Se aplica impozitarea dobanzii pentru contractul de imprumut cu persoana juridica straina?
Analizam, in primul rand, cazul unei societati din Romania care incheie un contract de imprumut cu o persoana juridica (PJ) din Olanda pe o perioada de un an. La expirarea termenului, PJ din Romania nu a platit nici o suma PJ din Olanda aferenta acestui contract. Incepand din ziua urmatoare datei expirarii vechiului contract, se incheie un nou contract pe o suma mai mare si cu o alta dobanda, tot pe o perioada de un an. Vom vedea astfel daca acest contract trebuie inregistrat la BNR si daca PJ din Romania trebuie sa plateasca impozite aferente acestui contract (in cazul in care nu s-a platit nici o suma nici pentru credit, nici pentru dobanzi). Totodata, vom analiza situatia inbersa prin care persoana juridica din Romania incheie un contract de imprumut cu o persoana juridica din Polonia.
Raspuns:
1. Din punctul de vedere al declararii la BNR, sunt aplicabile prevederile din Norma 17/2002, cu modificari ulterioare, ce stabileste conditiile de raportare la BNR, pentru creditele pe termen mediu si lung obtinute de la nerezidenti, conform art. 2 alin. (1) din prezenta norma.
Termenul de raportare este de 30 de zile de la semnarea contractului de imprumut si se declara utilizand formularul statistic F1 din Anexa la norma bancara mai sus amintita.
Deoarece nu exista un temei normativ care sa stabileasca daca un imprumut pe o perioada de fix 1 an este pe termen scurt, mediu sau lung, reglementarile facand precizare la pana sau peste 1 an, in opinia noastra acest imprumut poate fi asimilat unui imprumut pe termen mediu, conform practicii uzuale si se raporteaza la banca nationala.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Regimul TVA al asigurarilor In cadrul unui contract de leasing operational extern avand ca obiect un camion, am primit de la partenerul din Cehia o factura care cuprinde urmatoarele elemente: -rate leasing in...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Rectificare impozit pe profit In cazul in care societatea in cursul anul 2024 a recunoscut doar venituri din actiuni la alte entitati asociate (a incasat dividende de la o persoana juridica), iar in trimestrul...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Contract de mandat cenzor Societatea x, societate pe actiuni, zice ca persoana fizica ce a fost pusa cenzor a inlocuit alta persoana si ca nu mai trebuie contract, dar de unde stiu eu persoana pusa cenzor...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
TVA servicii birou notarial Un birou notarial, platitor de TVA, in cazul in care realizeaza servicii constand in lichidarea regimului matrimonial, la facturarea acestor servicii va aplica regimul de scutire...citeste mai mult
Dobanzile datorate de un rezident catre un nerezident sunt in sfera impozitului pe venitul realizat de nerezidenti in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Impozitul este exigibil, fie la data platii efective a dobanzii, fie la data capitalizarii dobanzii, conform art. 116 alin. (5) din Codul fiscal, detaliat prin norma metodologica adoptata la pct. 9^1 lit. b) din HG 44/2004.
Daca beneficiarul acestor dobanzi, va prezinta certificatul de rezidenta fiscala in Olanda, in acest caz se aplica cea mai favorabila impozitare intre cele prevazute in legislatia interna si procedura adoptata prin Conventia de evitare a dublei impuneri.
Intre Romania si Olanda exista conventie de evitare a dublei impuneri adoptata prin Legea 85/1999, ce stabileste la art. 11 procedura de impozitare a dobanzii.
Cu toate acestea, la art. 23 din conventie, este stabilita situatia ca impozitarea dobanzii se poate aplica in conditiile in care ambele state impoziteaza veniturile realizate din operatii de capital. Practic, daca una dintre state acorda scutire la impozitarea dobanzilor incasate/platite la/catre nerezidentii celuilalt stat, se va aplica scutirea si in celalalt stat.
La data intocmirii prezentului raspuns, Olanda acorda scutire la impozitarea dobanzilor platite rezidentilor din Romania, astfel si in sens invers, dobanzile ce intra in sfera impozitului pe venit datorate de rezidenti in Romania catre beneficiari efectivi de dobanda rezidenti in Olanda, aceste sume sunt scutite de impozitul pe venitul datorat de nerezidenti.
In mod evident, se necesita sa detineti certificatul de rezidenta fiscala al societatii din Olanda si sa solicitati autoritatilor competente un document ce atesta ca Olanda scuteste la impozit dobanda incasata de nerezidentii din Romania. Aceste documente sunt necesare pentru a beneficia de scutire.
2. In situatia a doua descrisa de intrebare, cand societatea din Romania acorda un imprumut societatii din Olanda, raspunzand in domeniul intrebarii, consideram ca actualele prevederi normative nu va obliga la raportarea imprumutului catre societati nerezidente, insa discutia trebuie avuta in vedere din punctul de vedere al legalitatii operatiei, in sensul ca acordarea de imprumuturi ar trebui sa fie avuta ca obiect de activitate catre societate.
In acest moment, datorita unei discipline benefice de altfel impusa de BNR, obiectul de activitate acordarea de credite este permis de Registrul comertului numai societatilor autorizate de catre BNR (banci, institutii financiare, cooperative de credit).
Practic, exista o disputa juridica in sensul in care o societate comerciala ce nu indeplineste conditiile de institutie financiara si nu are ca obiect de activitate recunoscut de Registrul comertului acordarea de credite, daca poate acorda imprumuturi.
Autorul acestui raspuns considera ca societatea respectiva nu poate acorda imprumuturi, decat in cazul unor operatii de trezorerie intre societati afiliate, iar imprumuturile nu sunt sub forma profesionala si nu sunt garantate cu depozite incasate de la terti. Subiectul va putea fi dezbatut pe larg daca este necesar.
Mai retinem si faptul ca legislatia stabileste ca numai BNR poate emite o opinie asupra tipului de imprumut acordat, daca este acordat sub forma profesionala sau neprofesionala.
In ce priveste impozitarea dobanzii incasate de la o societate din Olanda, consideram ca aceasta este scutita de impozit in Olanda, conform Conventiei de evitare a dublei impuneri mai sus amintite si a legislatiei interne din Olanda. Dobanzile vor fi supuse impozitului pe profit in Romania, in temeiul art. 19 din Codul fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: Care este cota de TVA practicata in cazul inchirierii acestor aparate? Avand in vedere ca ciorapii de compresiune medicinali nu sunt inclusi in scutirea de taxa prevazuta la art. 294 din Codul fiscal, ce cota de TVA se va practica in facturile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic, incepand cu 01.01.2026. Astfel, avand in vedere ca exercitiul fiscal cuprinde perioada 01.05.2024?31.12.2025, conform art. 16 alin. (5^1), care este termenul de depunere pentru: - D700 ? cu adaugarea impozitului pe constructii - D100 ? obligatia de plata a impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit pe profit, formularul 101
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit, cu activitate de bar, care are si venituri de noapte. Am calculat impozitul pe profit pe anul 2024 si imi da 14.000 lei, iar impozitul pe veniturile de noapte de 5% este de 16.000 lei pe anul 2024. Conform Codului fiscal, se achita impozitul mai mare, cel de 5%, adica 16.000 lei. Cand completez declaratia 101, se cumuleaza cele doua impozite. La randul 41.1 am calculat impozitul de 16% conform profitului impozabil = 14.000 lei (conform veniturilor si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectare erori contabile
Intrebare: O societate A are o datorie catre un furnizor B de aproximativ 40.000 lei la luna mai 2025. In luna iunie 2025, societatea A cere o fisa partener de la furnizorul B, iar in urma verificarii fiselor se constata ca lipsesc 5 facturi cu minus din 2021 (facturi de reducere comerciala) in contabilitatea societatii A. Potrivit fisei primite de la societatea B, soldul este 0 la 31.12.2021, insa in contabilitatea societatii A figureaza o datorie catre societatea B de aproximativ 40.000 lei. La momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Data depunere situatii financiare fuziune
Intrebare: La procedura de fuziune prin absorbtie, daca s-a stabilit in proiectul de fuziune ca data situatiilor financiare de fuziune este 31.12.2024 (la care ne-am raportat), proiectul de fuziune fiind intocmit la data de 16.04.2025 si depus la Registrul Comertului in 16.05.2025, iar data eliberarii cererii de mentiuni este 19.05.2025, va rog sa ma lamuriti: 1. Ce data se trece in formularul S1039? 2. Arhiva din formularul S1039 poate fi aceeasi cu arhiva depusa pentru situatiile financiare la 31.12.2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende nerezident
Intrebare: Asociat unic, persoana fizica romana, are de retras dividende dintr-o societate juridica (SRL). Intre timp, asociatul unic se stabileste in Germania cu toate formele legale, fara a mai locui in Romania (maximum doua saptamani pe an, in concediu). Cum se impoziteaza dividendele in cazul in care doreste retragerea lor? Exista obligativitatea achitarii CASS in cazul depasirii plafonului? Ce obligatii ii revin acestuia pe teritoriul Romaniei si ce declaratii trebuie sa depuna societatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<