Distribuirea si plata dividendelor este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale contribuabililor. Iar in acest articol vom vedea daca se poate face plata dividendelor in cazul in care Bilantul a fost aprobat AGA, dar nu a fost transmis la ANAF.
Avem cazul urmator. In data de 12.03.2025 s-au semnat actele necesare arhivei pentru Bilantul Contabil la 31.12.2024. AGA a decis ca intreg profitul aferent an 2024 sa fie repartizat asociatilor sub forma de dividende.
Bilantul aferent an 2024 nu s-a depus inca electronic, termenul legal fiind 31.05.2025. Este permis sa fie platite dividendele aferente an 2024, inainte de depunerea Bilantul intocmit la 31.12.2024, daca AGA este intocmita cu data de 12.03.2025?
Cum se realizeaza distribuirea dividendelor
Din punct de vedere al reglementarilor contabile, distribuirea dividendelor se realizeaza, potrivit prevederilor pct. 420 si urmatoarele din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare.
Cota parte care se plateste fiecarui asociat din profitul realizat de o societate constituie dividendul.
Asa cum se prevede la alin. (2) al art. 420 din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Cand se efectueaza plata dividendelor

Examen Consultant Fiscal 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCe se intampla cu voucherele de vacanta daca salariatul pleaca de la angajator sau nu le utilizeaza? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCadouri oferite individual copiilor membrilor de sindicat Un sindicat de penitenciare vrea sa organizeze un eveniment de 1 Mai si 1 Iunie, pentru copiii membrilor de sindicat. Doreste sa achizitioneze anumite produse pe care le va...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTVA societati afiliate Am urmatoarea situatie: 2 societati afiliate (au acelasi asociat) una mai veche, A are activitati de curatentie industriala si una mai noua, B cu CAEN de constructii. Societatea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMetoda inventarului intermitent Ce lege reglementeaza metoda inventarului intermitent? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMonografie expertiza tehnica judiciara O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Plata dividendelor se efectueaza dupa aprobarea situatiilor financiare, in baza hotararii AGA, in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legi speciale.
Transmiterea situatiilor financiare la unitatile Ministerului Finantelor se efectueaza in termen de 30 de zile de la aprobarea lor in adunarea generala a asociatilor.
Se poate efectua distribuirea dividendelor dupa aprobarea bilantului?
Plata dividendelor distribuite în acest caz se poate efectua dupa aprobarea bilantului.
Este important de avut in vedere insa ca pentru aceeasi perioada fiscala transmiterea unui alt set de situatii financiare anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor inscrise in Procedura prevazuta de Omfp nr. 450/2016 privind modul de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
Corectarea situatiilor financiare
Astfel, la art. I alin (3) sunt exemplificate situatiile in care a fost constatata completarea eronata a: denumirii entitatii raportoare, codului unic de inregistrare, activitatii CAEN, situatiilor care nu contin niciun indicator valoric etc.
La pct. 4 sunt prevazute si alte cazuri care pot face obiectul corectarii situatiilor financiare care au fost deja transmise electronic.
S-a facut aceasta mentiune deoarece situatiile financiare se publica pe site-ul Ministerului Finan?elor Publice si dac?, dintr-un calcul eronat, marimea profitului sau a dividendelor nu au fost corect stabilite, aceasta modificare nu mai poate fi corectata.
Concomitent, administratorul societatii trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea.
Corectarea de catre societate a erorilor constatate nu exonereaza insa entitatea respectiva de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii.
Raspunsuri oferite in luna APRILIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.