Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament fiscal aplicat tichetelor cadou

20-Sep-2020
24622

Care este tratamentul fiscal care se aplica in cazul unei microintreprinderi care acorda tichete cadou salariatilor - in afara celor prevazute in limita a 150 lei? Impozit 10% sau acordare de avantaje in natura? 

Raspunsul specialistului

 

Microintreprinderile pot acorda tichete cadou in conditiile Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare: 

angajatilor, pentru cheltuieli sociale. 

altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate. 

Microintreprinderile nu aplica regulile de deductibilitate a cheltuielilor insa trebuie sa aiba in vedere tratamentul fiscal aplicabil la beneficiar, in cazul in care beneficiarii sunt persoane fizice. 

Tichetele cadou acordate salariatilor, pentru cheltuieli sociale, sunt venituri impozabile cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, respectiv tichetele cadou oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora astfel cum este prevazut in contractul de munca cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, tichetele cadou oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Acestea sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. 

In baza art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou astfel cum este prevazut in contractul de munca. 

Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. 

Astfel, tichetele cadou acordate cu aceste ocazii, astfel cum este prevazut in contractul de munca, sunt neimpozabile si neincluse in baza de calcul a contributiilor sociale in limita sumei de 150 de lei acordata fiecarui salariat si fiecarui copil minor. 

Tichetele cadou acordate pentru alte destinatii sociale prevazute in contractul de munca intra in baza de calcul al impozitului pe venit dar sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale. 

Tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii sunt venituri din alte surse conform normelor metodologice date in aplicarea art. 114 alin. (2) din Codul fiscal. Impozitul calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul astfel retinut se declara (formular 100) si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Platitorul de venit depune declaratia 205 pana la data de 31 ianuarie a anului urmator.

Pentru tichetele cadou acordate persoanelor juridice nu se retine la sursa impozit. 

In cazul in care sunt acordate tichetele cadou salariatilor partenerilor de afaceri pentru activitatea desfasurata pentru persoana care le acorda, in baza relatiei contractuale dintre aceasta si angajator, acestea sunt asimilate veniturilor din salarii conform art. 76 din Codul fiscal si normelor de aplicare. Acestea intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale.

 

Citeste si Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Microintreprinderile in 2020

Citeste si Modificarile modelului si continutului Declaratiei 394, publicate in Monitor. Instructiuni de depunere si completare (Ordinul 3281/2020)

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016