Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Tratament fiscal aplicat tichetelor cadou

15-Aug-2019
2981

Care este tratamentul fiscal care se aplica in cazul unei microintreprinderi care acorda tichete cadou salariatilor - in afara celor prevazute in limita a 150 lei? Impozit 10% sau acordare de avantaje in natura? 

Raspunsul specialistului

Tratamentul fiscal aplicat la nivelul salariatilor in ceea ce priveste tichetele cadou nu este conditionat si influentat de regimul fiscal aplicat la nivelul angajatorului persoana juridica.

In aceste conditii, din punct de vedere al impozitului pe salarii, pentru tichetele cadou acordate pe alte destinatii si peste limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmeaza a fi aplicate prevederile art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.

Astfel, tichetele cadou acordate pe alte destinatii decat cele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, indiferent de cuantum, si partea care depaseste limita a 150 lei pentru cele acordate pe destinatiile enumerate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, pentru fiecare persoana si ocazie, reprezinta avantaje impozabile fiind supuse impozitului pe salarii in cota de 10%.

Citeste si:

Tichetele cadou acordate ocazional, incluse in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii

Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, ca urmare a aplicarii art. 142 lit. b), art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal, partea din contravaloarea tichetelor cadou acordate cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cu ocazia zilei de 8 martie, care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

In ceea ce priveste tichetele cadou acordate pe alte destinatii decat cele enumerate la art. 76 alin. (4) lit. a)/142 lit. b) din Codul fiscal, acestea nu se vor supuse contributiilor sociale obligatorii indiferent de cuantum, potrivit art. 142 lit. r), art. 157 alin. (2) si art. 220 4 alin. (2) din Codul fiscal.

Prin urmare, daca sunt acordate tichete cadou pe destinatiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta avantaj impozabil supus impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii.

In situatia in care sunt acordate tichete cadou pe alte destinatii decat cele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, acestea se supun in integralitate impozitului pe salarii, fiind exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii.

Atragem atentia ca potrivit unui proiect de act normativ de modificare al Codului fiscal, tichetele cadou acordate in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, conform art. 142 lit. b)/art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmeaza a intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, fiind propusa modificarea art. 139 alin. (1), art. 157 alin. (1), art. 220 4 alin. (1) si art. 142 lit. r) din Codul fiscal in acest sens. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Tratament fiscal aplicat tichetelor cadou":
Rating:

Nota: 4.14 din 7 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016