
Raportul Special
realizat de specialisti
Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de insertie, de la 650 lei la 1.500 lei, daca parintele revine in activitate pana la varsta de 6 luni a copilului sau 1 an in cazul copilului cu handicap, conform unui comunicat de presa al MMPS.
Astfel, parintii aflati in concediu pentru cresterea copiilor vor primi un stimulent de insertie majorat la 1.500 de lei, fata de 650 de lei cat este in prezent, daca revin in activitate inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni sau 1 an in cazul copilului cu handicap. Suma este acordata pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
Decizia a fost luata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Prevederile nou adoptate urmaresc in principal stimularea revenirii in activitate a parintilor aflati in concediul pentru cresterea copiilor si asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei parti din serviciile pentru ingrijirea copilului pe perioada cat parintii sunt la serviciu.
Actul normativ mai prevede mentinerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de insertie acordat pentru:
- persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni (1 an in cazul copilului cu handicap) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati);
- persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu dizabilitati) oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani (4 ani in cazul copilului cu dizabilitati).
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In acelasi timp, se introduce stimulentul de insertie de 650 lei pentru persoanele care se intorc la activitatea profesionala in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
Documentul mai propune acordarea stimulentului de insertie parintelui care are in intretinere copii cu varsta cuprinsa intre 2 (3) si 3 (4) ani in cazul in care, dupa incetarea unui raport de munca sau de serviciu, se reangajeaza, precum si in situatia in care acesta beneficiaza de concediile medicale prevazute de OUG nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv concediile pentru recuperarea capacitatii de munca, concediile de ingrijire a copilului bolnav, mai putin concediile de maternitate.
Sunt clarificate, de asemenea, unele dispozitii privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul persoanelor care, dupa stabilirea dreptului, isi stabilesc resedinta in alta tara si sunt reglementate situatiile in care se constata o abatere grava sau abateri disciplinare repetate in legatura cu munca in perioada acordarii stimulentului de insertie, respectiv pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 (4) ani, perioada in care, in prezent, se interzice angajatorului incetarea raportului de munca sau de serviciu.
Se estimeaza ca un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copiilor vor opta pentru intoarcerea la activitatea profesionala si obtinerea stimulentului de insertie inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, astfel ca numarul beneficiarilor de stimulent de insertie va creste la 105.687 persoane, fata de 85.673 cate sunt in prezent.
Sumele pentru acordarea indemnizatiei vor scadea de la 4.800 milioane de lei la 4.118 milioane de lei, in timp ce sumele pentru stimulentul de insertie vor creste de la 670 milioane de lei la aproximativ 1.173 milioane de lei.
Astfel, aplicarea prevederilor noului act normativ poate duce la scaderea cheltuielilor de asistenta sociala cu aproximativ 100 milioane de lei pentru o perioada de 12 luni. Pentru anul 2021, tinand cont de perioada ramasa pana la sfarsitul acestuia, se estimeaza o scadere a cheltuielilor de aproximativ 58 milioane lei.
Sursa: MMPS
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta privind indemnizatia pentru cresterea copilului. Care sunt prevederile principale?MMPS: Modificarea cererii initiale pentru beneficii sociale se transmite electronic catre AJPISS-a adoptat tacit: Bunicii care au grija de nepoti vor primi indemnizatie lunara de 650 de leiIn atentia angajatorilor: De la 1 iulie 2016 se simplifica procedurile de acordare a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copiluluiIndemnizatia lunara pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie. Conditii pentru acordareUltimele articole
Concediu de crestere si ingrijire copil. Cand se poate reintoarce la munca angajatul pentru a beneficia de stimulentul de insertie?Ministerul Muncii: Parintii primesc stimulentul de insertie, chiar daca in aceasta perioada le-a incetat/suspendat CIMDreptul la STIMULENT DE INSERTIE. Data revenirii la locul de muncaNoile masuri pentru atragerea specialistilor si pentru stimularea incadrarii in munca a somerilorIn atentia companiilor: De la 1 august se aplica reguli noi privind concediul de acomodareArticole similare
Fara restrictie de varsta si fara taxa de infiintare. Ce trebuie sa stii daca vrei sa pornesti o afacereAjutor de stat pentru o investitie minima de 3 milioane de euroSe simplifica normele UE privind accesul IMM-urilor la finantariMicrogranturile de pana la 2.000 de euro NU pot fi obtinute de PFA-urile care au fost infiintate dupa data de 1 februarie 2020Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii 336/2018: Fermierii primesc subventii de la stat pentru angajarea tinerilorUltimele articole
Proiecte de sprijin pentru firme si cetateni. Care sunt cele 4 masuri anuntate de finanteFonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acordaFinantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltareStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriGuvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceriArticole similare
Revenirea la locul de munca. Angajatii sunt OBLIGATI sa se vaccineze?Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA