Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Case de marcat in 2023: Notificarea F4105 se transmite la ANAF ori de cate ori apar modificari in starea AMEF

01-Aug-2023
2976
Case de marcat in 2023: Notificarea F4105 se transmite la ANAF ori de cate ori apar modificari in starea AMEF

O societate a avut o casa de marcat care nu functiona corespunzator, motiv pentru care s-a procedat in martie 2023 la scoaterea memoriei fiscale de catre o unitate specializata si s-a depus la ANAF formularul F4105 - notificare privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal cu privire la scoaterea memoriei fiscale in iulie 2023.

Societatea nu a mai folosit acesta casa de marcat si a inlocuit-o cu alta.

Mai trebuie sa depuna inca o data F4105 pentru casa care nu mai este folosita datorita defectiunii? Ce alte documente ar mai trebui sa insoteasca F4105?

Case de marcat si transmiterea F4105 – raspunsul specialistului: 

Conform pct. 6 din Anexa 1 la OANAF 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora: "6. Datele referitoare la starea aparatului de marcat electronic fiscal sunt urmatoarele:

6.1. furat/disparut/distrus/dezmembrat pentru piese de schimb;

6.2. exportat/livrat intracomunitar/exportat temporar/reexportat;

6.3. adaptat pentru a corespunde prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care a obtinut avizul tehnic favorabil;

6.4. fiscalizat/nefiscalizat;

6.5. alte indicii despre starea de functionare a aparatului si/sau a locului unde este amplasat/depozitat etc." Totodata, interventiile efectuate asupra aparatului de marcat electronic fiscal (AMEF) sunt precizate la pct. 9 al aceleiasi anexe la OANAF 4156/2017, respectiv: "9. Datele privind instalarea si interventiile efectuate asupra aparatului de marcat electronic fiscal sunt urmatoarele: (...)

9.4. tipul interventiei si, dupa caz, documentul intocmit;

9.5. data si ora instalarii/efectuarii interventiei;

9.6. constatarea unei interventii neautorizate asupra aparatului de marcat electronic fiscal." Astfel cum se poate observa din prevederile legale anterior redate, Notificarea cod 4105 se transmite ANAF ori de cate ori apar modificari in starea AMEF (a se vedea si pct. 6 din Anexa 2 la ordin). 

In opinia mea, in situatia dvs. prima data ati avut obligatia transmiterii F4105 prin care notificati schimbarea memoriei fiscale sau scoaterea acesteia fara inlocuire. Daca ulterior, spre exemplu, decideti casarea acesteia, instrainarea sau repunerea in functiune veti avea obligatia retransmiterii F4105. Atat timp cat starea AMEF nu s-a modificat de la ultimul 4105 transmis nu aveti obligatia intocmirii si depunerii unei alte notificari. Formularul 4105 trebuie insotit de documentele eliberate in primul rand de unitatea service responsabila cu mentenanta AMEF, in cazul instrainarii factura, in cazul casarii/repararii/schimbarii memoriei PV intocmit de catre distribuitor s.a.m.d. Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Case de marcat in 2023: Notificarea F4105 se transmite la ANAF ori de cate ori apar modificari in starea AMEF":
Rating:

Nota: 4.5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016