Declaratia 040. Termen depunere si instructiuni de completare
Formularul 040 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutiile publice" este un document utilizat pentru inregistrarea fiscala initiala, actualizarea informatiilor existente sau radierea din evidentele fiscale a institutiilor publice. Vom detalia in acest articol ce este declaratia 040, care este termenul de depunere si cum se completeaza corect!
Ce este declaratia 040?
Declaratia 040 are mai multe functii importante pentru institutiile publice in relatia lor cu autoritatile fiscale. Formularul este folosit de institutiile publice pentru a se inregistra initial in evidentele fiscale, dar si pentru actualizarea informatiilor fiscale, precum schimbari in structura organizationala, modificari ale datelor de contact sau alte informatii relevante. Nu in ultimul rand, declaratia 040 este utilizat pentru a notifica autoritatile fiscale despre incetarea activitatii unei institutii publice si pentru a solicita radierea din evidentele fiscale.
Conceput pentru a raspunde cerintelor specifice ale sectorului public, Formularul 040 asigura o comunicare eficienta si standardizata intre entitatile guvernamentale si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Prin intermediul acestui document, institutiile publice pot gestiona aspectele fiscale ale activitatii lor.
Cine depune declaratia 040
Declaratia 040 se completeaza si se depune potrivit instructiunilor de completare de catre institutiile publice:
- cu ocazia primei inregistrari fiscale (Declaratia de inregistrare )
- ori de cate ori se modifica datele declarate anterior (declaratia de mentiuni)
- cu ocazia radierii inregistrarii fiscale (declaratia de radiere)
Declaratia se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Un exemplar al declaratiei se depune la organul fiscal competent si un exemplar se pastreaza de contribuabil.
Formularul 040 se depune direct la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Acordare cadouri de Paste Un SRL cu activitate - cursuri de informatica - engleza. Ar fi deductibil la calculul impozitului (una din firme fiind si platitoare TVA) cheltuielile cu cadourile acordate cu...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
De asemenea, declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in format PDF cu XML atasat. La formatul PDF se anexeaza o arhiva ZIP avand incluse documentele doveditoare ale informatiilor cuprinse in declaratie, in formatele «PDF», «JPEG» sau «TIFF».
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul.
Pregatit de controalele Fiscului? - Ghid de aparare impotriva capcanelor legii - Lucrarea contine informatii EXCLUSIVE despre cum sa te pregatesti pentru controalele ANAF si sa eviti sanctiunile<<<
Cum se completeaza declaratia 040
Completarea Formularului 040 pentru institutiile publice implica mai multi pasi si sectiuni.
In primul rand, se identifica tipul de declaratie si se bifeaza casuta corespunzatoare: inregistrare, mentiuni sau radiere. Apoi se vor completa date de identificare a contibuabilului, precum: denumire, domiciliul fiscal, act normativ de infiintare, sectorul de activitate, sistemul de finantare, etc.
Sectiunea B - cuprinde Date privind inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscal privind TVA
Sectiunea C - se completeaza cu Date privind vectorul fiscal pentru impozitele directe datorate
Instructiuni detaliate privind modul de completare a declaratiei 040 se regasesc in formularul de pe
site-ul ANAF. Declaratia 040 termen depunere 2024
Conform
calendarului ANAF, declaratia 040 se depune de catre institutiile publice, astfel:
- Pentru intrarea, prin optiune, in sistemul TVA la incasare, persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri sub plafonul de 4.500.000 lei si nu au aplicat acest sistem pot opta pana la data de 20 a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale in care vor aplica sistemul, cu conditia ca plafonul sa nu fie depasit la data exercitarii optiunii. Persoanele impozabile nou inregistrate in scopuri de TVA pot intra in sistem fie incepand cu data inregistrarii, fie ulterior.
- In cazul iesirii din sistem, daca plafonul de 4.500.000 lei este depasit, persoanele trebuie sa notifice iesirea pana pe 20 ale lunii urmatoare perioadei fiscale in care s-a depasit plafonul.
- Pentru persoanele care nu depasesc plafonul, dar doresc sa renunte la aplicarea sistemului, pot opta pentru iesire intre 1 si 20 ale oricarei luni.
Declaratia 040 model 2024
Modelul de declaratie 040 se regaseste pe
site-ul ANAF.
De asemenea, puteti descarca formularul in format PDF de mai jos:
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<