In atentia institutiilor publice: Iata ce trebuie sa stiti cu privire la completarea cererii pentru deschiderea de credite bugetare
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 498/13.07.2011, a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.276/2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind completarea formularului "Cerere pentru deschiderea de credite bugetare" aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor, nr. 1.801/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru deschiderea creditelor bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul Trezoreriei Statului si bugetele locale.
In ceea ce priveste deschiderea de credite bugetare, aceasta procedura se efectueaza lunar, prin utilizarea formularului "Cerere pentru deschiderea de credite bugetare" aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor, nr. 1.801/1995, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste cereri vor fi intocmite in doua exemplare, semnate de catre ordonatorii principali de credite sau de inlocuitorii lor de drept ori de alte persoane imputernicite in acest scop potrivit legii si se avizeaza pentru control financiar preventiv delegat si/sau control financiar preventiv propriu, dupa caz.
Exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare aprobate in bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se prezinta pentru avizare Ministerului Finantelor Publice incepand cu data de 25 a lunii anterioare perioadei pentru care se solicita deschiderea de credite. Exemplarul nr. 1 al cererilor pentru deschiderea creditelor bugetare din bugetele locale se prezinta pentru avizare si unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care unitatile administrativ teritoriale au conturile deschise, incepand cu data de 25 a lunii anterioare perioadei pentru care se solicita deschiderea de credite.
In schimb, exemplarul nr. 2 al cererilor pentru deschiderea de credite bugetare se retine de catre institutia publica initiatoare, iar raspunderea pentru situatiile in care datele inscrise in acest exemplar difera de cele cuprinse in exemplarul nr. 1 revine exclusiv acesteia.
Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala Trezorerie si Contabilitate Publica va instiinta ordonatorii principali de credite cu privire la deschiderea creditelor bugetare solicitate de acestia printr-o comunicare privind deschiderea de credite bugetare. Comunicarea privind deschiderea de credite bugetare impreuna cu exemplarul nr. 2 al cererii pentru deschiderea de credite bugetare constituie documente justificative pentru inregistrarea in contabilitatea institutiilor publice a creditelor bugetare deschise. Unitatile Trezoreriei Statului vor elibera institutiilor publice extrase de cont aferente creditelor bugetare deschise. Extrasele de cont impreuna cu exemplarul nr. 2 al cererii pentru deschiderea de credite constituie documente justificative pentru inregistrarea in contabilitatea institutiilor publice a creditelor bugetare deschise.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Monografie achizitie litere luminoase Care este monografia contabila pentru factura primita (aprox 35.000 ron) pentru servicii productie / montaj litere luminoase (sigla / reclama luminoasa firma cu numele companiei...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Formularul "Cerere pentru deschidere de credite bugetare" aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor, nr. 1.801/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se genereaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice. Programul de asistenta este distribuit ordonatorilor principali de credite gratuit de Ministerul Finantelor Publice si/sau de unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului. Cererea de deschidere a creditelor bugetare poate fi realizata si prin intermediul aplicatiilor informatice ale institutiilor publice, cu conditia respectarii cel putin a elementelor din modelul aprobat prin Ordinul ministrului Finantelor, nr. 1.801/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, si a precizarilor art. 2 din OMFP nr. 2.276/2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SAF-T. Erori
Intrebare: Am urmatoarea eroare la depunerea declaratiei 406: Eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 919819170 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account Nu am eroare la generarea declaratiei, doar la depunere. Cum pot rezolva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA livrare cladire in regim de scutire
Intrebare: Societatea, platitoare de TVA, a achizitionat in aprilie 2021 un imobil nou, cu taxare inversa: valoare: 800.000 lei / TVA 19% ? 152.000 lei (taxare inversa). Imobilul a fost utilizat astfel: 20% ? sediu social 80% ? inchiriat, in perioada ianuarie 2021 ? mai 2025, in regim de taxare TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. e) Cod fiscal. In iunie 2025 s-a decis vanzarea imobilului catre o persoana fizica, in regim de scutire. Cum se calculeaza ajustarea de TVA dedusa la momentul achizitiei si unde...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectarea erorii privind bonificatia OUG 153/2020
Intrebare: Am calculat gresit bonificatia la plata impozitului pe venit pentru anul 2024, in sensul ca am scazut din impozit o bonificatie mai mare decat cea la care se incadra contribuabilul, conform OUG 153/2020. Am depus bilantul in luna mai si D100 pentru trimestrul IV in ianuarie, insa atunci am declarat impozit zero si am depus pentru impozitul pe dividende. Cum se poate corecta? Care este procedura prin care se poate indrepta aceasta greseala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Redirectionare prin formularul 177
Intrebare: Pentru urmatoarea speta: Impozit pe profit calculat: 126.026 lei Bonificatie: 15.123 lei Impozit pe profit de plata: 110.903 lei Cifra de afaceri pentru anul 2024: 4.920.381 lei Va rog sa-mi spuneti cat pot redirectiona prin formularul 177. Daca ANAF-ul este cel care face plata catre unitatea de cult, cum se reflecta aceasta suma in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare marfa in consignatie
Intrebare: In vederea stimularii vanzarilor, dorim sa livram marfa catre unii clienti in regim de consignatie. Asta presupune ca marfa pleaca cu aviz catre client, iar factura se intocmeste in momentul in care clientul nostru (consignatarul) vinde mai departe marfa catre terti. Factura va fi facuta de catre el catre clientii lui, iar el va primi factura de la noi. Inregistrarea in gestiune o face pe baza avizului de insotire cu care vine marfa, intr-un cont extrabilantier, pana la momentul vanzarii marfii....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<