Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele din HoReCa, constructii, informatii si sanatate pot depune din 15 iunie 2022 cererile pentru obtinerea Ajutorului de stat (HG 807/2014)

04-Mai-2022
5475
Firmele din HoReCa, constructii, informatii si sanatate pot depune din 15 iunie 2022 cererile pentru obtinerea Ajutorului de stat (HG 807/2014)

Incepand cu data de 15.06.2022 se deschide sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finantare in baza schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere ca, in prezent mai sunt in analiza 29 de cereri de acord pentru finantare, depuse pana la data de 03.02.2022 si ca urmare, nu se poate stabili cu exactitate valoarea bugetului ramas, din valoarea bugetului total al schemei de ajutor de stat, se stabileste pentru acesta sesiune un buget in valoare de 700 milioane lei.

Vor beneficia 92 domenii de activitate, precum: industria prelucratoare, constructii, HORECA, informatii si comunicatii, sanatate si asistenta sociala.

In functie de proiectele depuse si rezultatele analizei acestora, bugetul sesiunii va fi majorat pana la atingerea bugetului total al schemei de ajutor de stat in valoare de 6.380 milioane lei, odata cu aprobarea rectificarii bugetului de stat aferent anului 2022, din care vor fi deduse sumele angajate deja prin acordurile pentru finantare emise pana la acea data.

Sesiunea are o durata de 30 zile lucratoare.

Ca urmare, cererile de acord pentru finantare se pot depune, la Registratura Generala a Ministerului Finantelor,Bd.Libertatii nr.16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr.807/2014” , pana la data de 26.07.2022 inclusiv.

Nivelul de finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat se stabileste in functie de marimea proiectului de investitii si regiunea geografica. Prin grila de punctaj propusa, sunt incurajate investitiile in zonele cele mai slab dezvoltate ale Romaniei.

Pentru operatorii economici care intentioneaza sa depuna cereri de acord pentru finantare, Ministerul Finantelor, prin Directia Generala Ajutor de Stat, organizeaza intalniri tehnice in vederea clarificarii prevederilor schemei de ajutor de stat, instituite prin H.G. nr.807/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. Solicitarea intalnirii tehnice se face on-line .

Acordarea ajutoarelor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie in cadrul prezentei scheme se face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de stat regional din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Regulament, si este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana.

Comisia Europeana este informata in termen de 20 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, potrivit prevederilor Regulamentului.

  Durata, bugetul schemei si numarul estimat de beneficiari

Se pot emite acorduri pentru finantare in baza prezentei scheme pana la data de 31 decembrie 2023, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat si a hartii regionale autorizate de Comisia Europeana, in limita bugetului anual alocat schemei.

Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2015 - 2028, in baza acordurilor pentru finantare emise, in limita bugetului anual alocat schemei.

Prezenta schema este inclusa in Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii" din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale. Emiterea acordurilor pentru finantare si plata ajutorului de stat aprobat in baza prevederilor prezentei scheme se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.

Bugetul maxim al schemei este de 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, astfel:

a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2014 - 2023;
b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2015 - 2028.

Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.

 Numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 300.

Cheltuieli eligibile

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fara T.V.A. aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale si necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1 lit. a) si b) din Procedura privind acordarea ajutoarelor de stat, prevazuta in anexa nr. 2, precum si cheltuielile legate de inchirierea constructiilor aferente investitiei initiale.

Activele corporale si necorporale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii de eligibilitate:
a) sa fie exploatate exclusiv de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investitiei pentru care s-a solicitat finantarea;
b) sa fie incluse in activele intreprinderii beneficiare de ajutor de stat si trebuie sa ramana asociate investitiei pentru care s-a acordat finantarea pe o perioada de minimum 5 ani de la finalizarea investitiei;
c) sa fie achizitionate in conditii de piata.

Activele necorporale trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile de eligibilitate prevazute mai sus, precum si sa fie achizitionate de la terti care nu au legaturi cu cumparatorul.

In cazul inchirierii constructiilor aferente investitiei initiale, contractul de inchiriere trebuie sa aiba o valabilitate de cel putin 5 ani de la data finalizarii investitiei iar valoarea maxima eligibila a chiriei nu poate depasi 22 lei/mp/luna, respectiv echivalentul a aproximativ 5 euro/mp/luna.

Pentru a fi considerate eligibile, costurile aferente activelor necorporale nu pot depasi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investitiei.

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor, cu respectarea prevederilor prezentei hotarari si a Regulamentului, prin alocari de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale, sub forma de sume nerambursabile, in raport cu cheltuielile eligibile si in limita intensitatii maxim admisibile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016