
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Consiliul IMM sugereaza ca in locul unei masuri controversate de amnistie fiscala, care pare sa nu fie pe placul afaceristilor din Romania, sa se aiba in vedere masuri de stimulare a conformarii benevole si de bonificare a celor care isi platesc la timp si in bune conditii darile catre stat.
“In locul unei masuri controversate de amnistie fiscala, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje si inechitati fata de contribuabilii onesti, ar trebui avute in vedere masuri de stimulare a conformarii benevole si de bonificare a intreprinzatorilor care si-au platit la timp si in bune conditii taxele si impozitele, precum si masuri de imbunatatire a cadrului legal fiscal, vizand in principal asezarea justa a sarcinilor fiscale potrivit principiului constitutional care reprezinta o garantie a principiului egalitatii in materie fiscala (exp. eliminarea obligatiilor de a plati contributii mai mari decat insesi veniturile realizate pentru contractele cu timp partial care afecteaza cca 1 milion de salariati), precum si reducerea penalitatilor foarte ridicate din prezent si combaterea platilor intarziate ale autoritatilor publice fata de intreprinzatori”, se arata intr-un comunicat al Consiliului IMM.
Consiliul a realizat un sondaj de opinie pentru a vedea parerea despre amnistia fiscala, la care au participat peste 300 de companii, microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari si ONG-uri, iar concluziile sunt urmatoarele:
– Prima concluzie este realismul si responsabilitatea cu care intreprinzatorii privesc fiscalitatea, respectarea dispozitiilor legale si necesitatea unui buget de stat echilibrat: desi 44,4% din respondenti declara ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala (sa li se reduca macar penalitatile datorate), mai bine de trei sferturi din respondenti nu sustin adoptarea acestei masuri si tot atatia considerand ca masura este una controversata, cu efecte multiple, sau cu efecte negative.
– A doua concluzie este evidentierea efectelor controversate si negative ale masurii amnistiei fiscale, dupa cum se arata in sursa citata.
“Sectorului IMM-urilor trebuie sa beneficieze din partea statului de politici publice care sa asigure o reglementare inteligenta, consultarea sistematica cu organizatiile reprezentative, cresterea accesului la finantare, simplificarea procedurilor si debirocratizare, un cadru legal stabil si predictibil”, se mai precizeaza in comunicat, aratandu-se ca CNIPMMR solicita:
– Un cadru legal stabil si predictibil;
– Respectarea normelor de tehnica legislativa;
Comunicatul poate fi citit integral aici.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<