Studiu de caz: Calculul contributiilor sociale in cazul angajarii persoanelor din alte orase
Multe companii isi desfasoara procedurile de recrutare si selectie a unor persoane din alte orase in momentul in care nu gasesc angajatii specializati de care au nevoie in acelasi oras in care se afla si sediul social al firmei. Unele dintre aceste companii supora toate cheltuielile cu chiria deoarece noii angajati au domiciliul in alte localitati. Ramane insa de stabilit cum se procedeaza in ceea ce priveste calculul contributiilor sociale in ceea ce priveste suma acordata lunar cu titlu de chirie.
Aceasta situatie reprezinta un caz de obtinere a unor avantaje in natura impozabile, in baza art. 55 alin. 2 lit. k si alin. 3 lit. b din Codul fiscal, respectiv pct. 70 lit. f din Normele metodologice, nefiind indeplinite conditiile de la art. 55 alin. 4 lit. c din Codul fiscal privind acordarea unei locuinte de serviciu sub forma unui avantaj in natura neimpozabil.
Astfe, potrivit art. 2964 alin. 1 lit. o din Codul fiscal si pct. 7 si pct. 8 din Normele metodologice de aplicare se considera ca, potrivit regulilor stabilite pentru titlul III din Codul fiscal, avantajele in natura supuse impozitului pe venit intra si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Sunt insa enumarate la art. 29615 lit. p din Codul fiscal si avantajele in natura care, desi sunt supuse impozitului pe venit, nu intra si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Se considera, asadar, potrivit art. 29615 lit. p pct. 2 din Codul fiscal, ca oferirea gratuita a posibilitatii de cazare pentru salariati, inclusiv sub forma chiriei suportata de societate, nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Se au astfel in vedere prevederile art. 29615 lit. p in raport de cele ale art. 55 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 70 din Normele metodologice rezulta o distinctie intre "contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal" (pct. 70 lit. f) si "cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier", astfel ca, intr-o interpretare restrictiva, un organ de control fiscal poate aprecia ca art. 29615 lit. p pct. 2 din Codul fiscal se refera doar la cazarea asigurata de societate in unitati proprii (si acelea de tip hotelier) si nicidecum la suportarea contravalorii chiriei pentru personalul angajat.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Locul prestarii de servicii O societate platitoare de TVA in Romania a desfasurat activitati de interpretare artistica la un eveniment organizat in Republica Moldova. Din punct de vedere al TVA, cum se...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Deoarece nu exista clarificari suplimentare cu privire la ce avantaje anume se refera exceptia prevazuta de 29615 lit. p din Codul fiscal, se recomanda includerea contravalorii chiriei in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am platit mai mult impozit). Aceasta suma imi apare si in fisa ROL la rubrica ?Diferente?. In anul 2024, am avut impozit pe profit in primul trimestru, dar cat am declarat, am si platit. Acum, in anul 2025, in primul trimestru, am iar de plata impozit pe profit. Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare cursuri de perfectionare. Surse de finantare ONG
Intrebare: O asociatie profesionala fara scop patrimonial doreste sa organizeze cursuri de perfectionare pentru colegii de breasla, in scopul finantarii activitatii sale. Ca surse de finantare mai exista donatii, sponsorizari si cotizatii. Poate asociatia sa emita facturi pentru prestarea acestor servicii? Se considera activitate economica si se impoziteaza? Precizez ca asociatia este inregistrata la ANAF si are CIF.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Servicii in curs de executie. Calcul costuri
Intrebare: Cum calculam suma aferenta serviciilor in curs de executie conform 1802 pentru un pachet de servicii care genereaza pierdere? De exemplu, se dau datele: Contract prestari servicii pe 1,5 ani: - Total costuri planificate pe cei 1,5 ani: 2.500 lei - Total venituri planificate pe cei 1,5 ani: 1.700 lei - S-au facturat pana in prezent sume de 1.000 lei, costurile actuale ajungand la 1.800 lei. Cum ar trebui calculata suma aferenta serviciilor in curs de executie sau ce alte inregistrari ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cota de TVA aplicabila livrarii de locuinte cu avand platit in 2022
Intrebare: Societate de constructii, dezvoltator imobiliar, construieste blocuri in vederea vanzarii apartamentelor. Va rog sa imi spuneti daca pentru promisiunile facute in anii anteriori cu 5% pentru vanzarea apartamentelor se mentine cota de 5% si la vanzarea acestora. De exemplu, pentru o promisiune de vanzare din anul 2022 cu plata lunara, se va semna contractul final de vanzare a apartamentului in anul 2025 sau 2026. Cu ce cota de TVA se va face factura finala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<