
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Ministerul Economiei a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin prin care prevede noi reguli pentru comerciantii care aplica reduceri de pret. Din 2022 vanzatorii pot fi amendati cu pana la 35. 000 de lei daca nu afiseaza la raft, pe langa reducere, si pretul anterior cel mai scazut practicat in ultimele 30 de zile.
Conform documentului, se introduce un articol nou in Hotararea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare privind informatiile pentru consumatori legate de reducerile de pret.
Astfel, orice notificare de reducere a pretului trebuie sa indice clar pretul aplicat anterior de comerciant (pretul anterior).
Pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de comerciant in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
In cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in perioada ultimelor 10 zile inainte de data aplicarii reducerii de pret.
In cazul bunurilor prezente la comercializare intr-o perioada mai mica de 30 de zile, pretul anterior reprezinta cel mai scazut pret practicat de vanzator in aceasta perioada inainte de data aplicarii reducerii de pret.
Daca reducerea de pret este majorata treptat, fara intrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere pretul anterior, asa cum este descris la alin (2), este considerat pretul fara reducere inainte de prima aplicare a reducerii de pret.
Neindicarea pretului pe unitatea de masura potrivit art. 4 - 7, art.10 - 11 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
Nerespectarea prevederilor de mai susconstituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 lei la 35.000 lei.
Dupa caz, urmatoarele criterii neexhaustive si orientative sunt luate in considerare pentru aplicarea de sanctiuni:
(a) natura, gravitatea, amploarea si durata incalcarii;
(b) orice actiune intreprinsa de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;
(c) orice incalcare anterioara savarsita de comerciant;
(d) beneficiile financiare dobandite sau pierderile evitate de comerciant datorita incalcarii, daca sunt disponibile datele relevante;
(e) sanctiunile aplicate comerciantului pentru aceeasi incalcare in alte state membre, in cazurile transfrontaliere in care sunt disponibile informatii cu privire la astfel de sanctiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European si al Consiliului;
(f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstantelor cazului.”
Prezenta reglementare trebuie sa intre in vigoare la data de 28 noiembrie 2021 si se aplica efectiv incepand cu data de 28 mai 2022.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<