Raportul Special
realizat de specialisti
"Un atelier de confectii metalice a primit o comanda pentru o productie de 1000 de ancore din otel. Comanda a fost lansata in productie. S-au achizitionat materialele necesare. Productia a fost realizata si predata la magazie. Are un proiect pentru acest bun pe care trebuie sa il produca. Productia efectiva se va inregistra la pret standard sau la cost efectiv. Este necesara o fisa tehnologica pentru bun? In conditiile in care nu avem o fisa tehnologica, pot inregistra produsul la costul efectiv numai dupa ce se incheie luna? Calculul costului standard al acestui produs il pot calcula pe baza fisei tehnologice. Inregistrarea in magazie: 345=711; Iesirea din gestiune, la vanzare: 711=345; Transferul acestui bun in gestiunea altui centru de cost: 482=345; respectiv 345=482 inregistrarea bunului in centrul de cost care il primeste".
De la aceast caz pleaca specialistul nostru in materialul propus astazi.
In primul rand, pentru productie este obligatoriu sa aveti o fisa tehnologica, fisa care se intocmeste de catre specialistii din unitate, nefiind obligatia contabilului.
Potrivit prevederilor pct. 8 alin. (7) din Reglementarile contabile, cost de productie inseamna pretul de achizitie al materiilor prime si al materialelor consumabile si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului in cauza.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor, precum si costul de productie al imobilizarilor cuprind cheltuielile directe aferente productiei, si anume: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costul proiectarii produselor, precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
In costul de productie al bunului se include o proportie rezonabila din cheltuielile de regie fixe sau variabile atribuibile indirect bunului in cauza, in masura in care acestea se refera la perioada de productie. Includerea in costul stocurilor a regiilor generale poate fi adecvata in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce stocurile in locul si forma dorite.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
La pct. 286 se arata ca in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.
Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale si consumabile, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.
Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:
Coeficient de repartizare 2 = [(Soldul initial al diferentelor de pret Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta)/(Soldul initial al stocurilor de pret de inregistrare Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta)] x 100.
La sfarsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.
Diferentele de pret se repartizeaza proportional atat asupra valorii bunurilor iesite, cat si asupra bunurilor ramase in stoc.
Asadar, avand in vedere ca la data obtinerii produsului finit ( in cursul lunii) nu se poate determina costul efectiv al produselor, va recomand utilizarea metodei costului standard. Da,costul efectiv se determina la sfarsitul lunii. Insa, potrivit prevederilor pct. 284 din reglementarile contabile precum si din Legea contabilitatii, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
In situatia in care produsele finite obtinute le inregistrati la sfarsitul lunii, nu se respecta aceste prevederi.
Dupa stabilirea costului de productie, diferentele dintre costul efectiv si costul standard se inregistreaza in contul 348, care, adunat cu contul 345, formeaza costul de productie al produselor finite.
Chiar daca in contul 345 aveti inregistrate produsele la costul standard, in situatia in care se utilizeaza metoda standard, costul efectiv este stabilit prin insumarea sumelor inregistrate in cele doua conturi respectiv in contul 345 si contul 348.
Contul 348 "Diferente de pret la produse” este un cont rectificativ al valorii de inregistrare a produselor.
In debitul contului 348 "Diferente de pret la produse" se inregistreaza:
In creditul contului 348 "Diferente de pret la produse" se inregistreaza:
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca alegerea metodei se mentioneaza in politicile contabile ale societatii, politici care trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate. Potrivit prevederilor pct. 50 din reglementari, metodele de evaluare trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
In atentia firmelor: Obtinere si valorificare rebuturi. Ce procedura urmam?Sponsorizari acordate in bunuri produse de societate. Aspecte fiscaleSfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA