Studiu de caz: Calculul contributiilor sociale in cazul angajarii persoanelor din alte orase
Multe companii isi desfasoara procedurile de recrutare si selectie a unor persoane din alte orase in momentul in care nu gasesc angajatii specializati de care au nevoie in acelasi oras in care se afla si sediul social al firmei. Unele dintre aceste companii supora toate cheltuielile cu chiria deoarece noii angajati au domiciliul in alte localitati. Ramane insa de stabilit cum se procedeaza in ceea ce priveste calculul contributiilor sociale in ceea ce priveste suma acordata lunar cu titlu de chirie.
Aceasta situatie reprezinta un caz de obtinere a unor avantaje in natura impozabile, in baza art. 55 alin. 2 lit. k si alin. 3 lit. b din Codul fiscal, respectiv pct. 70 lit. f din Normele metodologice, nefiind indeplinite conditiile de la art. 55 alin. 4 lit. c din Codul fiscal privind acordarea unei locuinte de serviciu sub forma unui avantaj in natura neimpozabil.
Astfe, potrivit art. 2964 alin. 1 lit. o din Codul fiscal si pct. 7 si pct. 8 din Normele metodologice de aplicare se considera ca, potrivit regulilor stabilite pentru titlul III din Codul fiscal, avantajele in natura supuse impozitului pe venit intra si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Sunt insa enumarate la art. 29615 lit. p din Codul fiscal si avantajele in natura care, desi sunt supuse impozitului pe venit, nu intra si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Se considera, asadar, potrivit art. 29615 lit. p pct. 2 din Codul fiscal, ca oferirea gratuita a posibilitatii de cazare pentru salariati, inclusiv sub forma chiriei suportata de societate, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Se au astfel in vedere prevederile art. 29615 lit. p in raport de cele ale art. 55 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 70 din Normele metodologice rezulta o distinctie intre "contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal" (pct. 70 lit. f) si "cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier", astfel ca, intr-o interpretare restrictiva, un organ de control fiscal poate aprecia ca art. 29615 lit. p pct. 2 din Codul fiscal se refera doar la cazarea asigurata de societate in unitati proprii (si acelea de tip hotelier) si nicidecum la suportarea contravalorii chiriei pentru personalul angajat.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Deoarece nu exista clarificari suplimentare cu privire la ce avantaje anume se refera exceptia prevazuta de 29615 lit. p din Codul fiscal, se recomanda includerea contravalorii chiriei in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va avea aceasta livrare in situatia in care firma vanzatoare sa nu fie obligata la ajustare TVA. Daca firma se afla in procedura falimentului va trebui sa impoziteze rezervele din reevaluarea prezentei cladiri?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate bursa privata
Intrebare: Societatea acorda bursa privata pentru copiii unui fost angajat, care a decedat la inceputul acestui an. Am considerat suma de 1.500 lei deductibila, inclusa in plafonul de 5% cheltuieli sociale. Ceea ce depaseste, am considerat cheltuiala nedeductibila. Este corecta abordarea sau trebuie tratat diferit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aplicare regim marja vanzare autoturism
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate constructii a achizitionat in 2022 un autoturism de la o societate care aplica regimul special de TVA pentru bunuri second hand (regimul marjei). In 2024 se doreste vanzarea acestui autoturism, se factureaza/colecteaza TVA de 19%? Poate aplica regimul marjei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Administrator societate fara CIM sau contract de administrare
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit,al carei administrator a fost salariat pana in 30.09.2024. Avand multe lucrari pe teren, a beneficiat, alaturi de salariati de diurna legala de 50 lei/zi. Intrebarea este: incepand cu 01.10.2024, pe baza delegatiei de deplasare, poate incasa in continuare diurna legala, daca nu are incheiat contract de mandat de administrator remunerat? Va rog un temei legal,daca se poate, in ce conditii are dreptul la decontarea diurnei si daca valoarea este deductibila...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<