Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Intrebare:
Care este nivelul deductibil al ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta pentru anul fiscal 2009 si cand si prin ce act normativ s-a modificat ultima data?
Raspuns:
Profitul impozabil este definit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la calculul profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitatea proprie, conform dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.
Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare si cheltuieli extraordinare. Cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar se regasesc in grupa cheltuielilor financiare.
Dobanzile de asemenea se tin pe natura lor, respectiv cele aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate, dobanzi datorate creditelor acordate de banci etc.
Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil, daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Gradul de indatorare a capitalului se calculeaza ca un raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare mai mare de un an si capitalul propriu. In capital imprumutat se includ si imprumuturile mai mici de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestora(de ex. un imprumut pe sase luni care este prelungit pe inca trei luni si iar pe trei luni).
Capitalul propriu se calculeaza ca o medie a soldurilor existente la inceputul si sfarsitul perioadei de calcul. Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu.
In cazul in care gradul de indatorare astfel determinat este mai mic sau egal cu trei, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile integral.
Pentru cheltuielile cu dobanzile datorate pentru imprumuturile obtinute de la:
- bancii internationale de dezvoltare,
- imprumuturi garantate de stat,
- societati comerciale bancare, romane si straine,
- sucursalele bancilor straine,
- cooperative de credit,
- societati de leasing,
- societati de credit ipotecar,
- persoane juridice care acorda credite, potrivit legilor de infiintare, nu se calculeaza grad de indatorare.
Nivelul ratei dobanzii anuale pentru imprumuturile in valuta este incepand cu anul 2009 de 8%.
Cronologic, acesta a fost:
- 2004 = 9%
- 2005 = 7%
- 2006 = 6%
- 2007 = 7%
- 2008 = 7%
- 2009 = 8%
Nivelul de 8% se aplica pentru cheltuielile inregistrate cu dobanzile reglementate de art. 23 din Codul fiscal incepand cu anul 2009.
Pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2009, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta de 8% este prevazut in Hotararea Guvernului nr. 616 din 20 mai 2009, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 351 din 26 mai 2009.
Articol adaugat in 12 august 2009 Solutie oferita in luna iunie 2009 de Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009 Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
OUG 224/2020 pentru sprijinirea domeniului HoReCa a fost publicata in MonitorBNR mentine dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatoriiToti romanii care au credite trebuie sa semneze pana luni noi contracte. Unde trebuie sa va uitati in actele aditionaleCirculara BNR: noua rata a dobanzii de referintaBNR a redus dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de bazaUltimele articole
Firme care NU mai pot plati dividendele in 2023. Care sunt implicatiile fiscale in acest caz?Normele de aplicare IMM Leasing au fost modificate. Platile se efectueaza pana la data de 31 octombrie 2022Programul IMM FACTOR a fost publicat in Monitorul Oficial. In ce consta schema de ajutor (OUG 146/2020)Programul IMM Invest Romania. Etape de parcurs in procesul acordarii finantarii garantateAjutorul de stat pentru sustinerea IMM-urilor, explicat printr-o serie de intrebari si raspunsuriSfaturi de la experti
Primire sponsorizare in valuta
Intrebare: Un ONG primeste o sponsorizare din partea unei persoane fizice cu domiciliul in Romania. Este corect ca plata sponsorizarii sa se faca in valuta, prin virament bancar, din contul persoanei fizice deschis in valuta in contul ONG,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O firma platitoare de impozit pe profit are vanzare catre un tert care in decursul lunii septembrie devine inactiv. Cum tratez din punct de vedere fiscal vanzarea catre acel tert dupa ce a adevenit inactiv, intrucat factura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA