
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Firmele, PFA-urile, II-urile, profesionistii si microintreprinderile vor putea beneficia, in perioada lunilor noiembrie 2021-martie 2022, de compensarea facturilor de curent si gaze, asa cum a fost stabilit prin schema de ajutor prevazuta de Legea 259/2021.
Conform actului normativ, pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru urmatoarele categorii de clienti finali:
a) clieniti casnici;
b) intreprinderi mici si mijlocii, denumite in continuare IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice si private, unitati de invatamant publice si private, definite conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si crese;
e) organizatii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum si unitatile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata;
f) furnizori publici si privati de servicii sociale prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Schema de sprijin cuprinde urmatoarele masuri:
a) pentru clientii casnici - acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice, si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale, in conditiile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta;
Pentru microintreprinderi, IMM-uri, PFA-uri, IF-uri si II-uri este prevazuta:
(i) exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si accizei;
(ii) exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distributie si accizei.
Schema de sprijin se aplica si in cazul condominiilor cu incalzire centralizata avand drept combustibil gazele naturale si care au un singur punct de consum care deserveste spatiile locative din condominiu.
Pretul de referinta al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh si include tarifele reglementate pentru servicii de retea, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Pretul de referinta al gazelor naturale este de 125 lei/MWh si nu include TVA, taxe si tarife reglementate, tarife de inmagazinare, precum si acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administratiei condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale modalitatea de repartizare a consumului total si consumul corespunzator fiecarui client casnic din cadrul condominiului.
Sumele rezultate din aplicarea schemei de sprijin pentru IMM-uri, microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si documentele justificative se comunica de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale Ministerului Energiei in termen de 15 zile de la incheierea lunii calendaristice, in vederea decontarii lunare a acestora.
Decontarea catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale se realizeaza in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii de catre furnizori a informatiilor prevazute mai sus, prin plati directe catre furnizori.
In vederea regularizarii sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distributie de energie electrica/ gaze naturale au obligatia ca, in perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar fata de citirile stabilite conform reglementarilor in vigoare, sa efectueze citirea indexului contorului la clientii finali care au beneficiat de schema de sprijin si sa comunice furnizorilor de energie electrica/gaze naturale datele de masurare ale acestora.
Furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revand energie electrica clientilor finali au obligatia sa emita clientilor finali, pâna la data de 30 iulie 2022, facturi de regularizare pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, pe baza datelor de masurare comunicate de catre operatorii de distributie de energie electrica/gaze naturale in conformitate cu prevederile alin. (1). Facturile de regularizare emise clientilor finali contin si recuperarea sumelor decontate necuvenit clientilor care au depasit limita de consum in perioada de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revand energie electrica clientilor finali au obligatia sa determine, pana la data de 30 iulie 2022, pe baza datelor de masurare comunicate de catre operatorii de distributie de energie electrica/gaze naturale, valoarea finala aferenta schemei de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022 si sa comunice aceasta valoare Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.
Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala determina sumele decontate necuvenit sau nedecontate furnizorilor de energie electrica/gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 si le va comunica furnizorilor, precum si operatorilor de distributie care revând energie electrica clientilor finali.
In termen de 30 de zile de la comunicarea sumelor potrivit alin. (4), furnizorii de energie electrica/gaze naturale, precum si operatorii de distributie care revând energie electrica clientilor finali vor returna la/vor primi de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala sumele decontate necuvenit sau nedecontate, dupa caz.
Consumul zilnic de referinta la energie electrica si gaze naturale. Exemple de calcul la acordarea compensatiei la energie electrica si gaze, AICI (Anexa 7) click»
Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii" a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1036 din 29 octombrie 202.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
IMM-urile, PFA-urile, II-urile, profesionistii si ONG-urile vor putea compensa plata facturilor de curent si gazeArticole similare
Un posibil scenariu similar situatiei din 2008: Criza se intoarce?Buletin informativ ANAF: Actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitor in perioada 28.12.2020 - 31.12.2020Granturi pentru capital de lucru. Noi domenii eligibile pentru obtinerea fondurilor externe nerambursabile (Legea 220/2020)Consumatorii industriali scutiti de plata certificatelor verzi nu pot face concedieri timp de 10 aniLegumicultorii fac evaziune, dar se plang ca nu primesc ajutor de la statUltimele articole
Ajutor de la stat de pana la 100.000 euro/ an pentru producatorii de agricoli de legume, fructe si cartofiAtentie! Firmele pot aplica si pentru anul fiscal 2022 masurile fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor propriiDigitalizare IMM-uri. Pentru a obtine granturile anumite firme trebuie sa depuna un raport intocmit de un expert contabil CECCARAjutoare de la stat in 2023: Anumite persoane vulnerabile pot primi SPRIJIN FINANCIAR de peste 10.000 leiAmenzi de 6.000 lei pentru persoanele care folosesc in alte scopuri suma de 1.400 lei primita de la stat pentru plata facturilor la energieSfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile