Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vrea UE sa ii protejeze pe micii furnizori de alimente de hypermarketuri

31-Iul-2014
2098
Jucatorii mari de pe piata reprezinta o competitie aproape fara egal pentru micii furnizori de alimente. Uniunea Europeana face astfel un apel la actiune in vederea acordarii de sprijin si protectie pentru intreprinderile mici din sectorul alimentar de practicile neloiale utilizate de unii dintre producatorii mai mari si de supermarketuri.

Intr-un comunicat recent, Comisia Europeana precizeaza ca in relatiile de afaceri, intreprinderile mari au mai multa putere de negociere - un avantaj pe care il valorifica in mod legitim.

De asemenea, anunta Comisia, pe masura ce puterea din industria alimentara s-a concentrat, acest dezechilibru a facut ca intreprinderile mici sa fie supuse uneori unor practici comerciale neloiale.

De exemplu, unii parteneri comerciali puternici:

- au refuzat sa consemneze in scris termeni si conditii esentiale


- au modificat unilateral costul deja stabilit al unor tranzactii

- au transferat riscuri disproportionate partii contractuale mai vulnerabile

- au incetat relatiile comerciale fara preaviz si fara un motiv obiectiv justificat.



Deseori, partenerul mai vulnerabil decide sa nu riposteze la astfel de practici, pentru ca, depinzand economic de partenerul mai puternic, nu poate risca sa-si compromita relatia de afaceri.

Iata un exemplu: un producator multinational de bauturi racoritoare furnizeaza produse unui mic distribuitor. La lansarea unui nou produs, ii solicita acestuia sa isi constituie un stoc din produsul respectiv. Distribuitorul refuza, din lipsa de spatiu, dar producatorul ameninta sa sisteze livrarea celorlalte produse aproape indispensabile pentru distribuitor. Mai mult, atunci când distribuitorul incearca sa atraga atentia asupra faptului ca noul produs nu este prevazut in contractul anual, producatorul ameninta ca va rezilia contractul.

Sprijinirea intreprinderilor mici

O parte din guvernele europene au pus deja in aplicare masuri care sa previna astfel de practici, insa nu toate.

Incepand din septembrie 2013, UE incurajeaza intreprinderile sa subscrie unui cod de conduita voluntar (Initiativa privind lantul de aprovizionare), prin care sa se angajeze sa dezvolte relatii comerciale echitabile si durabile.

In continuarea aceste initiative, UE intentioneaza sa elaboreze o serie de principii de bune practica si un set de standarde minime pentru punerea in aplicare a acestora.

Se urmareste astfel ca tot mai multe cazuri sa fie solutionate prin initiative voluntare, mai degraba decât prin proceduri judiciare lungi si costisitoare. In acest sens, organismele independente de control ar putea proteja confidentialitatea micilor intreprinderi care nu semnaleaza in prezent practicile neloiale de teama eventualelor consecinte.

Lantul de aprovizionare cu alimente include numerosi actori - producatori, unitati de prelucrare, distribuitori etc. In UE, peste 47 de milioane de persoane lucreaza in acest sector, in care IMM-urile sunt mai numeroase decat in aproape orice alt domeniu.

Sursa: Comisia Europeana


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016