Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitate de expert contabil in relatia cu o societate. Intra in atributiile lui efectuarea inventarierii?

09-Aug-2021
3840
Activitate de expert contabil in relatia cu o societate. Intra in atributiile lui efectuarea inventarierii?

Care sunt specificatiile privind inventarierea societatii? Intra in atributiile expertului contabil inventarierea? Cum putem notifica beneficiarii privind inventarierea patrimoniului, cu atat mai mult, tinand cont de faptul ca nu intra in obligatiile prestatorului ( expert contabil) conform contractului de prestari servicii? Cum ii putem notifica privind obligativitatea intocmirii si pastrarii manualelor de politici si proceduri contabile?

Raspunsul consultantuuli fiscal Elena Ionescu: 

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si a capitalurilor proprii se efectueaza, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, cel putin o data in cursul exercitiului financiar. Operatiunea are loc, de regula, la sfarsitul anului, conform dispozitiilor Omfp nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Documentul principal utilizat este lista de inventariere care, potrivit dispozitiilor Omfp nr. 2634/2015 serveste si ca document justificativ de inregistrare in evidenta magaziilor/depozitelor si in contabilitate a plusurilor si minusurilor constatate cu ocazia inventarierii. Pot fi utilizate, de asemenea, orice alte inscrisuri care pot justifica sau reaminti in timp motivul unor inregistrari.

Raspunderea pentru buna organizare a lucrarilor de inventariere revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
Inventarierea se efectueaza de catre o comisie de inventariere, pe baza procedurilor scrise aprobate de administrator.

 


Esti pregatit pentru examenul CECCAR din 1-3 octombrie 2021? Alege lucrarea pe stick Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR - instrumentul creat special pentru pregatirea ta personalizata. Gradual, pe domenii, in ritmul personal, conform nevoilor tale. Comanda exemplarul tau acum, click AICI>>

 


Nerespectarea reglementarilor privind efectuarea inventarierii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei (art. 41, pct. 2 lit. d) si art. 42 lit. f).
Retinem ca inventarierea creantelor si datoriilor este prevazuta la pct. 28 din Omfp nr. 2861/2009 cu modificarile ulterioare, potrivit carui, acestea sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor respective potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.
In ceea ce priveste obligativitatea dezvoltarii de politici contabile proprii, aprobate de administratorul entitatii, mentionam ca aceasta este prevazuta in Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare.

La pct. 60 se evidentiaza ca Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale .
La (2) al pct. 60 sunt prezentate exemple de politici contabile, printre care sunt enumerate alegerea metodei de evaluare a stocurilor, contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent.
Obligatia aprobarii politicilor contabile revine tot administratorului entitatii inclusiv a procedurilor proprii pentru situatiile prevazute de legislatie, avandu-se in vedere specificul activitatii.

Activitatea expertului contabil este reglementata de OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile ulterioare.
La art. 2 se stabileste ca Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile prezentei ordonante si are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile .
Expertul contabil are obligatia intocmirii unui raport asupra constatarilor, concluziilor, opiniilor si recomandarilor sale.
Nu trebuie sa oblige pe nimeni din cadrul entitatii respective ci doar sa mentioneze in acel raport asupra neregulilor respective.
Expertul contabil poate executa, ca profesionist individual sau ca societate, o serie de lucrari cum ar fi acordarea de asistenta de specialitate privind organizarea si tinerea contabilitatii, in asigurarea controlul intern de gestiune si managementul riscurilor persoanelor juridice, acordarea de consultanta in gestiune financiara si in contabilitate, sau poate presta servicii specifice contabilitatii manageriale si raportarii integrate;

Relatiile expertilor contabili cu clientii se stabilesc prin contract scris de prestari de servicii, semnat de ambele parti.
Ca urmare expertului contabil nu ii revin alte obligatii decat cele expres convenite in contractul incheiat cu societatea.
Asa cum se prevede in OG nr. 65/1994, cu modificarile ulterioare, expertii contabili raspund, in exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil si penal, dupa caz, potrivit legii.
Limitele raspunderii civile a expertilor contabili se stabilesc prin contractele de prestari de servicii incheiate in conditiile legii, in functie de uzantele profesiei contabile.

 


Esti pregatit pentru examenul CECCAR din 1-3 octombrie 2021? Alege lucrarea pe stick Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR - instrumentul creat special pentru pregatirea ta personalizata. Gradual, pe domenii, in ritmul personal, conform nevoilor tale. Comanda exemplarul tau acum, click AICI>>

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Activitate de expert contabil in relatia cu o societate. Intra in atributiile lui efectuarea inventarierii?":
Rating:

Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016