
Raportul Special
realizat de specialisti
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 487 din 09.06.2020 a fost publicata Hotararea nr. 458/2020 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020.
Actul normativ a intrat in vigoare din data de 9 iunie 2020 si prevede modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii.
Astfel, beneficiarul trebuie sa prezinte institutiilor de credit finantatoare garantii colaterale, care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie 100% valoarea finantarii, proportional cu procentul de garantare.
In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea si de alte garantii colaterale.
Pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru, se instituie ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare, proportional cu procentul de garantare.
In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, din motive rezonabile si necesare, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea de garantii colaterale,
Daca valabilitatea documentului transmis de finantator a expirat pana la data aprobarii garantiei, FNGCIMM realizeaza consultarea bazei de date a MFP. In situatia in care solicitantul inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, acesta se obliga sa le achite din creditul/linia de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordata in cadrul programului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. I. -
Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 8 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (19) se abroga.
2. La articolul 9, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 9. -
(1) In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. f) si ale art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarul trebuie sa prezinte institutiilor de credit finantatoare garantii colaterale, care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie 100% valoarea finantarii, proportional cu procentul de garantare. In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea si de alte garantii colaterale.
(2) In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru, se instituie ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare, proportional cu procentul de garantare. In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, din motive rezonabile si necesare, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea de garantii colaterale, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare."
3. La articolul 12 alineatul (3), litera e) va avea urmatorul cuprins:
"
e) certificatul de atestare fiscala si acordul beneficiarului de finantare de consultare a bazei de date a MFP, prevazut in anexa nr. 2;".
4. La articolul 12 alineatul (4), litera e) va avea urmatorul cuprins:
"
e) rezultatul consultarii bazei de date a MFP de catre finantator. In cazul in care valabilitatea documentului transmis de finantator a expirat pana la data aprobarii garantiei, FNGCIMM realizeaza consultarea bazei de date a MFP utilizand documentul transmis de finantator conform prevederilor alin. (3) lit. e) teza finala. In situatia in care solicitantul inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta se obliga sa le achite din creditul/linia de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordata in cadrul programului."
5. La articolul 16 alineatul (7), litera b) va avea urmatorul cuprins:
"
b) diminuarea valorii garantiei, ca urmare a neutilizarii integrale a finantarii aprobate, dupa expirarea perioadei de realizare a investitiei in cazul creditelor de investitii, inclusiv in cazul rambursarilor partiale anticipate in interiorul perioadei de valabilitate a garantiei. In cazul finantarilor a caror rambursare se face in baza unui grafic nu este necesara notificarea FNGCIMM."
6. La articolul 16, alineatul (8) va avea urmatorul cuprins:
"
(8) FNGCIMM confirma notificarea in termen de 15 zile de la data primirii. In toate cazurile, notificarea se transmite FNGCIMM de catre institutia de credit dupa aprobarea modificarii conditiilor initiale prevazute in contractul de garantare de catre structurile sale competente si inainte de implementarea acestei hotarari, cu respectarea conditiilor programului."
7. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
Art. 17. -
(1) In aplicarea prevederilor art. 8 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contractul de garantare se acorda reprezentantilor legali ai institutiei de credit un mandat special, in vederea efectuarii formalitatilor de inscriere, modificare a inscrierii, reinnoire si radiere atat a garantiilor colaterale, cat si a ipotecilor imobiliare si/sau mobiliare, prevazute la art. 1 alin. (17) si (18), constituite de beneficiari si/sau de terti garanti, dupa caz, in favoarea institutiei de credit si statului roman, in cartea funciara/Registrul National de Publicitate Mobiliara, respectiv in registrele de evidenta si publicitate asimilate, dupa caz.
(2) Se acorda FNGCIMM un mandat special, in vederea emiterii acordului privind modificarea/radierea din cartea funciara/Registrul National de Publicitate Mobiliara a ipotecilor legale imobiliare si/sau mobiliare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 1 alin. (17) si (18). Mandatul special se acorda prin contractul de garantare pentru ipotecile individualizate conform prevederilor art. 19 alin. (2). "
8. La articolul 19, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Ipotecile legale prevazute la art. 8 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se individualizeaza in contractul de garantare."
9. La articolul 23, alineatele (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"
(2) FNGCIMM aproba cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii tuturor documentelor prevazute la art. 22, a asumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si a respectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5).
. . . . . . . . . .
(4) FNGCIMM respinge cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii incomplete a documentelor care insotesc cererea de plata prevazute la art. 22 si/sau neasumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si/sau nerespectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5). "
Art. II. -
Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA aflate in curs de solutionare.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Ajutorul de stat pentru sustinerea IMM-urilor, explicat printr-o serie de intrebari si raspunsuriOUG 34/2023: Ordonanta care prevede reducerea cheltuielilor publice a fost publicata in Monitorul OficialA aparut MODELUL de completare a declaratiei pe propria raspundere pentru IMM-urile care vor sa obtina granturi in cadrul programului IMM Invest PlusGuvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceriOrdinul 2803/2020. Modificarea si completarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor pentru sustinerea IMM-urilorUltimele articole
IMM Invest PLUS continua si in 2023, cu un plafon de garantii mai mare cu 14% decat cel din 2022Proiect Finante: Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate in perioada 2023-2025MFP modifica din nou IMM INVEST ROMANIA. Vezi cele 8 schimbari propuseFinantele modifica programul IMM Invest: crestere plafoane, prelungire valabilitate si introducerea unei norme tranzitoriiCoronavirus la locul de munca: reguli si masuri pentru companiile cu angajati bolnaviArticole similare
Ordinul 1138/2015 pentru MODIFICAREA NORMELOR METODOLOGICE de aplicare a prevederilor art. 141 din OUG 64/2009Ce acte cu incidenta fiscala au aparut recent?Platile catre beneficiari se vor face mai usorMODIFICAREA NORMELOR METODOLOGICE de aplicare a Codului fiscalNoutati Legislatie Fiscala 01 - 05 iunie 2009Ultimele articole
Noua HG pentru modificarea Legii 227/2015. Ce schimbari apar in privinta impozitului pe profit si microPrecizari ANAF cu privire la regimul accizelor pentru produsele cu nicotina incepand cu 01 iunie 2024Titlul VIII -accize si alte taxe- din Normele Codului Fiscal va fi modificat de Finante (Proiect de Hotarare)Ordinul 2068/2020 modifica si completeaza mecanismul de transfer al granturilor pentru sustinerea IMM-urilorOUG 70/2020: Prelungire indemnizatii de somaj tehnic si zile libere pentru parinti. Masuri specificeSfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA