Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumperi o casa? S-au schimbat regulile privind creditul ipotecar!

13-Sep-2013
2506
Cei care se gandesc sa isi cumpere in casa vor beneficia in perioada urmatoare de o serie de reguli si informatii care sa reduca din riscurile creditului ipotecar, fiind totodata protejati impotriva fluctuatiilor de piata care determina cresterea ratelor si vor fi mai bine protejati daca nu mai pot rambursa creditul, conform noilor reguli aprobate provizoriu de Parlament marti. Insa inainte de a finaliza aceste reguli, deputatii vor sa le detalieze pentru a se asigura ca vor putea fi aplicate corect in intreaga Uniune.

Legislatia se refera la creditele ipotecare pe proprietati rezidentiale, proprietati rezidentiale cu spatiu de birou si pe terenuri construibile. Unele dintre prevederi vor fi adaptate la diferentele dintre statele membre privind ipotecile nationale si piata imobiliara, insa informatiile adresate cumparatorilor trebuie prezentate in acelasi format in toate statele Uniunii.

Inainte de semnarea contractului

Oricine semneaza un contract pentru un credit ipotecar in UE trebuie sa primeasca informatii privind produsele disponibile care sa poata fi comparate si sa inteleaga costul total si consecintele financiare pe termen lung ale accesarii creditului. Termenii de creditare oferiti celor care iau imprumutul trebuie sa fie in conformitate cu situatia lor financiara la acel moment si sa aiba in vedere perspectivele lor si posibilele momente de scadere a capacitatii de plata.

Mai mult, cumparatorii vor avea dreptul la o perioada obligatorie de reflectie de 7 zile inainte de a semna pentru imprumut sau la o perioada de 7 zile in care sa se poata retrage, dupa semnare.


Pe durata creditului

Deputatii au inclus reguli mai flexibile, inclusiv dreptul celui care imprumuta de a plati creditul anticipat, posibile conditii putand fi decise de statele membre, precum si dreptul celui care ofera imprumutul de a fi compensat corect pentru o rambursare anticipata. Cu toate acestea, va fi interzisa obligativitatea de a plati penalitati pentru o rambursare anticipata.

Conform noilor reguli pentru imprumuturile intr-o moneda straina, cel care imprumuta trebuie sa fie avertizat inainte de semnarea contractului ca ratele pot creste sau poate avea posibilitatea de a modifica moneda imprumutului, respectand anumite conditii si rata de schimb stabilita in contractul de imprumut.

Protectie impotriva incapacitatii de plata

Deputatii au inclus o noua regula care stipuleaza ca returnarea garantiei, cum ar fi chiar proprietatea, este suficienta pentru rambursarea imprumutului, cu conditia ca cel care a oferit imprumutul si cel care l-a accesat au agreat asupra acestui lucru in mod explicit in contract.

Daca creditul nu mai este rambursat, legislatia trebuie sa includa cerinte privind vanzarea proprietatii la pretul "cel mai bun" si facilitarea replatii datoriei restante, astfel incat consumatorii sa fie protejati si sa nu devina supraindatorati pe termen lung, au mai adaugat deputatii.

Ce urmeaza

Deputatii au adoptat varianta finala a textului, insa, inainte de a aproba regulile in ansamblu, Parlamentul vrea ca statele membre sa ia masuri prin care sa se asigure ca aceste reguli vor fi aplicate corect pe teritoriul lor, asadar in toata Uniunea.

Sursa: Parlamentul European


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016