
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In saptamana care se apropie de final am avut o bogatie de noutati despre care am scris in detaliu de fiecare data. O veste buna pentru PFA-uri si firmele cu sediu social in locuinta vine printr-un nou proiect publicat de MFP si care poate fi consultat mai jos. De asemenea, am adus cateva informatii detaliate cu privire la preturile de transfer si am publicat o analiza de specialist in ce priveste cheltuielile de deplasare.
Retinem, totodata, ca importanta modificare, introducerea unui nou top de impozit de la 31 martie 2016 pentru restaurante, hoteluri, pensiuni, baruri si pizzerii,
Proiectul publicat de MFP privind modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal poate fi consultat aici.
Impozit nou din 31 martie pentru restaurante, hoteluri, pensiuni, baruri si pizzerii
Legislatia fiscala se completeaza de la 31 martie cu un nou impozit fix pe care vor trebui sa il plateasca restaurantele, hotelurile, micile pensiuni, barurile, pizzeriile si shaormeriile. Initial exista o perioada in care aceste afaceri puteau opta pentru actualul sistem de impozitare sau pentru cel care se va aplica de la 31 martie 2016. Va informam ca proiectul a fost adoptat de Senat la inceputul acestei saptamani.
Proiectul vizeaza in principal agentii economici din turism si din industria serviciilor de alimentatie, insa a suferit nenumarate modificari, fapt care a dus, in cele din urma, la aceasta amanare a termenului de aplicare.
Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.
Cote reduse microintreprindere. Pentru ce tipuri de microintreprinderi se aplica?
Se aplica cotele reduse la impozitul pe veniturile intreprinderilor de 1 si 2% si pentru firmele infiintate anterior anului 2016 daca se indeplinesc conditiile cu privire la numarul de salariati.
Ca exceptie, se aplica cota de 1% si pentru microintreprinderile infiintate in anul 2016 si care au un singur salariat si care au o durata de minim 48 luni. In mod normal, daca nu erau exceptate societatile infiinate in anul 2016 cu un singur salariat erau impuse cu cota de 2%.
Redam mai jos prevederile art 51 din Codul fiscal:
"ART. 51 - Cotele de impozitare
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Regimul fiscal al cheltuielilor de deplasare conform Noului Cod fiscal
Cu privire la impozitul pe venit art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal stabileste ca indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt impozabile in urmatoarele limite:
- in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
- strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 se poate acorda diurna neimpozabila si netaxabila cu contributii sociale in limita a 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, urmatoarelor persoane:
- administratori;
- directori;
- membrii directoratului de la societatile in sistem dualist;
Tranzactii pentru care exista obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer
De data aceasta am dorit sa va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.74 din 02.02.2016 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.442/2016 - OANAF 442/2016, privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
In vederea justificarii respectarii principiului valorii de piata a preturilor de transfer dintre persoane afiliate, coroborand prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu cele ale Legii nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala s-a emis Ordinul presedintelui ANAF nr.442/2015 prin care s-a instituit obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer pentru anumite categorii de contribuabili si tranzactii efectuate, astfel:
1.Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, stabiliti prin ordin al pretedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din pragurile de semnificatie, prevazute mai jos, au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<