contabila propuneti?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Revenire contabilizare ajutor de deces - sindicat Ajutoarele de deces tot pentru membrii de sindicat se acorda (pe baza cererii de ajutor cu documentele doveditoare). Deci e ok 6582? Cotizatiile de la membri sunt pe cont 731 (nu...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Declaratia 107 si Declaratia 177 Daca sponsorizarea de 75.000 lei nu a fost folosita in trim 4, ea nu se poate reporta, atunci cand se va face declaratia 177 pentru tot anul, se tine cont de ea sau nu se ia in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Continuare Impozitul de 16% aferenta venitutului impozabil in suma de 8000 lei, se inregistreaza in cursul luni aprilie si se declara prin declaratia 100 cu virare pana la data de 25 ale luni...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Incadrare mijloc fix pe cod de clasificatie conform HG 21392004 Am avea o intrebare legat de incadrarea ca mijloc fix - cod clasificare din catalogul mijloacelor fixe - in cazul unei Rampe care nu e fixa ci ar fi mobila in sensul in care se...citeste mai mult


- Impozit pe venit (in sistem real sau norma de venit): 10%. Norma de venit este un sistem de impozitare utilizat in Romania pentru anumite activitati independente, prin care impozitul datorat de contribuabil nu se calculeaza pe baza veniturilor efectiv realizate, ci in functie de o suma fixa stabilita anual de autoritati, in functie de domeniul de activitate si zona geografica. Daca veniturile obtinute de PFA depasesc echivalentul a 25.000 euro pe an, contribuabilul trebuie sa treaca la sistemul de impozitare in regim real. 

PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control. 


- CAS (contributia la pensie) - aceasta este de 25% si se aplica la plafoanele de 12 si 24 de salarii minime. PFA-urile ce obtin venituri mai mici de 12 salarii minime pe economie NU trebuie sa plateasca CAS. Restul de PFA-uri vor plati CAS astfel:
  • PFA-urile cu venituri intre 12 si 24 de salarii – vor plati 25% din plafonul de 12 salarii (12 x 4.050 lei), adica 12.150 lei
  • PFA-urile cu veniturile de peste 24 de salarii – vor plati 25% din plafonul de 24 salarii (24 x 4.050lei), adica 24.300 lei 

- CASS (contributia la sanatate) – aceasta este de 10% aplicata la venitul net si plafonat la 6 si 60 de salarii minime pe economie. Astfel:
  • PFA-urile care inregistreaza venituri anuale mai mici de 6 salarii minime, vor plati CASS aplicat la plafonul minim de 6 salarii minime, adica 2.430 lei (10% din 6 x 4.050=24.300 lei)
  • PFA-urile care au venituri anuale mai mari de 60 salarii minime, vor plati CASS la plafonul de 60 salarii minime, adica 24.300 lei (10% din 60 x 4.050=24.300 lei)
  • PFA-urile cu norma de venit, vor plati CASS de 10% din norma de venit.

B. SRL-urile vor avea urmatoarele obligatii fiscale de plata:

  • Microintreprinderile vor plati impozit pe venit (1% pentru microintreprinderile care nu depasesc 60.000 euro si 3 % pentru microintreprinderile cu cifra de afaceri mai mare de 60.000 euro)
  • Companiile cu cifra de afaceri mai mare de 250.000 euro – platesc impozit pe profit (16% conform art. 17 din Codul Fiscal)
  • Impozit pe dividende – Acesta este de 10% (cota aplicata asupra veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025)
  • CASS pe dividende – 10% din baza de calcul de 6, 12 sau 24 salarii minime pe economie).

3. Obiect de activitate. Orice forma de organizare, fie ea SRL sau PFA, trebuie sa aiba un singur cod CAEN principal care reprezinta activitatea de baza. Diferenta majora apare in cazul activitatilor secundare: in timp ce un SRL poate avea un numar nelimitat de coduri CAEN secundare, un PFA este restrictionat prin lege (art. 16 alin. 1 din Legea 182/2016) la maximum 4 coduri CAEN secundare, pe langa cel principal. Astfel, un PFA poate desfasura activitati care se incadreaza in maximum 5 coduri CAEN in total. 

4. Numar de salariati. Conform OUG nr. 44/2008, un PFA poate desfasura activitatea fie individual, fie cu ajutorul a maximum 3 angajati in acelasi timp. Pentru fiecare dintre acesti angajati, PFA-ul trebuie sa incheie un contract individual de munca (CIM), care poate fi fie cu norma intreaga, fie cu norma partiala, la alegere. In comparatie cu PFA-ul, pentru SRL nu exista o limitare cu privire la numarul maxim de salariati pe care aceasta ii poate avea. 

5. Alte diferente intre PFA si SRL-uri se referera la contabilitate si raportari, costuri de infintare si administrare, capital sociale si altele. Astfel:
  • In ceea ce priveste contabilitatea, PFA-ul are contabilitate in partida simpla (cu registru de incasari si plati), in timp ce SRL-ul are o contabilitate in partida dubla, mai complexa, care necesita un expert contabil 
  • Ca si costuri de infiintare si administrare, PFA-ul are de obicei costuri mai mici, in timp ce SRL-ul are costuri mai ridicate. 
  • In privinta capitalului social necesar, PFA-ul nu necesita capital social, in timp ce un SRL necesita un capital social de minimum 200 lei.
  • O alta diferenta intre cele doua forme de organizare este schimbarea proprietarului. In timp ce PFA-ul nu poate fi vandut sau transferat, SRL-ul poate fi instrainat prin transferul partilor sociale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016