Am cateva intrebari referitoare la noile schimbari legislative cu privire la plafoanele de casa. Noi suntem spital si clinica privata, iar case avem mai multe intr-o unitate de lucru. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la plafonul de casa de 50.000 lei.
Trebuie sa am pe fiecare sertar/casa deschisa? Trebuie sa am 50.000 lei pe total punct de lucru? Banii cand pot fi depusi? Se poate sa depunem banii si a doua zi? Astept un raspuns cat mai urgent posibil, va rog. Multumesc.
LEGE privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung (proiect legislativ postat pe website-ul M.F., in curs de promulgare).
Art. LXXI - Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3 alineatele (1), (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:
a) incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana;
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane
c) plati catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
(2) Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
(3) Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 1.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.”
2. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pana la data de 31 decembrie 2024 si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise platile si incasarile fragmentate in numerar catre/de la o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 5.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024 si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025.
(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzarecumparare cu plata in rate, conform legii.”
3. Dupa articolul 41 se introduce un nou articol, art. 42 , cu urmatorul cuprins:
”Art.42
- (1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei.
(2) Se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
(3) Sumele in numerar care depasesc nivelul stabilit conform alin. (1) vor fi depuse in conturile bancare ale persoanelor respective in termen de doua zile lucratoare.”
4. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Art.9 (1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1), pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata astfel: 1.000 lei, respectiv 2.000 lei in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.
(2) In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata in numerar in limita a 5.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024 si 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.”
Art.LXXVII Prevederile capitolului IV intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, (... - n.a.).
Opinie:
Plafonul de 50.000 lei la finalul zilei se refera la suma in numerar existenta in casieria (centrala) a persoanei juridice. In consecinta, daca in cadrul unitatii constituite ca si punct de lucru exista mai multe centre de colectare a numerarului, acestea vor preda zilnic numerarul colectat catre o casieria centrala deschisa la nivelul punctului de lucru, iar in cazul depasirii plafonului mentionat, surplusul de numerar va fi depus in conturile bancare ale societatii in termen de 2 zile lucratoare.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Prestari servicii coaching catre populatie. Cand exista obligatia de a utiliza casa de marcat electronica fiscala?Expert contabil autorizat CECCAR: Obligatii de inregistrare ca entitate raportoare (Legea 129/2019)Studiu de caz: Prestari servicii in agricultura catre persoane fiziceTermenul de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale este 30 IUNIE 2021 pentru anumiti contribuabiliLegea contabilitatii - partea a II-aUltimele articole
Plafoane incasari si plati in NUMERAR 2025. Care sunt amenzile pentru nerespectarea legiiMEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUIT12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaPlafoane NUMERAR 2025. Noile plafoane valabileFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileSfaturi de la experti
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata
Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende
Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante
Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA