
Raportul Special
realizat de specialisti
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a publicat o serie de informatii privind formatul si continutul adeverintei care atesta incadrarea unor perioade in conditii de grupa I si/sau a II-a de munca. Pentru vechimea in munca in grupa I si/sau a II-a de munca, realizata anterior datei de 1 aprilie 2001, in general, dovada se va face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca.
Cei ale caror perioade de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca pot face dovada acestora cu adeverinte eliberate de angajatori sau detinatorii legali de arhive. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet.
“Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001”, subliniaza CNPP in informarea adresata contribuabililor.
Iata care sunt documentele verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001, pe baza carora se pot elibera adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca
Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa puna la dispozitia CNPP si/sau a caselor teritoriale de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora, documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora s-au eliberat adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca. Aceste documente sunt necesare pentru verificarea respectarii legislatiei in domeniu (art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Daca verificarile scot la iveala nerespectarea legislatiei privind incadrarea in grupe superioare de munca sau lipsa documentelor verificabile pe baza carora s-au eliberat adeverintele, atunci perioadele respective sunt valorificate ca vechime in munca/stagiu de cotizare in conditii normale de munca.
Mai jos veti regasi Modelul de Adeverinta prin care se atesta faptul ca in anumite perioade persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca (potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, la normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG 257/2011). Eliberarea acestei adeverinte se va face numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
Adeverintele intocmite si eliberate anterior datei de 24 septembrie 2008, data intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008, care nu au fost valorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul anexei 14.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008, pana la data de 31 decembrie 2010, vor putea fi valorificate la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.
Model - Anexa 14 la norme
UNITATEA ..................................
C.U.I. ............ /Cod fiscal ..........
Adresa .........., telefon ................
Nr. .........../data ......................
ADEVERINTA
Se adevereste prin prezenta ca domnul/doamna ............, nascut/nascuta la data de ......... in localitatea ............., judetul ........, sectorul ...., avand codul numeric personal ..........., a fost angajat/angajata cu contract individual de munca la societatea*) ............, in perioada de la .......... pana la ......... .
in perioada de la .......... pana la ............, avand meseria/functia de ..........., a fost incadrat/incadrata in grupa**) ............. de munca, in procent de ......%, conform nominalizarii efectuate prin .........***)
Temeiul juridic al incadrarii in grupa**) ............ de munca il reprezinta .........****)
OBSERVATII: .......................................................
Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile Codului penal referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
Conducatorul unitatii,
.........................
(numele, prenumele, semnatura si stampila)
Directia/Serviciul cu atributii salarizare personal
..................................................
(numele, prenumele si semnatura)
intocmit
.........................................
(numele, prenumele si semnatura)
*) Se completeaza denumirea societatii sau, dupa caz, eventualele denumiri anterioare.
**) Se completeaza I sau II.
***) Se completeaza actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
****) Se completeaza actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca:
- pentru perioada anterioara datei de 18 martie 1969, incadrarea in grupa I sau II de munca s-a facut cu respectarea Instructiunilor Ministerului Muncii nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile si functiile prevazute in grupele I si II de munca;- pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, nr. 105/1976 si nr. 210/1977;
- pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupele I si II de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii, pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990;
- alte acte normative in vigoare la data respectiva.
OBSERVATII: Se va completa cu precizari suplimentare, dupa caz, in situatia persoanelor care au lucrat in aceleasi conditii cu muncitorii. Campurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.
ATENTIE!
La rubrica “OBSERVAtII" se pot detalia toate aspectele care au existat la momentul respectiv:
- legatura dintre meseria/functia titularului cu activitatea proriu-zisa si temeiul juridic de incadrare in grupa I si /sau a II-a de munca;
- activitatile desfasurate in aceleasi conditii de munca cu ceilalti angajati, ale caror meserii se regasesc in actul juridic;
- timpul de realizare a activitatii ce face obiectul incadrarii in conditii superioare de munca;
- alte particularitati care sa comfirme ca persoana a realizat vechime in grupe de munca.
ATENTIE!
Pentru a putea fi valorificata, adeverinta mentionata la anexa 14 se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.
Sursa: CNPP
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noi masuri de siguranta medicala au fost luate in cazul institutiilor care gestioneaza sistemul public de pensiiDeclararea de la 1 iulie 2012 a venitului asigurat la sistemul public de pensiiNu uitati: joi este ultima zi pentru achitarea taxelor aferente salariilor din luna noiembrieRecalcularea pensiilor, pe ordinea de zi a ministrului MunciiNoul model al Declaratiei 112 pentru veniturile aferente lunii august 2022, conform modificarilor aduse de OG 16/2022Ultimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileConform Ordinului 2326/2017, declaratiile fiscale se transmit OBLIGATORIU in sistem online. Lista formularelorDeclaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelCompletarea D 112 in 2023: Ce beneficii extrasalariale pot fi detaliate in formular?Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic a fost completat cu 3 noi contributii (Ordinul 1985/2022)Articole similare
Ministrul Muncii anunta noi masuri: Decizia de pensionare trebuie sa fie trimisa fiecarui pensionar in parteConcediul de ingrijitor a fost introdus in Codul Muncii! Firmele care refuza acordarea lui vor primi amenzi de pana la 8.000 leiLegea salarizarii aplicata incorect: Diferente semnificative de salarii in cadrul aceleiasi categorii profesionaleOUG 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetareMMPS a publicat proiectul de Hotarare pentru majorarea salariului minim pe economieUltimele articole
Cate luni trebuie sa ai lucrate pentru un credit de nevoi personale? Ghid pentru obtinerea rapida a unui imprumutSenatul a adoptat! Activitatea PFA-urilor va fi recunoscuta ca VECHIME IN MUNCA si in specialitateActivitatea PFA-urilor/II-urilor/IF-urilor ar putea fi recunoscuta drept VECHIME IN MUNCA. Ce conditii trebuie indepliniteSalariul minim, majorat cu 100 de lei! Premierul desemnat: Aceasta decizie nu o poate lua decat un Guvern legitimInspectia Muncii: Modificarile salariului minim brut pe tara trebuie transmise in Revisal in 20 de zile lucratoareSfaturi de la experti
Intrebare: PFA va trebui sa lucreze cu zilieri. Ce declaratie se depune la ANAF pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiilor salariale: D700 sau D010? Daca se depune D700, ce date se trec la Capitolul II, punctul 3, avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie de la unitati protejate. Deducere din fondul de handicap
Intrebare: In luna iunie 2025 am achizitionat materiale de la unitati protejate. Daca plata facturii se face pana la data de 25.06.2025, se poate scadea din fondul aferent lunii mai (plata contributiei se face la 25.06.2025)? Concret: fondul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lichidare societate. Firmele au 2 obligatii fiscale cheie: depunere D101 si SAF-T
[MODEL] Raspuns notificare de conformare E-TVA si reglementari cheie
[E-FACTURA] 50+ dificultati intalnite in practica de contabili si SOLUTII de la experti
[IMPOZIT nerezidenti BOLT] Reglementari cheie si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA