In acest articol vom analiza in ce situatii si care este procedura in care poate fi refuzata o factura in SPV.
Situatii in care beneficiarul poate refuza primirea unei facturi in SPV
Beneficiarul unei facturi are dreptul legal de a refuza factura care nu indeplineste conditiile legale si contractuale specificate.Principalele motive de refuz vizeaza neconcordantele in datele de identificare sau continutul obligatoriu al facturii. De exemplu, daca in factura sunt trecute informatii incorecte sau daca factura nu contine elementele esentiale conform legii, precum seria si numarul, datele emitentului, codul de inregistrare in scopuri de TVA si informatii detaliate despre bunurile sau serviciile furnizate, beneficiarul are dreptul legal de a o respinge.
De asemenea, daca serviciile facturate nu au fost efectiv prestate sau nu au fost respectate clauzele contractuale, factura poate fi refuzata. De exemplu, daca bunurile sau serviciile facturate difera de cele contractate, daca factura a fost dublata sau emisa pentru bunuri si servicii care nu au fost comandate, beneficiarul poate respinge documentul.
Afla TOATE obligatiile pe care le ai cu privire la e-Factura si e-Transport, ce erori poti comite si cum sa eviti amenzile.
Ghidul complet si actualizat privind e-Factura si e-Transport in 2025! - ofera solutii la problemele create de implementarea e-Factura si e-Transport!!
[PROCEDURA] Cum poate fi refuzata o factura in SPV
In conformitate cu prevederile art. 4 din OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, in cazul unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.Procedura privind primirea si refuzarea facturilor in SPV este urmatoarea:
Factura este transmisa in SPV. Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice. Factura nu poate fi returnata in sistemul RO e-Factura.
Mesajul de refuz in SPV. In situatia in care beneficiarul considera factura incorecta, incompleta sau in neconcordanta cu serviciile prestate, va transmite un mesaj in SPV prin care anunta refuzul facturii, in conformitate cu art. 4) al. (9) din OUG 120/2021.
Corectia facturii electronice. Aceasta se efectueaza conform prevederilor art. 330 din Codul Fiscal, adica prin stornare si emiterea unei facturi corectate. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
IMPORTANT DE STIUT!

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRaportare facturi in scop contabil in D394 Societatea noastra emite facturi de cazare si masa, catre persoane fizice, rezidente sau nerezidente, incasate cu cardul sau numerar si pentru care se emit si bonuri fiscale....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulServicii catre clienti din UE si afara UE Persoana juridica RO, fara cod TVA (neplatitor TVA - microintreprindere), presteaza servicii de natura tehnica - consultanta servicii maritime, proiectare explorare maritima si...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulConcediul medical cod 06 dupa concediul pentru cresterea copilului. Drepturi si obligatii Un salariat angajat la societatea noastra din 01.03.2025, aduce in luna iunie un concediu medical cod 06 pentru 4 zile. Anterior angajarii la societatea noastra s-a aflat in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata fond de handicap. Servicii de la unitati protejate Societatea a inchiriat echipament de birou in baza unui acord de parteneriat de la o societate autorizata ca unitate protejata, care are in anexa 1 la autorizatia de functionare ca...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare actiuni detinute la o alta societate Societatea noastra, persoana juridica romana, detine tiluri de participare (actiuni) in capitalul social al unei persoane juridice straine, cu rezidenta fiscala in Cipru. Avand in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Societatea care a primit factura incorecta poate decide sa NU inregistreze factura, avand ca justificare mesajul de refuz comunicat in sistemul RO e-Factura si referintele la clauzele contractuale. Aceasta abordare necesita o justificare temeinica a neconformitatii facturii, mai ales pentru perioade indelungate de facturare retroactiva.
O alternativa este inregistrarea facturii in contabilitate, dar refuzul platii (total sau partial), motivand in scris refuzul si invocand nerespectarea clauzelor contractuale. In acest caz, comunicarea refuzului in scris si invocarea clauzelor relevante din contract sunt esentiale pentru a justifica neplata pana la solutionarea litigiului.
Conform art. 6 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, orice document justificativ care sta la baza inregistrarilor contabile implica raspunderea persoanelor care le-au intocmit si aprobat, respectiv celor care le inregistreaza in contabilitate.
In plus, transmiterea unei facturi prin RO e-Factura nu reprezinta automat un document justificativ complet pentru plata sau inregistrare contabila, in special daca facturarea se extinde pe o perioada nejustificat de lunga.