Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mecanismul de supraveghere unic. Ce pozitie a adoptat Comisia

20-Dec-2012
2758
In cadrul reuniunii Consiliului din 12 decembrie, ministrii de finante ai UE au convenit asupra unei abordari generale referitoare la pachetul legislativ care instituie mecanismul de supraveghere unic (MSU) pentru supravegherea institutiilor de credit - un element-cheie al planului UE de creare a unei uniuni bancare.

Acordul din cadrul Consiliului va permite presedintiei prin rotatie (in prezent, Cipru) sa negocieze pachetul cu Parlamentul European, obiectivul fiind adoptarea actelor legislative pana la sfarsitul anului.

Propunerea legislativa privind MSU cuprinde doua regulamente: unul care confera atributii de supraveghere Bancii Centrale Europene (BCE), si unul care modifica regulamentul existent privind Autoritatea bancara europeana.

MSU va fi alcatuit din BCE si autoritatile nationale de supraveghere.

"Obiectivul general este restabilirea increderii in sectorul bancar. Instituirea MSU este o conditie preliminara necesara pentru ca Mecanismul european de stabilitate sa contribuie direct la recapitalizarea bancilor, mai degraba decat ca acestui lucru sa se realizeze prin intermediul trezoreriilor nationale, asa cum este cazul in prezent. Aceasta evolutie va permite intreruperea cercului vicios dintre banci si entitatile suverane", a afirmat Vassos Shiarly, ministrul cipriot de finante, care a prezidat reuniunea.


Statele membre a caror moneda nu este euro vor putea participa la acesta prin mecanisme de cooperare stransa.

Atributiile BCE

BCE va raspunde de functionarea globala eficienta a mecanismului de supraveghere unic.
Va supraveghea direct bancile din zona euro. Totusi, supravegherea va fi diferentiata, iar banca o va desfasura in cooperare cu autoritatile de supraveghere nationale.

BCE isi va asuma atributiile de supraveghere in cadrul MSU la 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea in vigoare a actului legislativ, daca aceasta data este ulterioara celei dintai si sub rezerva unor masuri operationale.

Consiliul de supraveghere

Atributiile monetare si de supraveghere ale BCE vor fi strict separate, in vederea eliminarii unui potential conflict de interese intre obiectivele politicii monetare si supravegherea prudentiala.

In acest scop, BCE va dispune de un consiliu de supraveghere insarcinat cu pregatirea atributiilor de supraveghere, in care tarile participante din afara zonei euro vor avea drepturi de vot depline si egale. Deciziile consiliului vor fi considerate adoptate daca nu sunt respinse de Consiliul guvernatorilor BCE.

Autoritatea bancara europeana (ABE)

Modificarile aduse regulamentului privind ABE se refera in special la chestiuni procedurale, precum regulile de vot. Scopul modificarilor este de a asigura un proces decizional echitabil si eficient in cadrul pietei unice, si faptul ca tarile participante la MSU nu domina in mod abuziv consiliul supraveghetorilor ABE.

Mecanismul de supraveghere unic este prima etapa in directia unei "uniuni bancare" integrate, care include componente precum cadrul unic de reglementare, protectia comuna a depozitelor si un mecanism unic de rezolutie bancara.

Sursa: IMM Romania


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016