Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se poate schimba metoda de impozitare prin rectificarea Declaratiei unice?

20-Dec-2021
3657
Cum se poate schimba metoda de impozitare prin rectificarea Declaratiei unice?

O persoana fizica ,,prost sfatuita” ia decizia de a depune de claratia unica estimativa pentru anul 2021, optand pentru sistemul real de impozitare (pe baza datelor din contabilitate, impozitul fiind calculat prin aplicarea cotei de 10% la diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile aferente acestor venituri).

Analizand cuantumul impozitului de plata in aceasta varianta cu suma care ii revine de plata daca este impozitata la norma de venit, persoana fizica se hotaraste sa-si schimbe optiunea si sa treaca la acest sistem de impozitare, plecand de la premisa ca va realiza venituri mult mai mari decat cele stabilite prin norma, in timp ce cheltuielile aferente acestora sunt nesemnificative, adica nu este potrivit sistemul real de impozitare.

Problema care se pune este daca respectiva persoana mai poate rectifica declaratia unica, cum procedeaza si daca exista un termen-limita pana la care poate face acest demers.

Speta: 

Un client PFA, infiintat in anul 2021, care a depus declaratia unica estimativa 2021 cu impozitare in sistem real, sistem care il dezavantajeaza, deoarece realizeaza venituri mai mari decat norma de venit si are cheltuieli foarte mici. Are un cod CAEN pentru care se poate utiliza norma de venit. 
Poate face declaratie rectificativa pentru a trece la sistemul de impozitare pe baza de norma de venit?

Solutie fiscal-contabila: 

Conform pct. 3 „Rectificarea declaratiei” din Ordinul ANAF nr. 14/2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”:

„3.1. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

3.2. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele „Declaratie rectificativa privind capitolul I” si/sau „Declaratie rectificativa privind capitolul II”, completandu-se, dupa caz, capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul . . . . . . . . . .” si/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul . . . . . . . . . .”.
3.3. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/ anterioara.

3.4. Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
– corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice;
– modificarea datelor de identificare a persoanei fizice;
– modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau nivelul acestora, potrivit legii;
– modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate;
– corectarea altor informatii prevazute de formular.

3.5. La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
– declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
– este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
– declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
– o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

3.6. Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere”.

Prin urmare, pana la 31.12.2021 se poate rectifica impozitul pe venitul estimat pentru acest an.

Se va depune declaratie unica (formular 212) bifand numai casuta privind rectificarea capitolului II din declaratie („Date privind veniturile estimate).

DE RETINUT!
Se va bifa casuta corespunzatoare sectiunii iI 1.2 ,,Date privind impozitul pe venit din activitati independente impus pe baza normelor de venit”, se face salt in cadrul acestei subsectiuni si se completeaza toate rubricile cerute de formular.tie (,,Date privind veniturile estimate’’).

 

Cele mai noi modificari fiscale sunt comentate si explicate de specialistii nostri inrevista Monitorul Contabil care va ofera 100% siguranta legislativa si maxima economie de bani. Intrati pe www.rs.ro pentru mai multe informatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016