Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati noi de impunere pentru anumite venituri, cu retinere la sursa

24-Feb-2010
3497

Incepand cu 1 ianuarie 2010 se introduce un regim alternativ de impozitare simplificata a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala si a celor obtinute ca urmare a unor activitati desfasurate in baza contractelor de comision, mandat sau agent, prin aplicarea cotei de 16% direct la venitul brut.

Toate aceste tipuri de venituri sunt in prezent cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente, platitorul de venituri avand obligatia retinerii unui impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut si virarii acestuia pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Doar in cazul conventiilor civile exista un regim de impozitare alternativ, in masura in care persoana fizica beneficiara a venitului opteaza pentru acest tratament simplificat, introdus de art. 78 si 79 din Codul fiscal.

Venitul primit de persoana fizica este inclus in categoria veniturilor din alte surse, impozitarea fiind finala, prin retinere la sursa de catre platitorul de venit.

Noile prevederi, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010, aprobate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, introduc un regim alternativ de impozitare simplificata si pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sau obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati in baza contractelor de comision, mandat sau agent.

Singura conditie este ca, la momentul incheierii contractului, persoana beneficiara a venitului sa opteze pentru impunerea veniturilor cu o cota de impozit final de 16%.

In ceea ce priveste veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, metoda de impozitare cu 16% nu pare sa fie atractiva, beneficiarul pierzand dreptul la deducere a cheltuielilor forfetare de 40%. Prin folosirea metodologiei de impozitare cu 16% sunt eliminate insa obligatiile declarative aflate in sarcina persoanei fizice (declaratia de impunere), dar si obligatiile societatii fata de anumite contributii obligatorii.

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt deja o categorie de venituri privilegiata, intrucat persoanele care considera ca isi pot indeplini obligatiile declarative pe baza documentelor emise de platitorul de venituri sunt scutite de la conducerea evidentei contabile in partida simpla.

In cazul contractelor de comision, mandat comercial sau agent, optiunea pentru impunerea veniturilor brute cu cota de impozit final de 16% poate constitui un avantaj pentru beneficiar in masura in care nu va avea obligatia evidentierii veniturilor si cheltuielilor in contabilitatea in partida simpla, iar nivelul cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venit sunt minime.

Editor fiscalitatea.ro
Consultant fiscal,
Dani Cucu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016