Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societati afiliate. Contracte de imprumut si regimul fiscal

29-Ian-2013
16681
Vom analiza mai jos in ce masura sunt parti afiliate societatile cu aceiasi asociati, urmand sa stabilim si daca se pot incheia contracte de imprumut intre cele doua firme. De asemenea, vom stabili in ce masura operatiunile de imprumut vor fi impozabile din punct de vedere al TVA.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere fiscal, afilierea intre doua societati comerciale este reglementata de art. 7 alin. (1) pct. 21 lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste:

"c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

(i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;

(ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
(iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.”

Astfel, observam ca daca societatile nu au participatii reciproce, afilierea intervine doar in conditia in care una dintre societati controleaza cealalta persoana juridica. Desigur, legiuitorul nu defineste modul in care se poate realiza controlul, insa este evident ca acesta se poate realiza prin administratori comuni, actionari comuni sau prin conducere.

In ce priveste acordarea de imprumuturi, consideram ca daca societatea ce acorda imprumutul are in obiectul de activitate autorizat acordarea de credite, nu identificam dificultati majore in realizarea tranzactiei, respectiv se necesita un contract de creditare semnat intre cele 2 societati, cu clauze referitoare la suma imprumutata, termene si conditii de restituire, eventuale garantii. Acordarea de imprumuturi este o operatie economica scutita de TVA fara drept de deducere, conform art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Dificultati apar in conditia in care societatea ce acorda imprumutul nu are in obiectul de activitate acordarea de credite, lucru destul de des intalnit in practica, datorita restrictiilor din legislatia sistemului financiar bancar.

De asemenea, imprumutul trebuie sa fie unul neprofesional, negarantat cu depozite de la terti, conform art. 2 alin. (1) - (2) din Legea 93/2009.

Astfel, consideram ca puteti acorda acest imprumut sub rezerva obligatorie de a solicita un punct de vedere BNR cu privire la natura imprumutului. Se necesita existenta unui contract de imprumut care sa prevada cel putin urmatoarele elemente:

- identitatea partilor;
- valoarea imprumutului si moneda in care se acorda;
- perioada de acordare a imprumutului;
- durata imprumutului;
- procedura de restituire;
- garantii solicitate, daca exista;
- alte clauze privind modul de finalizare a contractului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?


MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016