Declaratia 040. Termen depunere si instructiuni de completare
Formularul 040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutiile publice" este un document utilizat pentru inregistrarea fiscala initiala, actualizarea informatiilor existente sau radierea din evidentele fiscale a institutiilor publice. Vom detalia in acest articol ce este declaratia 040, care este termenul de depunere si cum se completeaza corect!
Ce este declaratia 040?
Declaratia 040 are mai multe functii importante pentru institutiile publice in relatia lor cu autoritatile fiscale. Formularul este folosit de institutiile publice pentru a se inregistra initial in evidentele fiscale, dar si pentru actualizarea informatiilor fiscale, precum schimbari in structura organizationala, modificari ale datelor de contact sau alte informatii relevante. Nu in ultimul rand, declaratia 040 este utilizat pentru a notifica autoritatile fiscale despre incetarea activitatii unei institutii publice si pentru a solicita radierea din evidentele fiscale.
Conceput pentru a raspunde cerintelor specifice ale sectorului public, Formularul 040 asigura o comunicare eficienta si standardizata intre entitatile guvernamentale si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Prin intermediul acestui document, institutiile publice pot gestiona aspectele fiscale ale activitatii lor.
Cine depune declaratia 040
Declaratia 040 se completeaza si se depune potrivit instructiunilor de completare de catre institutiile publice:
- cu ocazia primei inregistrari fiscale (Declaratia de inregistrare )
- ori de cate ori se modifica datele declarate anterior (declaratia de mentiuni)
- cu ocazia radierii inregistrarii fiscale (declaratia de radiere)
Declaratia se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Un exemplar al declaratiei se depune la organul fiscal competent si un exemplar se pastreaza de contribuabil.
Formularul 040 se depune direct la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
De asemenea, declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in format PDF cu XML atasat. La formatul PDF se anexeaza o arhiva ZIP avand incluse documentele doveditoare ale informatiilor cuprinse in declaratie, in formatele «PDF», «JPEG» sau «TIFF».
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul.
Cum se completeaza declaratia 040
Completarea Formularului 040 pentru institutiile publice implica mai multi pasi si sectiuni.
In primul rand, se identifica tipul de declaratie si se bifeaza casuta corespunzatoare: inregistrare, mentiuni sau radiere. Apoi se vor completa date de identificare a contibuabilului, precum: denumire, domiciliul fiscal, act normativ de infiintare, sectorul de activitate, sistemul de finantare, etc.
Sectiunea B - cuprinde Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA
Sectiunea C - se completeaza cu Date privind vectorul fiscal pentru impozitele directe datorate
Instructiuni detaliate privind modul de completare a declaratiei 040 se regasesc in formularul de pe
site-ul ANAF. Declaratia 040 termen depunere 2024
Conform
calendarului ANAF, declaratia 040 se depune de catre institutiile publice, astfel:
- Pentru intrarea, prin optiune, in sistemul TVA la incasare, persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri sub plafonul de 4.500.000 lei si nu au aplicat acest sistem pot opta pana la data de 20 a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale in care vor aplica sistemul, cu conditia ca plafonul sa nu fie depasit la data exercitarii optiunii. Persoanele impozabile nou inregistrate in scopuri de TVA pot intra in sistem fie incepand cu data inregistrarii, fie ulterior.
- In cazul iesirii din sistem, daca plafonul de 4.500.000 lei este depasit, persoanele trebuie sa notifice iesirea pana pe 20 ale lunii urmatoare perioadei fiscale in care s-a depasit plafonul.
- Pentru persoanele care nu depasesc plafonul, dar doresc sa renunte la aplicarea sistemului, pot opta pentru iesire intre 1 si 20 ale oricarei luni.
Declaratia 040 model 2024
Modelul de declaratie 040 se regaseste pe
site-ul ANAF.
De asemenea, puteti descarca formularul in format PDF de mai jos:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va avea aceasta livrare in situatia in care firma vanzatoare sa nu fie obligata la ajustare TVA. Daca firma se afla in procedura falimentului va trebui sa impoziteze rezervele din reevaluarea prezentei cladiri?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Deductibilitate bursa privata
Intrebare: Societatea acorda bursa privata pentru copiii unui fost angajat, care a decedat la inceputul acestui an. Am considerat suma de 1.500 lei deductibila, inclusa in plafonul de 5% cheltuieli sociale. Ceea ce depaseste, am considerat cheltuiala nedeductibila. Este corecta abordarea sau trebuie tratat diferit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Aplicare regim marja vanzare autoturism
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de TVA, avand ca obiect de activitate constructii a achizitionat in 2022 un autoturism de la o societate care aplica regimul special de TVA pentru bunuri second hand (regimul marjei). In 2024 se doreste vanzarea acestui autoturism, se factureaza/colecteaza TVA de 19%? Poate aplica regimul marjei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Administrator societate fara CIM sau contract de administrare
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit,al carei administrator a fost salariat pana in 30.09.2024. Avand multe lucrari pe teren, a beneficiat, alaturi de salariati de diurna legala de 50 lei/zi. Intrebarea este: incepand cu 01.10.2024, pe baza delegatiei de deplasare, poate incasa in continuare diurna legala, daca nu are incheiat contract de mandat de administrator remunerat? Va rog un temei legal,daca se poate, in ce conditii are dreptul la decontarea diurnei si daca valoarea este deductibila...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<