
Raportul Special
realizat de specialisti
Dupa ce a trecut valul de bucurie simtit de contribuabilii care au si epuizat intreg bugetul de 40 de milioane de lei, in mai putin de 14 ore de la deschiderea inscrierilor in programul Rabla pentru electrocasnice 2019, au inceput si problemele. Nu toate voucherele pot fi folosite. Unele sunt inutile, din lipsa de produse electrocasnice ale caror caracteristici sa corespunda celor enuntate in Program. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a gasit, insa, solutia: schimbarea voucherelor la o clasa energetica inferioara.
Concret?
Inainte de deschiderea inscrierilor in Programul Rabla pentru Electrocasnice 2019, cand Ministerul Mediului abia lansa in dezbatere publica Proiectul de Ordin privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice de uz casnic, uzate cu unele noi mai performante din punct de vedere energetic - Rabla pentru electrocasnice, altfel stateau lucrurile. Voucherele pentru achizitionarea de televizoare aveau o valoare de 200 lei (pentru televizoare cu eficienta energetica A) sau de 500 lei (pentru televizoare cu eficienta energetica A+). Oamenii s-au documentat, au prospectat piata si au decis ca ar putea opta pentru voucherul cu valoare mai mare, dat fiind ca oferta pentru televizoare de clasa energetica A+ este suficient de variata.
Doar ca in momentul in care au inceput inscrierile in program, au aflat ca valoarea voucherelor s-a modificat. Cele de 200 de lei se ofera pentru pentru televizoare cu eficienta energetica A si A+, iar altele de 400 de lei, pentru televizoare cu eficienta energetica A++ si A+++.
Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi AICI >>
Cu primele informatii in minte, foarte multe persoane au optat pentru voucherele cu valoare mai mare, fara a mai verifica daca in oferta comerciantilor eligibili in program exista astfel de TV-uri, cu clasa energetica A+++ sau A++. Intre timp, pentru ca tot mai multa lume a inceput sa se planga de acest subiect, am verificat si noi. In oferta a trei mari retaileri din domeniu, de pe piata din Romania, nu exista deloc televizoare cu clasa energetica A+++. Iar pentru clasa energetica A++, unul dintre comercianti are 2 produse indisponibile in oferta, iar ceilalti doi au 3, respectiv 4 produse.
Astfel, cei care vor sa opteze pentru un TV cu clasa energetica A+ vor trebui sa isi schimbe voucherul oferit de AFM la o valoare inferioara, adica la cea de 200 de lei.
Incepand de joi, 06 iunie 2019, AFM anunta ca persoanele fizice care s-au inscris in Programul national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla Electrocasnice) prin intermediul aplicatiei electronice pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu https://solicitant.afm.ro/PF/, pot modifica eficienta energetica a unui echipament aprobat, doar de la o clasa superioara la o clasa inferioara.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Modificarea se va face cu modificarea sumei aferente fiecarei categorii de echipament.
Cei care opteaza pentru schimbarea valorii voucherului trebuie sa stie ca aceasta va fi operata de catre comercianti in momentul achizitionarii unui echipament, la solicitarea beneficiarului.
Persoana fizica beneficiaza de valoarea unui voucher la achizitionarea unui EEE eligibil, in schimbul predarii unui DEEE echivalent, cu exceptia masinilor de spalat vase care vor putea fi achizitionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer conditionat, masina de spalat rufe). Schimbul se face in sistem 1:1, la adresa mentionata de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face in momentul livrarii celui nou-achizitionat.
Reamintim ca finantarea se va acorda sub forma de vouchere, astfel:
a) 200 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A++;
b) 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++;
c) 300 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A++;
d) 400 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire (A+++/ A++);
f) 300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/l azi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/l azi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficienta energetica A si A+;
i) 400 lei pentru televizoare cu eficienta energetica A++ si A+++.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Depunerea declaratiei de fond de mediu. Cine are aceasta obligatie?Ce trebuie sa stii despre programul ?Rabla 2013?Plata efectuata pentru stingerea obligatiei curente si accesorii datorate. Care e procedura corecta?3.000 de tichete valorice in Rabla 2013, distribuite astaziCe obligatii privind ecotaxa au comerciantii care le achizitioneaza de la un furnizor intern?Ultimele articole
Declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu pot fi depuse si prin platforma e-TAX, conform Ordinului 209/2024Certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu poate fi obtinut online (Ordinul 2171/2021)Declaratia de mediu se va transmite exclusiv online incepand cu luna decembrie 2021Administratia Fondului pentru Mediu a publicat calendarul fiscal pentru anul 2020Noul Guvern propune o noua taxa auto! Orban: Ar putea fi conceputa ca o taxa de poluareSfaturi de la experti
Impozit si contributii sociale pe venitul din arenda 2025
Intrebare: Societatea a luat in arenda teren. Cum calculam impozitul pe venit, CAS si CASS? Se achita sume intre 1.000 lei si 80.000 lei/persoana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA