Ce taxe plateste un SRL in 2025
In anul 2025, o societate cu raspundere limitata este supusa urmatoarelor taxe si impozite:1. Impozitul pe profit. SRL-urile datoreaza un impozit de 16% aplicat asupra profitului impozabil, calculat ca diferenta dintre veniturile totale si cheltuielile deductibile.
2. Impozitul pe dividende. Atunci cand profitul este distribuit asociatilor sub forma de dividende, se aplica un impozit de 10% asupra sumei distribuite.
3. Contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru dividende (CASS). In cazul in care suma dividendelor incasate de un asociat intr-un an depaseste plafonul de 6 salarii minime brute pe economie, acesta datoreaza CASS in valoare de 10% aplicat la plafonul respectiv.
4. Microintreprinderile vor plati impozit pe venit. Acesta este de 1% pentru societatile cu venituri care nu depasesc 60.000 euro si 3 % pentru societatile cu cifra de afaceri mai mare de 60.000 euro.
5. Contributii sociale pentru angajati. Pentru fiecare angajat, SRL-ul trebuie sa retina si sa vireze urmatoarele contributii din salariul brut:
- Contributia de Asigurari Sociale (CAS): 25%
- Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS): 10%
- Impozitul pe venit: 10%
Este important de mentionat ca in 2025, salariul minim brut pe economie este stabilit la 4.050 lei. De asemenea, angajatorul este responsabil pentru o contributie asiguratorie pentru munca de 2,25% din fondul de salarii.
6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). SRL-urile care depasesc plafonul de scutire de TVA (300.000 de lei) trebuie sa se inregistreze ca platitori de TVA si sa aplice cota standard de 19% asupra livrarilor de bunuri si servicii taxabile.
Reglementari cheie despre SRL-uri in 2025
Va prezentam mai jos principalele modificari fiscale intervenite in 2025:1. Salariul minim brut pe economie. Conform HG nr. 1506/2024, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe tara (inclusiv sectorul agricol si industria alimentara) este stabilit la 4.050 lei lunar pentru un program normal de lucru. In sectorul constructiilor, salariul minim ramane la 4.582 lei lunar.
2. Eliminarea facilitatilor fiscale pentru anumite sectoare. Facilitatile fiscale acordate anterior angajatilor din IT, constructii, agricultura si industria alimentara au fost eliminate in 2025, ceea ce poate duce la cresterea costurilor salariale pentru angajatori.
3. Reguli privind microintreprinderrile. Conform modificarilor Codului Fiscal aduse prin OUG 156/2024, plafonul de venituri anuale totale pana la care o societate poate aplica regimul microintreprinderilor in 2025 este de 250.000 de euro.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2025, se elimina conditia ca microintreprinderea sa realizeze cel mult 20% venituri din consultanta si/sau management.
Totodata, OUG 156/2024 actualizeaza lista codurilor CAEN pentru care se aplica impozitul de 3% aplicabil microintreprinderilor, indiferent de pragul de venituri de 60.000 euro. Modificarea vizeaza in principal codurile din sectorul IT (6210, 6290) si cele din domeniul HoReCa (5611, 5612, 5622).

Cartea neagra a controlului fiscal

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclaratia 107 si Declaratia 177 Cererea de redirectionare - poate fi depusa doar daca exista impozit pe profit datorat (adica exista o suma efectiva de plata dupa completarea D101). Daca nu exista impozit pe...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAchizitie servicii nerezidenti Am o factura de le SiteGround Hosting Ltd. din Anglia, servicii hostings (desciere pe factura Year GoGeek Hosting - Hosting Plan 3). Trebuie sa solicit certificat de rezidenta...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCheltuieli fara justificare si taxe neplatite: concluziile ANAF in doua cazuri de inspectii fiscale citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAccize energie electrica prosumator Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCreditarea de catre societate a administratorilor acesteia Se pot acorda avansuri spre decontare prin banca, respectiv transfer din contul societatii, in contul personal al administratorului? Societatea poate imprumuta administratorul?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Pentru noile coduri HoReCa din CAEN Rev3 se aplica si derogarea de la regula generala, care permite firmelor sa opteze pentru regimul de microintreprindere incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
4. Impozitul pe dividende. Incepand cu 1 ianuarie 2025, cota de impozitare a dividendelor a crescut de la 8% la 10%.
Suma neimpozabila de 300 de lei. In 2025, ramane valabila prevederea conform careia suma de 300 lei/luna este venit salarial neimpozabil si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
5. Obligatii fiscale si raportari electronice. Incepand cu 1 ianuarie 2025, implementarea sistemelor RO e-Factura si SAF-T (Declaratia D406) devine obligatorie pentru toate tranzactiile B2C, respectiv pentru raportarea detaliata a tranzactiilor si stocurilor.
De asemenea, OUG 138/2024 clarifica modalitatea de raportare in tranzactiile B2C, stabilind ca livrarile catre persoane fizice care nu se identifica prin niciun cod fiscal sau care opteaza sa foloseasca CNP-ul se incadreaza ca tranzactii B2C.
Pentru situatiile in care beneficiarul persoana fizica nu furnizeaza niciun cod de identificare fiscala, facturile trebuie emise utilizand un cod format din 13 zerouri in locul codului de identificare al beneficiarului.
In cazul relatiei B2B, prin OUG 138/2024 se limiteaza obligativitatea emiterii si transmiterii facturilor pe relatia B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania, prin RO e-Factura doar pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania. Sunt exceptate de la obligatia raportarii bonurile fiscale emise conform OUG 28/1999, care respecta criteriile unei facturi simplificate, precum si facturile aferente livrarilor intracomunitare de bunuri, in cazul in care beneficiarul, persoana impozabila stabilita in Romania, furnizeaza un cod de TVA valabil dintr-un alt stat membru. Aceasta exceptie se aplica si facturilor emise in tranzactiile B2C.
6. Obligatii facturi simplificate. In 2025, facturile simplificate (altele decat bonurile fiscale care indeplinesc calitatea de factura simplificata) trebuie raportate in sistemul RO e-Factura.
De asemenea, pe factura simplificata este obligatorie inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA sau codului de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila.
7. Bonuri fiscale. Conform Legii nr. 317/2024, pentru incasarile realizate prin cardurile de credit/debit, nu mai exista obligatia imprimarii bonurilor fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si inmanarea acestora clientilor. In aceste cazuri, extrasul de cont bancar tine locul bonului fiscal.
PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.
Taxe PFA vs SRL in 2025 - exemplu de calcul
Pentru cei care doresc sa infiinteze o societate in 2025 si vor sa inteleaga principalele diferente dintre un SRL si un PFA, prezentam mai jos un calcul comparativ al obligatiilor fiscale aferente fiecarei forme de organizare.Presupunem ca atat SRL-ul, cat si PFA obtin un venit lunar de 63.525 ron. Vom calcula mai jos taxele datorate
avand in vedere angajarea la SRL a unei persoane cu un salariu de 4.060 de lei pe luna brut.
Comparatie taxe PFA (sistem real) vs. microintreprindere 2025 (calcul lunar):
Indicator | PFA (Sistem Real) | Microintreprindere |
CAS (pensie) | 2,025 | 1,015 |
CASS (sanatate) | 2,025 | 406 |
Impozit pe venitul net | 5,948 | - |
Total taxe pe salariu | - | 1,776 |
Impozit pe salarii (10%) | - | 264 |
Impozit pe venitul SRL (3%) | - | 1,906 |
Impozit pe dividende (10%) | - | 4,606 |
CASS pe dividende (sanatate) | - | 810 |
Total taxe | 9,998 | 9,908 |
Venit net ramas | 53,527 lei | 53.617 lei |