Propunere aprobata: Combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale
Proiectul Legii modificarea Art.7, alin.(4) din O.U.G. nr.119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale a fost aprobat de Senat si asteapta acum avizele finale.
Procedura ordonantei de plata transpune in dreptul romanesc Directiva 200/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea intarzierii platilor in tranzactiile comerciale, reprezentand o procedura speciala prin care se solicita obligarea debitorului la plata unei sume de bani, in masura in care sunt indeplinite anumite conditii.
Acest fapt este insa dificil de indeplinit in conditiile in care, in cadrul OUG 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale, a lasat la libera apreciere a judecatorului de a considera sau nu lipsa depunerii intampinarii drept o recunoastere a pretentiilor creditorului.
Echivalarea lipsei depunerii intampinarii din partea paratului citat cu respectarea dispozitiilor art. 88 Cod Pr. Civila, cu o recunoastere a pretentiilor creditorului ar contribui la urgentarea solutionarii cauzei si la prevenirea exercitarii abuzive sau cu intarziere a drepturilor procesuale, instanta fiind in masura de a cunoaste, inca de la inceput, cadrul procesual, iar reclamantul isi poate pregati apararile in cunostinta de cauza, in raport de sustinerile paratului, cuprinse in intampinare.
Se propune astfel modificarea alineatului (4) art. 7 dupa cum urmeaza:
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Actualizare vector fiscal ICAS Impozitul suplimentar pentru activitatile din domeniul petrol si gaze este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit? Vectorul fiscal al societatii trebuie...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
(4) In citatie se va preciza ca pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare, debitorul este obligat sa depuna intampinare, sub actiunea decaderii din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. In cazul nedepunerii intampinarii, instanta va considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<