Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suspendarea activitatii independente la ONRC. Care sunt implicatiile declarative pentru PFA?

18-Mar-2021
6283

PFA isi suspenda activitatea la ONRC pe motiv concediu de maternitate incepand cu luna februarie 2020. Care ar fi obligatiile declarative la momentul suspendarii si in anul 2021 ? Multumim.

Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:

Codul fiscal prevede pentru situatiile in care activitatea PFA se suspenda, declararea la administratia fiscala a evenimentului respectiv in termen de 30 zile, nefiind insa prevazuta o derogare de la depunerea Declaratiei unice referitoare la venitul realizat, chiar daca persoana fizica ar fi optat si pentru un regim declarativ derogatoriu.

In acest sens, in temeiul art. 120 alin. (5) din Codul fiscal, PFA care realizeaza venituri din activitati independente care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, are obligatia de a depune la organul fiscal competent Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate), in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Completarea Declaratiei unice se realizeaza in conformitate cu instructiunile de completare aprobate prin OPANAF 139/2020. Astfel, in Subsectiunea II.1.1 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli (pentru sistemul real) se completeaza casuta II.1.1.A.9.Data suspendarii activitatii cu data suspendarii sau in Subsectiune II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de norme de venit se completeaza casuta II.1.2.A.8.Data suspendarii/ data intreruperii temporare a activitatii, cu data respectiva.

In ceea ce priveste sectiunile dedicate contributiilor sociale obligatorii, acestea se completeaza tinand cont de prevederile art. 151 alin. (12) – (13) din Codul fiscal si art. 174 alin. (12) – (13) din Codul fiscal, care permite declararea acestora in functie de numarul lunilor de activitate.


La termenul de 25 mai 2021, PFA urmeaza sa depuna Declaratia unica aferenta regularizarii impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii aferente anului 2020 si estimarii impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii aferente venituri care urmeaza a se realiza, daca este cazul, in anul 2021, conform instructiunilor de completare aprobate prin OPANAF 14/2021.

Totodata, modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala depusa initial trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni. In acest sens, PFA care a intrat in suspendare temporara a activitatii avea obligatia sa depuna si Declaratia 070 de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (OPANAF 3725), completand capitolul VI. Date privind starea contribuabilului, sectiunea 1. Suspendare temporara.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016