Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012
Scaderea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la alimente nu este pe agenda Guvernului in 2012, a declarat, miercuri, noul ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, intr-o conferinta de presa.
'Scaderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. in conditiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscala. Daca ne uitam la tarile din jur, pe de o parte Grecia, care este in cedare de suveranitate, iar pe de alta parte, in Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune ca scadem TVA, pe de o parte, iar pe de alta parte ca incercam sa marim salariile sau pensiile. in functie de situatia economica viitoare discutam si acest subiect. Domnul Tabara a spus recent ca ar fi bine sa scadem TVA, dar nu a spus nici cand, nici cum. Cand voi avea o actiune, voi veni sa o comunic, nu pot eu sa arunc buzduganul inainte de a lua o decizie', a precizat Stelian Fuia.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat la inceputul lunii februarie ca reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produsele agro-alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Avem un studiu facut la nivelul tarilor UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferit de la o tara la alta. Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului", a precizat, la vremea respectiva, Valeriu Tabara.
Potrivit acestuia, cu exceptia a doua-trei tari din UE, care au o TVA ridicata la alimente, restul tarilor comunitare au introdus o taxa mult mai redusa la produsele alimentare.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, declara, tot in acea perioada, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.
"Acele voci care spun ca o scadere a TVA la alimentele de baza nu se va vedea in pretul final sunt acelea care au cerut TVA de 24%. Eu ma intreb cat a adus in plus la bugetul tarii aceasta marire a TVA. Din contra, consider ca banii stransi pe TVA sunt in suma mai mica decat cei stransi pe o taxa de 19%. Sunt convins ca in prima faza, reducerea TVA trebuie respectata la procesatori si ca va pleca si catre magazin. S-ar putea sa nu vedem imediat o scadere, dar daca in paralel cu aceasta masura mai luam si una de o impozitare progresiva a adaosului comercial. Cu cat ai un adaos comercial mai mare cu atat ai un impozit mai mare, iar cel cu adaos mai mic va castiga mai mult din rulaj. Cred ca in jumatate de an piata se poate regla", a adaugat Dragos Frumosu.
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Locatiune/inchiriere sau locatie de gestiune
Intrebare: In cadrul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se introduc conturile analitice: 6121"Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile". Institutul are in chirie de la un furnizor aparate de filtrare a apei care sunt racordate la retea si butelii de gaze, care se pastreaza in institut pana la momentul terminarii gazului achizitionat. Cum privim aceste cheltuieli? Doar chirii sau locatii de gestiune?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din servicii sau alte operatiuni realizate cu persoane nerezidente
Intrebare: Avem o factura de prestari servicii emisa de un operator din spatiul UE (Bulgaria) in lei constand in plata conform unui acord de asociere intre societatea noastra si alte 2 societati (ambele inregistrate in Bulgaria in scopuri de TVA) in vederea participarii la o licitatie publica, avand ca obiect atribuirea contractului de lucrari publice. S-a incheiat un angajament notarial prin care ne obligam sa achitam un procent din valoarea de adjudecare a contractului la anumite termene. Cum tratam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cheltuieli deductibile PFA. Codul CAEN 6209
Intrebare: O PFA infiintata in octombrie 2023 cu codul CAEN 6209, activitate independenta, fara salariati, cu venituri estimate in 2023 de maxim 10.000 ron, poate beneficia de sistemul de impozitare bazat pe normele de venit? Imi puteti preciza care sunt, in aceasta situatie, cheltuielile deductibile (exemplu: sunt deductibile in cota parte conform contractului de comodat al sediului PFA-ului, cheltuieli cu intretinerea, energia electrica, apa, gunoiul)? In esenta m-ar interesa toate tipurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Inchiderea contului 461
Intrebare: O microintreprindere constituita in ianuarie 2023 cu salariati si platitoare de TVA inregistreaza in contul 461 la data de 30.09 suma de 6850 lei. Soldul s-a format din platile diverse fara documente justificative care apar pe extrasele bancare (cheltuieli pe numele administratorului). Societatea nu are profit pentru a se putea intocmi bilant interimar. Pentru inchiderea soldului 461 este corecta inregistrarea 461 = 7588 in minus si apoi declarare impozit din alte surse de 10% pe intreaga suma?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende 2023. Baza de calcul CASS
Intrebare: Cum se procedeaza la completarea declaratiei unice rectificative in speta urmatoare, avand in vedere ca salariul minim a devenit 3.300 lei de la 1 octombrie 2023? 1. Declaratia initiala Societatea a repartizat la dividende interimare suma de 191.188 lei brut in luna septembrie 2023, suma ridicata efectiv dupa achitarea impozitului pe dividende fiind de 175.893 lei. Salariul minim de 3000 lei * 24=72.000 lei. 72.000*10% = 7.200 lei contributie la sanatate. 2. Declaratia rectificativa In luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –