Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange

01-Mar-2024
462
Proiect: Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange

Conform unei Propuneri Legislative care a si fost adoptata recent de Senat, se vor aplica reduceri ale impozitelor pe terenuri si cladiri pentru cetatenii care doneaza sange de cel putin trei ori intr-un an. Reducerile vor fi hotarate de catre consiliile locale si se vor putea cumula cu bonificatia de 10%.

Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange

Consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe cladiri si terenuri pentru persoanele fizice care au in proprietate o cladire sau un teren in Romania si care fac dovada a cel putin trei donari de sange in cursul unui an calendaristic.

Reducerea se va putea cumula cu bonificatia acordata in conditiile legii si se va aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat.

In Expunerea de motive este mentionat faptul ca ‘’fiecare autoritate deliberativa locala este libera sa decida acordarea acestei reduceri pentru promovarea donarii de sange. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificatia de 10% stabilita prin hotararea consiliului local, acordata pentru plata cu anticipatie a impozitului pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv si este distincta de aceasta. Reducerea se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat”.

Subliniem ca in Proiect NU este mentionat nivelul reducerilor, ci doar faptul ca “pentru determinarea sumei finale datorate, in situatia aplicarii reducerii instituite prin prezenta lege, se aplica rotunjirea, definita ca operatiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin reducere cand fractiunile in bani sunt mai mici de 50 de bani si prin majorare cand fractiunile in bani sunt de 50 de bani sau mai mari”.

Exemplu de calcul pentru reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri in cazul donatorilor de sange

67 lei (impozit datorat) x 10% = 6,7 lei. Dupa aplicarea rotunjirii prin diminuare rezulta suma de 6 lei. Prin urmare, 67 lei — 6 lei = 61 lei impozit datorat.

In situatia in care consiliile locale decid acordarea unei reduceri de 10%, spre exemplu, pentru donatorii de sange eligibili conform prezentei propuneri legislative, calculul va fi dupa cum urmeaza:

67 lei (impozit datorat) – 10% (bonificatie pentru plata anticipata) = 61 lei – 10% (reducere donare de sange) = 55 lei suma finala datorata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Proiect: Reducerea impozitelor pe terenuri si cladiri pentru donatorii de sange":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016