Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza

01-Iul-2013
1913
Reducerea dobanzii cheie de catre BNR marcheaza debutul unui ciclu de relaxare a politicii monetare, a declarat, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank Romania. Acesta anticipeaza o reducere cumulata de un punct procentual a dobanzii de politica monetara, pana la 4,25 la suta in martie 2014. 

"Decizia BNR de reducere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara era una asteptata si nu credem ca va avea un impact semnificativ in pietele financiare, ea fiind deja incorporata in preturi. Cred ca aceasta reducere marcheaza debutul unui ciclu de relaxare a politicii monetare. Anticipam o reducere cumulata de un punct procentual a dobanzii de politica monetara, pana la 4,25 la suta in martie 2014. Ne asteptam la o reducere graduala a dobanzilor la creditele si depozitele in lei, in functie de conditiile contractuale ale acestora si de evolutia dobanzilor in piata interbancara", a declarat Ionut Dumitru, citat de Agerpres.

Banca Nationala a Romaniei a a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,00 la suta pe an de la 5,25 la suta, reducerea intrand in vigoare incepand cu data de 2 iulie 2013.

Tot din 2 iulie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,0 la suta pe an, de la 8,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,0 la suta pe an fața de 2,25 la suta.

Odata cu reducerea dobanzii de politica monetara, banca centrala a decis si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Mai exact, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit mentinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20 la suta in valuta si 15 la suta in lei. 


Potrivit BNR, banca se va ocupa si de gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. 

BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea graduala a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016