Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajutor pentru incalzirea locuintei in 2021. Acte necesare

25-Oct-2021
17558
Ajutor pentru incalzirea locuintei in 2021. Acte necesare

Legea 226/2021 care prevede ajutor financiar pentru incalzirea locuintei in anul 2021 va fi pusa in aplicare incepand cu data de 1 noiembrie. Cererea - declaratia pe propria raspundere necesara obtinerii sprijinului a fost publicata recent, prin HG 1073/2021, si trebuie depusa pana pe 20 noiembrie.

Hotararea nr. 1.073 din 4 octombrie 2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 968 din 11 octombrie 2021.

Consumatorul vulnerabil de energie este, conform Legii 226/2021, persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale.

Venitul mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure pentru care se acorda sprijinul este de cel mult 1.386 de lei/persoana, in cazul familiei, si de 2.053 de lei, in cazul persoanei singure.

Dispozitii generale privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie

Ajutoarele pentru incalzire si suplimentul pentru energie se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute. Pentru a vedea documentele,click AICI »»

In cererea si declaratia pe propria raspundere solicitantul ajutorului pentru incalzire si al suplimentului pentru energie are obligatia de a mentiona componenta familiei, veniturile realizate, elementele de identificare a furnizorului, codul de client si locul de consum, bunurile aflate in proprietate, inchiriere, concesiune, comodat sau alta forma de detinere, cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei. Persoanele care solicita ajutorul pentru energie termica au obligatia de a completa numarul de camere ale locuintei.

In cazul stabilirii dreptului la ajutorul pentru energie electrica, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau resedinta titularului ajutorului, pentru verificarea sistemului de incalzire utilizat.

Pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzire si a suplimentului pentru energie, consumatorii vulnerabili de energie depun individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari cererile si declaratiile pe propria raspundere la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei/carui raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta, denumita in continuare locuinta.

Cererile si declaratiile pe propria raspundere pot fi depuse letric sau, in situatia in care autoritatile administratiei publice locale au dezvoltate sisteme electronice de primire si prelucrare a solicitarilor de acordare a drepturilor, cererile si declaratiile pe propria raspundere, precum si documentele doveditoare pot fi transmise electronic de catre solicitanti, prin posta electronica sau alte mijloace puse la dispozitie de autoritatea administratiei publice locale.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat, denumit in continuare ajutor pentru energie termica, formularele de cerere si declaratie pe propria raspundere sunt transmise de catre primarii furnizorilor, iar pentru ajutoarele prevazute pentru gaze naturale, energie electrica si pentru combustibili solizi si/sau petrolieri, precum si pentru suplimentul de energie, formularele de cerere si declaratie sunt puse la dispozitia solicitantilor direct de catre primarii.

Formularul de cerere si declaratie pe propria raspundere va fi pus la dispozitia solicitantilor si in format electronic, pe site-ul autoritatii administratiei publice locale, precum si pe site-urile agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

Pentru solicitarea ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie, autoritatile administratiei publice locale vor asigura consilierea si sprijinul necesar completarii formularelor de cerere si declaratie pe propria raspundere.

In situatia in care solicitantul este beneficiar de ajutor social potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si/sau de alocatie pentru sustinerea familiei potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei si solicita unul dintre ajutoarele mentionate mai sus, acesta completeaza formularul de cerere prevazut in anexa nr. 1a) la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! La stabilirea dreptului la ajutoare se iau in considerare documentele doveditoare privind componenta familiei si veniturile membrilor acesteia care au fost deja depuse pentru stabilirea dreptului la ajutorul social si/sau la alocatia pentru sustinerea familiei.

Ajutorul pentru incalzire se acorda in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

-in proportie de 100% din valoarea de referinta, dar nu mai mult decat consumul facturat, in situatia -in care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de pana la 200 lei;
-in proportie de 90%, in situatia in care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 200,1 lei si 320 lei;
-in proportie de 80%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 320,1 lei si 440 lei;
-in proportie de 70%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 440,1 lei si 560 lei;
-in proportie de 60%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 560,1 lei si 680 lei;
-in proportie de 50%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 680,1 lei si 920 lei;
-in proportie de 40%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 920,1 lei si 1040 lei;
-in proportie de 30%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 1040,1 lei si 1160 lei;
-in proportie de 20%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins intre 1160,1 lei si 1280 lei;
-in proportie de 10%, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins intre 1280,1 lei si 1386 lei;
-in proportie de 10%, in situatia in care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins intre 1280,1 lei si 2053 lei.

Valoarea de referinta in functie de sistemul de incalzire utilizat va fi stabilita de Guvern si nu va putea fi mai mica de:

250 lei/luna, pentru gaze naturale;
500 lei/luna, pentru energie electrica;
320 lei/luna, pentru combustibili solizi si/sau petrolieri.

Subventia va fi decontata direct in pretul facturii.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016