Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se aplica impozitarea dobanzii pentru contractul de imprumut cu persoana juridica straina?

01-Iun-2012
9829
Analizam, in primul rand, cazul unei societati din Romania care incheie un contract de imprumut cu o persoana juridica (PJ) din Olanda pe o perioada de un an. La expirarea termenului, PJ din Romania nu a platit nici o suma PJ din Olanda aferenta acestui contract. Incepand din ziua urmatoare datei expirarii vechiului contract, se incheie un nou contract pe o suma mai mare si cu o alta dobanda, tot pe o perioada de un an. Vom vedea astfel daca acest contract trebuie inregistrat la BNR si daca PJ din Romania trebuie sa plateasca impozite aferente acestui contract (in cazul in care nu s-a platit nici o suma nici pentru credit, nici pentru dobanzi). Totodata, vom analiza situatia inbersa prin care persoana juridica din Romania incheie un contract de imprumut cu o persoana juridica din Polonia.

Raspuns:

1. Din punctul de vedere al declararii la BNR, sunt aplicabile prevederile din Norma 17/2002, cu modificari ulterioare, ce stabileste conditiile de raportare la BNR, pentru creditele pe termen mediu si lung obtinute de la nerezidenti, conform art. 2 alin. (1) din prezenta norma.

Termenul de raportare este de 30 de zile de la semnarea contractului de imprumut si se declara utilizand formularul statistic F1 din Anexa la norma bancara mai sus amintita.

Deoarece nu exista un temei normativ care sa stabileasca daca un imprumut pe o perioada de fix 1 an este pe termen scurt, mediu sau lung, reglementarile facand precizare la pana sau peste 1 an, in opinia noastra acest imprumut poate fi asimilat unui imprumut pe termen mediu, conform practicii uzuale si se raporteaza la banca nationala.

Dobanzile datorate de un rezident catre un nerezident sunt in sfera impozitului pe venitul realizat de nerezidenti in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Impozitul este exigibil, fie la data platii efective a dobanzii, fie la data capitalizarii dobanzii, conform art. 116 alin. (5) din Codul fiscal, detaliat prin norma metodologica adoptata la pct. 9^1 lit. b) din HG 44/2004.

Daca beneficiarul acestor dobanzi, va prezinta certificatul de rezidenta fiscala in Olanda, in acest caz se aplica cea mai favorabila impozitare intre cele prevazute in legislatia interna si procedura adoptata prin Conventia de evitare a dublei impuneri.

Intre Romania si Olanda exista conventie de evitare a dublei impuneri adoptata prin Legea 85/1999, ce stabileste la art. 11 procedura de impozitare a dobanzii.

Cu toate acestea, la art. 23 din conventie, este stabilita situatia ca impozitarea dobanzii se poate aplica in conditiile in care ambele state impoziteaza veniturile realizate din operatii de capital. Practic, daca una dintre state acorda scutire la impozitarea dobanzilor incasate/platite la/catre nerezidentii celuilalt stat, se va aplica scutirea si in celalalt stat.

La data intocmirii prezentului raspuns, Olanda acorda scutire la impozitarea dobanzilor platite rezidentilor din Romania, astfel si in sens invers, dobanzile ce intra in sfera impozitului pe venit datorate de rezidenti in Romania catre beneficiari efectivi de dobanda rezidenti in Olanda, aceste sume sunt scutite de impozitul pe venitul datorat de nerezidenti.

In mod evident, se necesita sa detineti certificatul de rezidenta fiscala al societatii din Olanda si sa solicitati autoritatilor competente un document ce atesta ca Olanda scuteste la impozit dobanda incasata de nerezidentii din Romania. Aceste documente sunt necesare pentru a beneficia de scutire.

2. In situatia a doua descrisa de intrebare, cand societatea din Romania acorda un imprumut societatii din Olanda, raspunzand in domeniul intrebarii, consideram ca actualele prevederi normative nu va obliga la raportarea imprumutului catre societati nerezidente, insa discutia trebuie avuta in vedere din punctul de vedere al legalitatii operatiei, in sensul ca acordarea de imprumuturi ar trebui sa fie avuta ca obiect de activitate catre societate.

In acest moment, datorita unei discipline benefice de altfel impusa de BNR, obiectul de activitate acordarea de credite este permis de Registrul comertului numai societatilor autorizate de catre BNR (banci, institutii financiare, cooperative de credit).

Practic, exista o disputa juridica in sensul in care o societate comerciala ce nu indeplineste conditiile de institutie financiara si nu are ca obiect de activitate recunoscut de Registrul comertului acordarea de credite, daca poate acorda imprumuturi.

Autorul acestui raspuns considera ca societatea respectiva nu poate acorda imprumuturi, decat in cazul unor operatii de trezorerie intre societati afiliate, iar imprumuturile nu sunt sub forma profesionala si nu sunt garantate cu depozite incasate de la terti. Subiectul va putea fi dezbatut pe larg daca este necesar.

Mai retinem si faptul ca legislatia stabileste ca numai BNR poate emite o opinie asupra tipului de imprumut acordat, daca este acordat sub forma profesionala sau neprofesionala.

In ce priveste impozitarea dobanzii incasate de la o societate din Olanda, consideram ca aceasta este scutita de impozit in Olanda, conform Conventiei de evitare a dublei impuneri mai sus amintite si a legislatiei interne din Olanda. Dobanzile vor fi supuse impozitului pe profit in Romania, in temeiul art. 19 din Codul fiscal.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Se aplica impozitarea dobanzii pentru contractul de imprumut cu persoana juridica straina?":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016